ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εργα – ανάσα για την υγεία

εργα-ανάσα-για-την-υγεία-580717

Εργα – ανάσα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο Νομό Μαγνησίας εξήγγειλαν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Κ. Καραμπάτσας.

Ρεπορτάζ:ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Η δημιουργία νέου σύγχρονου Κέντρου Υγείας στη Σκιάθο, σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός και ιατρικά εργαλεία, νέος αξονικός τομογράφος και νέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, είναι μερικά μόνον από τα θέματα που αρχίζουν να δρομολογούνται το αμέσως επόμενο διάστημα. Το συνολικό κόστος των κτιριακών εγκαταστάσεων και της προμήθειας νέων μηχανημάτων, ανέρχεται συνολικά στα 5.000.000 ευρώ και θα διατεθούν αποκλειστικά από πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Η χθεσινή συνέντευξη είχε ακόμη αιχμές για τα πεπραγμένα του πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου Αρ. Ζαχαρόπουλου, διαβεβαιώσεις από την Υφυπουργό Υγείας ότι: «κανένα νοσοκομείο και κανένα Κέντρο Υγείας δεν θα κλείσει, όπως και κανείς γιατρός ή νοσηλευτής δεν θα χάσει τη θέση του».

Είχε επίσης ειδήσεις για την προμήθεια τεσσάρων νέων ασθενοφόρων για τη Μαγνησία και διαβεβαιώσεις για θετικές εξελίξεις μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες για τις εργασίες στη Β΄ Παθολογική Κλινική.

Κοινή συνισταμένη από τις δηλώσεις της κ. Μακρή, του κ. Αγοραστού και του κ. Καραμπάτσα, ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη Μαγνησία, τουλάχιστον μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, όπως δήλωσαν, ήταν τραγική και ότι η περιοχή παίρνει πλέον αυτό που της αναλογεί από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Και οι τρεις αφήσαν αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση ότι δεν είχε μεριμνήσει για έργα του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας από πόρους του ΕΣΠΑ.

Σε 2/12 μήνες καλύψαμε ένα κενό 2 ½ ετών, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός, με την κ. Μακρή από την πλευρά της να προσθέτει ότι όλα έγιναν γρήγορα αλλά όχι, όπως σημείωσε, πρόχειρα.

Από την πλευρά του ο Διοικητής του Νοσοκομείου έκανε ιδιαίτερη μνεία στο υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στο Αχιλλοπούλειο. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου με αφορμή την κατασκευή του Κέντρου Υγείας Σκιάθου υποσχέθηκε ακόμη ότι το καλοκαίρι του 2014 στο νησί θα υπάρχουν τέσσερις γιατροί και τέσσερις νοσηλευτές. Οτιδήποτε άλλο θα είναι καλαμπούρι, είπε χαρακτηριστικά.

Το Κέντρο Υγείας Σκιάθου

Το έργο αφορά στην ανέγερση δύο κτιρίων για τη στέγαση των υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας Σκιάθου σε οικόπεδο με εμβαδόν 3.795 τ.μ. Το κυρίως κτίριο (κτίριο Α) με συνολική δόμηση 769,4 τ.μ., αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο και στεγάζει 6 ιατρεία – εξεταστήρια, τα εργαστήρια του ακτινολογικού και του μικροβιολογικού, τις διοικητικές υπηρεσίες καθώς και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Το συγκρότημα συμπληρώνεται από ένα δεύτερο, ανεξάρτητο κτίριο (κτίριο Β) με συνολική δόμηση 193,6 τ.μ., το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα ιατρεία (παιδιατρικό, μαιευτικό, οδοντιατρείο και γενικής ιατρικής) και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου περιλαμβάνονται πρόσβαση και στάση ασθενοφόρου, χώρος πρασίνου, 22 θέσεις στάθμευσης, 2 θέσεις στάθμευσης ασθενοφόρων και αύλειος χώρος.

Το έργο, όπως είπε ο κ. Αγοραστός, θα είναι σε θέση η Περιφέρεια να το δημοπρατήσει μέχρι τα τέλη του 2013, ενώ ο συμβατικός χρόνος παράδοσης του είναι έντεκα μήνες.

Νέος αξονικός τομογράφος

Ακόμη από πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις για την προμήθεια σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού για τις περισσότερες κλινικές του Νοσοκομείου, καθώς και για την προμήθεια μηχανημάτων για τα Κέντρα Υγείας. Πιο σημαντική από τις προμήθειες κρίνεται αυτή της αγοράς νέου αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο.

Θα είναι 64 τομών και ο προϋπολογισμός του είναι της τάξεως των 600.000 ευρώ Αυτός που λειτουργεί, όπως είπε ο κ. Καραμπάτσας, αγοράστηκε το 2004 και τα τελευταία χρόνια, όπως σημείωσε, κάθε δύο μέρες παθαίνει βλάβη με ότι αυτές συνεπάγονται για τις κοστοβόρες επισκευές του.

Παράλληλα ο Διοικητής του Νοσοκομείου σημείωσε ότι προγραμματίζεται όπως μέσα από τη νέα Προγραμματική Περίοδο ( 2014 – 2020) το Αχιλλοπούλειο να προμηθευτεί και μαγνητικό τομογράφο.

Για τη συνολική προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού στο Αχιλλοπούλειο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας ένα κονδύλι της τάξεως των 1.400.000 ευρώ. Εκτός από τον αξονικό τομογράφο στην προμήθεια του εξοπλισμού περιλαμβάνεται και αυτή που αφορά δέκα νέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης.

Δέκα χρόνια ταλαιπωρούνται οι νεφροπαθείς της Μαγνησίας είπε χαρακτηριστικά, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, ενώ σημαντικές κρίνονται ακόμη και οι προμήθειες που θα γίνουν και για τις υπόλοιπες κλινικές όπως: Ηλεκτροκαρδιογράφος, τροχήλατο ηλεκτρονικό παλμ. οξύμετρο/πιεσόμετρο και φορητά μόνιτορ ζωτικών παραμέτρων για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ενδοαορτική αντλία, σύστημα Holter ρυθμού, φορητός καρδιολογικός υπέρηχος, ακτινοδιαπερατή επεμβατική τράπεζα (βηματοδότη) για την Καρδιολογική Κλινική, ορθοπεδική τράπεζα (ηλώσεων) για την Ορθοπεδική Κλινική, αναπνευστήρα βαρέως τύπου, φορητό αναπνευστήρα για τη ΜΕΘ, υπέρηχο βιοψίας νεφρού για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κ.α. Ακόμη προβλέπεται η προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων για τις ανάγκες όλων των Κέντρων Υγείας συνολικού ύψους 466.000 ευρώ.

(Φωτο: Ηλίας Καράτσαλος)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου