ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Διεθνές «κίνημα της μπανάνας» κατά του ρατσισμού

διεθνές-κίνημα-της-μπανάνας-κατά-το-329852

Παγκόσμια κραυγή κατά του ρατσισμού. Το «κίνημα της μπανάνας» πήρε διεθνείς διαστάσεις με αντιδράσεις στον αθλητικό, τον πολιτικό, τον καλλιτεχνικό και τον ευρύτερο κοινωνικό χώρο.

Η απλή κίνηση του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα Ντάνι Αλβες να φάει μία μπανάνα που του πέταξε ένας οπαδός της αντίπαλης ομάδας Βιγιαρεάλ, κατά την αναμέτρηση των δύο ισπανικών ομάδων την Κυριακή, πυροδότησε αντιρατσιστικό σεισμό.

Αν και ο ίδιος ο Αλβες θα προτιμούσε, όπως δήλωσε, το πρόσωπο του οπαδού που του πέταξε την μπανάνα να κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο, ούτως ώστε να διαπομπευτεί διεθνώς ως ρατσιστής, φαίνεται ότι εκατομμύρια ανώνυμοι χρήστες του Διαδικτύου, αλλά και εκατοντάδες διεθνείς ποδοσφαιριστές και πολιτικοί επέλεξαν να ακολουθήσουν την αντιρατσιστική καμπάνια του συμπαίχτη του Αλβες και επίσης Βραζιλιάνου άσου Νεϊμάρ, φωτογραφιζόμενοι τρώγοντας μπανάνες.

Καμπάνια

Ο 22χρονος Βραζιλιάνος άσος της Μπαρτσελόνα Νεϊμάρ, μαζί με τον γιο του, ήταν από τους... ιδρυτές του κινήματος της μπανάνας

Ο 22χρονος Βραζιλιάνος άσος της Μπαρτσελόνα Νεϊμάρ, μαζί με τον γιο του, ήταν από τους… ιδρυτές του κινήματος της μπανάνας

Ο Νεϊμάρ πρώτος ξεκίνησε την καμπάνια αλληλεγγύης προς τον Αλβες ποζάροντας με τον γιο του κρατώντας μια κανονική και μια λούτρινη μπανάνα αντίστοιχα και ανεβάζοντας τη φωτογραφία στο Διαδίκτυο με το hashtag #Somostodosmacacos (στα Πορτογαλικά σημαίνει «Είμαστε όλοι μακάκοι»). Μέσα στις επόμενες 48 ώρες εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του Ιντερνετ έκαναν χρήση του hashtag ανεβάζοντας δικές τους φωτογραφίες να τρώνε το νέο ανεστραμμένο αντιρατσιστικό σύμβολο, ενώ δεκάδες εκατομμύρια άλλοι έκαναν follow στο Twitter και στο Instagram.

Αστέρες

Με πρωτοβουλία του Στέφανο Καπίνο οι συμπαίχτες του στον Παναθηναϊκό, Θ. Ντίνας, Μ. Μπεργκ, Μ. Μαρινάκης, Ρ. Ζέκα, Αμπ. Ατζαγκούν, Κ. Τριανταφυλλόπουλος, Δ. Χουχούμης και Μ. Νάνο φωτογραφήθηκαν τρώγον

Με πρωτοβουλία του Στέφανο Καπίνο οι συμπαίχτες του στον Παναθηναϊκό, Θ. Ντίνας, Μ. Μπεργκ, Μ. Μαρινάκης, Ρ. Ζέκα, Αμπ. Ατζαγκούν, Κ. Τριανταφυλλόπουλος, Δ. Χουχούμης και Μ. Νάνο φωτογραφήθηκαν τρώγοντας μπανάνα

Μεταξύ των διασημοτήτων που φωτογραφήθηκαν με μια μπανάνα στο χέρι κι ενάντια στον ρατσισμό είναι αρκετοί αστέρες της εθνικής Βραζιλίας, όπως ο Νταβίντ Λουίζ, ο Χουλκ, ο Οσκαρ, ο Μάριο Μπαλοτέλι της Μίλαν, ο προπονητής της εθνικής Ιταλίας Τσέζαρε Πραντέλι, μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ματέο Ρέντσι, η Βραζιλιάνα τραγουδίστρια Κλαούντια Λέιτε, η ομάδα ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού και πολλοί πολλοί άλλοι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μεταξύ των αντιρατσιστών είναι και ο ποδοσφαιριστής Λουίς Σουάρες, που πέρυσι είχε αποκλειστεί για 8 αγωνιστικές γιατί κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού με τον Πατρίς Εβρά είχε χρησιμοποιήσει ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι το γεγονός πως την καμπάνια στο Διαδίκτυο την τρέχει η διαφημιστική εταιρεία Ludocca, που διαχειρίζεται τα εμπορικά δικαιώματα του Νεϊμάρ, του άσου της Μπαρτσελόνα, έχει προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις. Επί παραδείγματι το βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο UOL Esporte ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ του ότι είναι ντροπή να παίρνει αυτόν τον δρόμο η συγκεκριμένη υπόθεση.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο ρεπορτάζ: «Η ηθική του Νεϊμάρ είναι πλέον συζητήσιμη, αν και αρχικά φάνηκε να είναι αλληλέγγυος με τον Αλβες. Από την πλευρά του ο Γκούγκα Κέτσερ, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας μάρκετινγκ και διαχείρισης των δικαιωμάτων του Νεϊμάρ, δικαιολογείται λέγοντας: «Κάναμε αυτήν την καμπάνια γιατί ήμασταν πεπεισμένοι ότι μόνο έτσι θα μπορούσαμε να διοχετεύσουμε το μήνυμα σε παγκόσμια κλίμακα. Η δημοτικότητα του Νεϊμάρ είναι πολύ απλά το καλύτερο μέσο για να ευαισθητοποιήσουμε την πλειοψηφία του κόσμου. Το περιστατικό με τον Ντάνι Αλβες μάς έδωσε την τελική ιδέα για να στείλουμε αυτό το μήνυμα». Η αποκάλυψη πάντως του γεγονότος ότι πίσω από την καμπάνια κρύβεται η εν λόγω εταιρεία ώθησε κάποιους να φτιάξουν το hashtag στο Twitter #Naosomo-stodosotarios, που στα Πορτογαλικά σημαίνει «Δεν είμαστε όλοι κορόιδα».

Οι Οσκαρ, Νταβίντ Λουίς και Γουίλιαν, άπαντες Βραζιλιάνοι άσοι της Τσέλσι, φωτογραφίζονται με μία μπανάνα

Οι Οσκαρ, Νταβίντ Λουίς και Γουίλιαν, άπαντες Βραζιλιάνοι άσοι της Τσέλσι, φωτογραφίζονται με μία μπανάνα

Ρούσεφ

Παρέμβαση πάντως για το ρατσιστικό περιστατικό κατά του Ντάνι Αλβες και την αντίδραση του Βραζιλιάνου άσου έκανε και η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ μέσω του Twitter λέγοντας: «Ηταν μια θαρραλέα και δυνατή αντίδραση κατά του ρατσισμού στα γήπεδα». Αντίστοιχο tweet έκανε και ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ. Από την πλευρά του πάντως ο Ντάνι Αλβες έσπευσε να δηλώσει: «Πραγματικά εξεπλάγην από την υποστήριξη όλων. Το έκανα χωρίς να το σκεφτώ ιδιαίτερα. Ο κόσμος έχει εξελιχθεί και πρέπει κι εμείς να εξελισσόμαστε μαζί του».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΝΤΑΝΙ ΑΛΒΕΣ

ΑΝΑΨΕ ΤΗ ΣΠΙΘΑ

Οι ποδοσφαιριστές της Κορίνθιανς, που συμμετέχει στο πρωτάθλημα Βραζιλίας, τάχθηκαν κι αυτοί κατά του ρατσισμού

Οι ποδοσφαιριστές της Κορίνθιανς, που συμμετέχει στο πρωτάθλημα Βραζιλίας, τάχθηκαν κι αυτοί κατά του ρατσισμού

Το ποδόσφαιρο αποτέλεσε το καταφύγιο του Ντάνι Aλβες, που πέρασε φτωχικά παιδικά χρόνια. Ο πατέρας του ήταν αγρότης κι αυτός ήταν υποχρεωμένος να τον βοηθά στα χωράφια, φυτεύοντας κυρίως ντομάτες, κρεμμύδια και πεπόνια. Τότε έπαιζε ποδόσφαιρο με αυτοσχέδια μπάλα από κάλτσες!

Στα 30 του χρόνια είναι ένας από τους πιο διάσημους ποδοσφαιριστές του πλανήτη, έχοντας κατακτήσει τίτλους με την Μπαρτσελόνα και την εθνική Βραζιλίας. Ως πρότυπο πολλών παιδιών ο Βραζιλιάνος αμυντικός έχει πλέον μπροστά του ακόμη μία αποστολή, πιο σημαντική: να στείλει ένα ηχηρό ράπισμα προς τους ρατσιστές.

Ο Ιταλός -από Γκανέζους γονείς- διεθνής επιθετικός Μάριο Μπαλοτέλι «σκόραρε» κατά του ρατσισμού

Ο Ιταλός -από Γκανέζους γονείς- διεθνής επιθετικός Μάριο Μπαλοτέλι «σκόραρε» κατά του ρατσισμού

Η αντίδρασή του στη ρατσιστική επίθεση που υπέστη στο περίφημο περιστατικό με την μπανάνα στο στάδιο «Μαδριγάλ», την έδρα της Βιγιαρεάλ, ήταν παροιμιώδης. Το μήνυμά του ξεκάθαρο: «Αν μπορούσα, θα έβαζα τη φωτογραφία του ανθρώπου που το έκανε στο Διαδίκτυο για να ντραπεί. Η υποστήριξη που δέχτηκα με εξέπληξε και δεν την περίμενα. Ο κόσμος προοδεύει και το ίδιο πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι».

Ο Κουτίνιο κι ο Σουάρες, συμπαίχτες στη Λίβερπουλ και στον πόλεμο κατά του ρατσισμού

Ο Κουτίνιο κι ο Σουάρες, συμπαίχτες στη Λίβερπουλ και στον πόλεμο κατά του ρατσισμού
ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου