ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανάδειξη του δασικού Πλούτου στη Σκόπελο

ανάδειξη-του-δασικού-πλούτου-στη-σκόπ-572791

Πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης και ανάδειξης του δασικού πλούτου της Σκοπέλου είναι η μελέτη που εκπονήθηκε από το αντίστοιχο τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, στις 3 Δεκεμβρίου. Ομάδα στελεχών του ΑΠΘ θα μεταβεί, συγκεκριμένα, στη Σκόπελο, προκειμένου να παρουσιάσει τη μελέτη που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Σκοπέλου. Η παρουσίαση θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό, προκειμένου να αναπτυχθεί διάλογος και να κατατεθούν προτάσεις, ενώ όπως εκτιμάται, η συγκεκριμένη καινοτόμα πρωτοβουλία ανοίγει δρόμους για την ανάπτυξη ανάλογων δράσεων και στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων.

Μεταξύ των επιμέρους σημείων που προβλέπονται, βάσει της μελέτης που έχει εκπονηθεί, είναι η αποτύπωση όλου του δάσους, με τη βοήθεια της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, η εγκατάσταση αισθητήρων που θα συμβάλουν στην ηλεκτρονική παρακολούθησή του και κατά συνέπεια στον άμεσο εντοπισμό κάθε πιθανής εκδήλωσης πυρκαγιάς. Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης για την ανάδειξη και προβολή του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος και την ήπια ανάπτυξή του, με σεβασμό στο περιβάλλον. Ειδικότερα, η καταγραφή και η πολυεπίπεδη χωρική ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά την πρώτη φάση, θα αξιοποιηθούν προκειμένου να οριστούν οι άξονες και οι στρατηγικές επέμβασης στην περιοχή για την εξασφάλιση της ισόρροπης, βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Επίσης θα διερευνηθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες και προτεραιότητες καθώς και οι βασικές κατευθύνσεις για τη χάραξη μιας στρατηγικής που αποβλέπει στην επίτευξη της βιώσιμης διαχείρισης των αποθεμάτων της περιοχής. Βασικοί άξονες ενδιαφέροντος θα αποτελέσουν: η ήπια τουριστική ανάπτυξη, η αειφορική διαχείριση και αξιοποίηση του δασικού πλούτου και η τόνωση της παραγωγής και προώθησης τοπικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η πολυεπίπεδη έρευνα στους τομείς του φυσικού περιβάλλοντος, του οικιστικού δικτύου, των δικτύων μεταφοράς, των χρήσεων γης, των υποδομών, του κοινωνικού ιστού και των πολιτισμικών δεδομένων της περιοχής, ώστε να καθοριστούν οι περιορισμοί, αδυναμίες, ανάγκες και απειλές αλλά και οι αξιοποιήσιμες δυνατότητες και αναπτυξιακές ευκαιρίες που διαθέτει η περιοχή.

Ο Δήμος Σκοπέλου είναι υπεύθυνος για την προστασία, αξιοποίηση και εκμετάλλευση των τοπικών φυσικών πόρων και περιοχών, καθώς και την κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση των σχετικών έργων και εγκαταστάσεων, παράλληλα δε, την εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων τα οποία αποσκοπούν στην ανάπτυξη της περιοχής, ταυτόχρονα δε την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, προωθεί την εφαρμοσμένη έρευνα, προάγει την επιστήμη και υποβοηθά τη λήψη αποφάσεων μέσω της υποστήριξης των δομών της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης σε θέματα σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων και πολιτικών για τη συνετή διαχείριση των φυσικών πόρων μέσω τεχνολογιών αιχμής.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου