ΤΟΠΙΚΟ

Βουρούκος για όλα…

βουρούκος-για-όλα-532033

Ο πολύπειρος τεχνικός μιλάει για το «αντίο» στη Δήμητρα, τον Ολυμπιακό και τη Νίκη

«Παρελθόν» από τον πάγκο της Δήμητρας Ευξεινούπολης αποτελεί ο Βαγγέλης Βουρούκος. Στην ανακοίνωση της ομάδας αναφέρεται πως «με συναίνεση και μέσα σε φιλικό κλίμα έληξε η συνεργασία. Ο πρόεδρος, το διοικητικό συμβούλιο και οι παίκτες της Δήμητρας τον ευχαριστούμε για την εμπειρία που προσέφερε στην ομάδα και του ευχόμαστε καλή τύχη στη συνέχεια της πορείας του».

Συνέντευξη στον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΑΤΗ

Ο πολύπειρος τεχνικός μιλάει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την επιτυχία της φετινής χρονιάς στον πάγκο των «πράσινων», ενώ σχολιάζει -μεταξύ άλλων- την πορεία της Νίκης και του Ολυμπιακού Βόλου, στις οποίες έχει διατελέσει τόσο προπονητής όσο και παίκτης.

«Καθίζηση που δεν μπορώ να εξηγήσω»

Παρά το γεγονός ότι το ρόστερ της Δήμητρας υστερούσε σε σχέση με άλλων ομάδων του 2ου ομίλου, οι «πράσινοι» έκαναν πορεία πρωταθλητισμού μέχρι και τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος. Τότε, όπως αναφέρει ο κ. Βουρούκος, υπήρξε μία καθίζηση που δεν μπορεί να εξηγήσει πως προήλθε, χωρίς όμως αυτό να «σβήνει» τη φετινή επιτυχία της ομάδας.

«Είμαι ευχαριστημένος από τους ανθρώπους της ομάδας, τη διοίκηση, τους ποδοσφαιριστές, τον κόσμο και τους ευχαριστώ γιατί πέρασα μία καλή χρονιά απ’ αυτή την άποψη. Από την άλλη, θεωρώ -όπως και όλος ο κόσμος που ασχολείται με την ομάδα- πως είχαμε ένα καλό σύνολο, όχι όμως για πρωταθλητισμό. Αυτό όμως προέκυψε στα μέσα της χρονιάς.

Η επιτυχία της Δήμητρας ήταν αυτή, ότι με ένα μέτριο ρόστερ, όσον αφορά τον πρωταθλητισμό και την κατάκτηση της πρώτης θέσης, «χτύπησε» την πρωτιά στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς. Προσπάθησα να τους εμφυσήσω την αυτοπεποίθηση κι άλλα στοιχεία που αφορούν την ψυχοσύνθεση του παίκτη. Πρόκειται για καλούς παίκτες, αλλά πρέπει να αλλάξουν τη νοοτροπία για να ανέβουν ένα σκαλοπάτι.

Τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, ήμασταν μέσα στη διεκδίκηση του τίτλου. Ηρθε μία καθίζηση, που δεν μπορώ να εξηγήσω. Αλλά είχαμε και απώλειες κατά τη διάρκεια της χρονιάς, 7-8 παίκτες εκ των οποίων οι πέντε ήταν κάτω των 20 ετών, έφυγαν για διαφόρους λόγους, λόγω στρατού, εργασίας κτλ. Παίκτες που πόνταρα πάνω τους, ήταν ενδεκαδάτοι, όπως ο Ξηρομερήσιος, ο Σιαμέτης, ο Καρατέεβ…

Δεν είχα την πολυτέλεια να μου λείπουν. Τα παιδιά έκαναν υπέρβαση. Κυνηγώντας έναν Γ.Σ. Αλμυρού που επένδυσε με 15-16 βαρβάτες μεταγραφές. Παράλληλα, αναδείξαμε τρεις παίκτες που θεωρούνταν «καμένα χαρτιά». Τον Αντωνιάδη, τον Ποζιόπουλο και τον Γοδενόπουλο, που κανένας δεν περίμενε να παίξουν τέτοια μπάλα. Ηταν κέρδος. Συνολικά, μας έλειπε η τελική φάση, το τελείωμα. Κάναμε πολλές ευκαιρίες, πιστεύω τις περισσότερες απ’ όλες τις ομάδες, αλλά δεν είχαμε την ικανότητα ή την τύχη να τις κάνουμε γκολ».

«Κρατάω τη συνεργασία, να κρατήσουν τη νοοτροπία»

Την εικόνα που παρουσίασαν στα ντέρμπι και τη νοοτροπία που προσπάθησε ο ίδιος να περάσει μέσα από τη δουλειά, πρέπει να διατηρήσουν και τη νέα χρονιά, οι παίκτες που θα παραμείνουν στη Δήμητρα, ενώ ο πολύπειρος τεχνικός, όπως επισημαίνει, κρατάει την καλή συνεργασία, με όλους τους φορείς, και τη γενναία προσπάθεια.

«Κρατάω την καλή συνεργασία, με όλους τους φορείς, και τη γενναία προσπάθεια. Τα παιδιά υπερέβαλαν εαυτό. Η ομάδα πρέπει να κρατήσει αυτά που προσπάθησα να περάσω. Τη νοοτροπία του πρωταθλητή, να τη φυτέψουν μέσα τους, να αλλάξουν τις παλιές νοοτροπίες, την ηττοπάθεια και να μπαίνουν στα παιχνίδια για τη νίκη. Σε όλα τα ντέρμπι παρουσίασαν πολύ καλή εικόνα. Στάθηκαν στο ύψος τους, πέραν των τριών τελευταίων παιχνιδιών. Εύχομαι το καλύτερο στη συνέχεια».

«Δίκαια ο Γ.Σ.Α., απογοήτευση ο Σαρακηνός»

Παράλληλα, ο Βαγγέλης Βουρούκος σχολιάζει τους δύο ομίλους της Α’ ΕΠΣΘ, τη φετινή απογοήτευση του 1ου ομίλου, αλλά και την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Γ.Σ. Αλμυρού:

«Ο νότιος όμιλος (2ος) δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τον 1ο. Εγιναν πάρα πολύ καλά παιχνίδια. Εμείς είχαμε κατώτερο ρόστερ από τον Πρωτεσίλαο, το Διαγόρα, το Ριζόμυλο, που τους ξεπεράσαμε στη βαθμολογία. Γι’ αυτό είπα ότι κάναμε υπέρβαση και είμαι ευχαριστημένος, παρά τα προβλήματα. Οσον αφορά τον άλλο όμιλο, με απογοήτευσε ο Σαρακηνός, βάσει των παικτών που είχε, αλλά αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο.

Φάνηκε ότι ο Γ.Σ. Αλμυρού ήταν καλύτερος. Ακόμα και μέσα στο Διμήνι. Τον επαναληπτικό δεν τον είδα, αλλά απ’ ό,τι διάβασα, ήταν γενναίος, είχε ψυχή, το πίστεψε και δίκαια κέρδισε την είσοδο στα μπαράζ. Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Στα μπαράζ εύχομαι να κάνει ό,τι καλύτερο. Εχει παίκτες που μπορούν να σταθούν και στη Γ’ Εθνική».

«Η Νίκη να αγκαλιάσει τα παιδιά»

Στέρεες βάσεις για το μέλλον οφείλει να βάλει η Νίκη Βόλου, σε αυτή τη νέα προσπάθεια, όπως επισημαίνει, ενώ θυμάται και τη δική του πορεία στον πάγκο της ομάδας από το Μάιο του 1999 στη Β’ Εθνική μέχρι το Φεβρουάριο του 2000 στην ενιαία -τότε- Γ’. «Με δύο τρεις κολώνες και πολλά παιδιά ντόπια μπορείς να χτίσεις κάτι δυνατό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η Νίκη χτίζεται μέσα από τις στάχτες της. Ευχομαι οι άνθρωποι που θα ασχοληθούν, να βάλουν στέρεες βάσεις και να στηριχθεί από τον κόσμο. Αν αυτό συνέβαινε όταν ήμουν εγώ στην ομάδα, θα βρισκόταν σε άλλο επίπεδο τώρα. Το ντόπιο όμως, οφείλω να πω, ότι δεν στηρίζεται σε όλα τα επίπεδα, από το παραγοντικό μέχρι και το αγωνιστικό.

Μπορούσαν σε δύο – τρία χρόνια να φτιάξουν τις υποδομές και τώρα να ευχαριστιούνται τα παιδιά. Βλέπουμε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Γιουνάιτεντ, η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν να βγάζουν παίκτες από τα σπλάχνα τους. Πόσω μάλλον η Νίκη, που δεν έχει την οικονομική πολυτέλεια για ακριβές μεταγραφές. Δεν έπρεπε να φτάσουν στο τέλμα για να ακολουθήσουν αυτή την τακτική. Σε καλές εποχές, φτιάξε μία βάση με ικανά παιδιά από τη Μαγνησία και τις γύρω περιοχές, να τους κρατήσεις για να χτίσεις την ομάδα. Γιατί η Νίκη έβγαλε καλούς παίκτες αλλά δεν φρόντισε να τους δώσει κίνητρο και να τους κρατήσει. Τα «διαμάντια» τα κρατάς για να φτιάξεις το δικό σου όνειρο. Το οικονομικό θέμα είναι γάγγραινα.

Τότε, πήρα 15 παιδιά από την τοπική αγορά. Πάλεψα σε μία ενιαία Γ’ Εθνική, τη σεζόν 1999-2000, που ήταν καλύτερη από την τωρινή Β’ Εθνική με πολύ καλές ομάδες, που έβαζαν πολλά λεφτά. Η Νίκη πήγε με φτωχό μπάτζετ και παίρναμε μεγάλα αποτελέσματα και εκτός έδρας. Εκανε νίκες βαρβάτες, με Λάζο πρόεδρο, τότε.

Με δύο – τρεις κολώνες και πολλά παιδιά ντόπια μπορείς να χτίσεις κάτι δυνατό. Να πάρεις έναν τερματοφύλακα, έναν αμυντικό, έναν μέσο και έναν επιθετικό, που να έχουν εμπειρίες από μεγαλύτερες κατηγορίες και να επενδύσεις στα νέα παιδιά. Να τους έχουν παράδειγμα προς μίμηση. Να μάθουν και αυτά να είναι Νίκη. Να μην φοβούνται. Γιατί και στην Α’ Εθνική φέτος φοβήθηκε. Δεν μπορείς να πας έτσι. Πας αποφασισμένος, με συγκέντρωση, να τους έχεις ευτυχισμένους, να έρχονται στα αποδυτήρια και να είναι χαρούμενα. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, πρέπει να αγκαλιάσουν τα παιδιά, να τα αγαπήσουν, είτε είναι ντόπια, είτε ξένα, και σίγουρα αυτά θα σε αποζημιώσουν».

«Επιτυχημένος ο Ελευθερόπουλος»

Τέλος, αναφορικά με τον Ολυμπιακό Βόλου, χαρακτηρίζει επιτυχημένο τον τεχνικό της ομάδας, Δημήτρη Ελευθερόπουλο, και τονίζει πως το φετινό ρόστερ των ερυθρόλευκων έκανε την υπέρβαση, δίνοντας το σύνθημα ενόψει της συνέχειας.

«Ο Ολυμπιακός έκανε την υπέρβαση. Βασίστηκε σε 4-5 παίκτες, χωρίς να έχει δυνατό ρόστερ, μπήκε στα πλέι οφ αλλά απογοητεύτηκα από την τελευταία ήττα απέναντι στον Ηρακλή. Περίμενα να παίξουν πιο οργανωμένα, με ψυχή.

Ο Ελευθερόπουλος ακολούθησε μια σωστή πορεία. Οσον αφορά την απόδοση είναι επιτυχημένος. Για τη θέληση, που έδειξε. Εκανε το σερί, μπήκε στα πλέι οφ. Αν ματώσεις και χάσεις, ο φίλαθλος θα σου πει «μπράβο».

Ο Ολυμπιακός συνολικά πολέμησε. Προχθές όμως όχι. Δεν μπορείς να καταδικάσεις τα παιδιά. Προσπάθησαν. Ο Ελευθερόπουλος πρέπει να στηριχθεί, αφού είναι πετυχημένος. Και στη συνέχεια να στηριχθείς στον κορμό, στους παίκτες που μπορούν να ανταπεξέλθουν στον πρωταθλητισμό. Που είναι συγκεντρωμένα. Παίρνεις 1-2 παίκτες για να καλύψεις τα κενά και πηγαίνεις προς το στόχο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου