ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πρωτοβουλία κοινωνικής ευαισθητοποίησης

πρωτοβουλία-κοινωνικής-ευαισθητοποί-569577

Ο ειδικός παιδοψυχολόγος Δρ Νικόλαος Κυπαρισσός μίλησε στους Σκιαθίτες

Μεγάλη ανταπόκριση είχε η εκδήλωση με θέμα: «Εκφοβισμός και βία στο σχολείο»που συνδιοργάνωσαν πρόσφατα η Ένωση Γονέων Σκιάθου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου – Λυκείου του νησιού και το θέμα παρουσίασε ο ειδικός παιδοψυχολόγος, Δρ Νικόλαος Κυπαρισσός.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη του προβλήματος και η αντιμετώπισή του, μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων. Ο κ. Κυπαρισσός ανέλυσε την ψυχολογία του εκφοβισμού, ως τη δυναμική αλληλεπίδραση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας των μαθητών που εμπλέκονται σε επεισόδια εκφοβισμού/θυματοποίησης, του οικογενειακού περιβάλλοντος, του ψυχολογικού κλίματος του σχολείου, των στάσεων που έχουν διαμορφωθεί στους συνομήλικους καθώς και των γενικότερων προβλημάτων και διεργασιών που τείνουν αν ενισχύσουν αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση του φαινομένου, που αποτελεί πλέον κοινωνικό πρόβλημα και εμφανίζεται με αυξανόμενη συχνότητα, ο κύριος Κυπαρισσός εστίασε στο γεγονός ότι η αποφυγή και αγνόηση του προβλήματος δεν θα το ελέγξει, αντίθετα θα του δώσει χώρο να αναπτυχθεί περισσότερο. Θεωρείται όπως είπε, απαραίτητη και είναι καταλυτική η άμεση εμπλοκή ενηλίκων, εκπαιδευτικών και γονέων.

Στην ομιλία του ο κ. Κυπαρισσός αναφέρθηκε και στους τρόπους αντιμετώπισης του συγκεκριμένου φαινομένου στο σχολείο, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητη η συζήτηση και ομαδική έρευνα και ενημέρωση από αξιόπιστες ιστορικές πηγές και η ύπαρξη κανόνων και ορίων μη-ανοχής σε εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι παρευρισκόμενοι είτε ως γονείς είτε ως εκπαιδευτικοί, για να εκφράσουν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους, μέσα από τη βιωματική τους εμπειρία, για το χειρισμό παρόμοιων θεμάτων. Γενική διαπίστωση ήταν πως θα πρέπει να παγιωθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Τζαβαλιάς, η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού κα Συκιώτη, ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού κ. Τελλίδης, καθηγητές του Γυμνασίου, του Λυκείου και Δάσκαλοι από τα δύο Δημοτικά σχολεία, η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων κ. Παπαθέου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 1ου Δημοτικού κ. Σδράκα, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού κ. Μαστοράκη. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο κ. Γιαννίτσης Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων και μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».

Ο Νικόλαος Κυπαρισσός γεννήθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Νέου Χαμπσάιρ και μεταπτυχιακά στο Κολλέγιο της Βασιλίσσης και το Μεταπτυχιακό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Πόλης της Νέας Υόρκης, όπου εξειδικεύτηκε στις μαθησιακές διαδικασίες με διδακτορική διατριβή στην εκπαίδευση συζητήσεων μεταξύ εφήβων με αυτισμό. Κέρδισε υποτροφία για Έρευνα Διδακτορικής Διατριβής από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης του Παιδιού του Princeton.

Απέσπασε την τιμητική διάκριση «Αναγνώριση Προσφοράς στην Έρευνα» από την Εταιρεία Επιστημονικής Έρευνας, SX της Βόρειας Καρολίνας (Sigma-Xi, The Scientific Research Society). Μετράει δεκατέσσερις συμμετοχές με εισηγήσεις/ανακοινώσεις σε συνέδρια και δεκαπέντε παρουσιάσεις επιμορφωτικών σεμιναρίων και διαλέξεων. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, ενώ οι ερευνητικές του εργασίες έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Εργάζεται ιδιωτικά και σε θεραπευτικές δομές με άτομα με ειδικές ανάγκες, τις οικογένειές τους και τα πλαίσια όπου αυτά λαμβάνουν υπηρεσίες ως ψυχολόγος, εκπαιδευτής, συντονιστής και υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Εργάστηκε για μια διετία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, από το 1997 στην Αθήνα και μετά το 2004 στο Βόλο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου