ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανησυχία για μεταβυζαντινό μνημείο

ανησυχία-για-μεταβυζαντινό-μνημείο-567321

Την ανάγκη προστασίας του μεταβυζαντινού μνημείου του Αγίου Ιωάννη στον Πύργο διατυπώνει στο σύνολό της η τοπική κοινωνία της Σκιάθου, εκφράζοντας από κοινού και σε όλους τους τόνους, την έντονη ανησυχία που επικρατεί, με αφορμή τις εργασίες επέκτασης του αεροδρομίου της Σκιάθου.

Με δυναμικές παρεμβάσεις, επί δύο περίπου μήνες, η τοπική κοινωνία απέδειξε την ευαισθησία της για την προστασία του μεταβυζαντινού μνημείου Άγιος Ιωάννης στον Πύργο, θέση με την οποία ευθυγραμμίζεται και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σκιάθος». Το κλίμα ανησυχίας εντείνεται με αφορμή την έναρξη των έργων επέκτασης του αεροδρομίου της Σκιάθου, διότι ο υπό διαμόρφωση νέος δρόμος που θα περιβάλλει την επέκταση του έργου, πρόκειται να πλησιάσει σε απόσταση λίγων μέτρων από το μνημείο του Αγίου Ιωάννη στον Πύργο.

Με ομόφωνη απόφαση, το Δημοτικού Συμβούλιο της Σκιάθου αποφάσισε να στείλει επιστολή στις αρμόδιες Υπηρεσίες με θέμα τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, ώστε να μετατοπιστεί ο υπό διαμόρφωση δρόμος ανατολικότερα, ώστε να εξασφαλισθεί ικανή απόσταση από το μνημείο και να αρθεί η προσβολή του, όπως προβλέπει η οικεία νομοθεσία. Σημειώνοντας παράλληλα, ότι η πρόταση αυτή είναι απολύτως εφικτή και δεν επιφέρει ανυπέρβλητα εμπόδια για την πραγματοποίηση του σχεδιαζόμενου έργου.

Σε διάστημα λίγων ημερών από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιστολή με το ίδιο αίτημα απέστειλαν δώδεκα Σύλλογοι και Φορείς του νησιού, ενώ πολίτες προχώρησαν επιτυχώς στη συλλογή υπογραφών. Ενεργά υποστήριξε το ζήτημα η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού όπως, και η ΜΚΟ MONUMENTA.

Αμεση ήταν, στο μεταξύ, η ανταπόκριση των αρμόδιων Υπηρεσιών, και συγκεκριμένα της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, με την πρώτη να επισημαίνει μεταξύ άλλων στην επιστολή της, προς τους αναδόχους του έργου: «Παρακαλούμε να σταματήσουν οι εκσκαφές στην περιοχή αυτή και να μας αποσταλεί η μελέτη του έργου για εξέταση από το αρμόδιο συμβούλιο, αφού ερευνηθεί η δυνατότητα μετακίνησης του οδικού άξονα ανατολικότερα, ώστε να μην θίγεται το μνημείο».

Το έργο διέρχεται, συγκεκριμένα, σε απόσταση λίγων μέτρων από τον περίβολο του μνημείου, το οποίο προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν.3028/2002. Το συγκεκριμένο μνημείο υπήρξε μετόχι της Μονής Ευαγγελισμού και συνδέεται με την ιστορία της Μονής, την εποχή της επανάστασης του 1821. Η ανέγερση του μνημείου άρχισε, σημειωτέον, το 1820 με δαπάνη της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου, αναφέρεται κατ’ επανάληψη στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη και αποτελεί ιστορικό λατρευτικό χώρο για τη Σκιάθο, αλλά και τόπο συνάντησης και συνεδρίασης πολιτιστικών συλλόγων και φορέων. Ταυτόχρονα θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα για τους επισκέπτες του νησιού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου επέκτασης του αεροδρομίου της Σκιάθου, το συγκεκριμένο σημείο του έργου περιλαμβάνει οδικό άξονα, ο οποίος τοποθετείται στα δυτικά του νέου χώρου στάθμευσης του αεροδρομίου. «Αξίζει, να αναφερθεί ότι κατά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου (αρχική και συμπληρωματική) το συγκεκριμένο μνημείο αγνοήθηκε παντελώς και δεν τέθηκε καν ζήτημα προστασίας του. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι τόσο η αρχική ΑΕΠΟ [Κ.Υ.Α. οικ. 69597/24-6-1999] όσο και η συμπληρωματική της που εκδόθηκε πρόσφατα για τα έργα βελτίωσης του αεροδρομίου πλησίον της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στον Πύργο, αφενός εκδόθηκαν χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των αρμοδίων Εφορειών, αφετέρου δεν προσυπογράφονται από τον Υπουργό Πολιτισμού, όπως ορίζεται στο νόμο», υπογραμμίζεται σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σκιάθος».

Τα μέλη του ίδιου Συλλόγου κάνουν παράλληλα λόγο για «αλλοίωση του τοπίου γύρω από το μνημείο, που δεν προβλεπόταν στην περιβαλλοντική μελέτη», μεταφέροντας προς κάθε κατεύθυνση το κοινό αίτημα της προστασίας του ιστορικού Αγίου Ιωάννη στον Πύργο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου