ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διαρκής μείωση επιχορηγήσεων

διαρκής-μείωση-επιχορηγήσεων-578212

Οι διαρκώς μειούμενες κρατικές επιχορηγήσεις, σε συνάρτηση με το λιτό προϋπολογισμό του 2014 τέθηκαν στο επίκεντρο της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Σκοπέλου, με τις παρατάξεις της μειοψηφίας να διατυπώνουν την πλήρη αντίθεσή τους, σε σχέση με την πολιτική που ακολουθείται.

Ο προϋπολογισμός τους 2014, συνολικού ύψους 4.872.000 ευρώ, επικυρώθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση, η οποία εμπεριείχε έντονο προβληματισμό αλλά και στιγμές έντασης. Στην τοποθέτησή του, ειδικότερα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανώλης Ραμαντάνης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, επισημαίνοντας με έντονα κριτική διάθεση στην τοποθέτησή του ότι: «ο προϋπολογισμός του 2014 είναι πανομοιότυπος και στην ίδια κατεύθυνση σε σχέση με το 2013», ενώ προσέθεσε ότι: «είναι ένας προϋπολογισμός φτώχειας, εντελώς αντιλαϊκός».

Οι διαρκείς μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων ήταν ένα ακόμη σημείο στο οποίο επικεντρώθηκε ο κ. Ραμαντάνης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «ο Δήμος υιοθετεί την αντιλαϊκή πολιτική της πολιτείας, προβαίνοντας σε περικοπές δαπανών, αλλά και αυξήσεις σε ορισμένα τέλη, χωρίς να κατανοεί την αναγκαιότητα εφαρμογής της πρότασής μας για μείωση των Δημοτικών τελών, σε εποχές δύσκολες». Ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Σκοπέλου σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο οικονομικό πεδίο, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή για τη διαγραφή οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών του Δήμου Σκοπέλου προς τρίτους, τοποθέτηση την οποία είχε επαναλάβει, εξάλλου, και σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι περικοπές των κρατικών πόρων ήταν το σημείο στο οποίο επικεντρώθηκε, παράλληλα, στην τοποθέτησή του και ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής. Παραθέτοντας ως παράδειγμα τα νέα αριθμητικά δεδομένα που προκύπτουν σε σχέση με τη ΣΑΤΑ, ειδικότερα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η επιχορήγηση του Δήμου Σκοπέλου ανέρχονταν προ ετών σε 400.000 ευρώ, φέτος είναι μειωμένη σε 100.000 ευρώ και την επόμενη χρονιά αναμένεται να δοθούν 53.000 ευρώ από την πολιτεία, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος. Επιπροσθέτως, ο κ. Μιχελής τόνισε ότι πλέον δεν προϋπολογίζεται η επιχορήγηση για την πολιτική προστασία, αλλά θα συνυπολογιστεί στον προϋπολογισμό του 2014, όταν δοθεί από την πολιτεία.

Σκιαγραφώντας τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2014, ο Δήμαρχος Σκοπέλου ανέφερε ότι: «είναι ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος, διότι ακολουθεί τις κατευθύνσεις του οικονομικού παρατηρητηρίου». Επιπλέον ο ίδιος εξήγησε ότι: «ξεκινήσαμε με το σύνολο των εσόδων που μπορεί να εισπράξει ο Δήμος και αυτό καθορίζει και το σύνολο των δαπανών, διότι δεν θα μπορούμε πλέον, όπως είπε χαρακτηριστικά, να προβούμε σε δαπάνες οι οποίες υπερβαίνουν τα έσοδά μας. Ότι είναι ενταγμένο στον προϋπολογισμό, κατέληξε ο κ. Μιχελής, θα υλοποιείται».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου