ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κτίριο με ιστορία στη Σκιάθο

κτίριο-με-ιστορία-στη-σκιάθο-591227

Εκθεσιακό χώρο θα αποτελέσει το πατρικό σπίτι του Ζήση Οικονόμου, του Σκιαθίτη ποιητή, στοχαστή και φιλοσόφου που κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των κορυφαίων πνευματικών μορφών της εποχής μας.

Η αποκατάσταση του κτιρίου της οδού Ουρανίτσης και η μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο, έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του «Ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης (Ο.Σ.ΑΝ) Σκιάθου» στον άξονα 4 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στη Θεσσαλία» του επιχειρησιακού προγράμματος Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007 – 2013. Το παραπάνω έργο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρωτοβουλιών που προωθούνται προς υλοποίηση, μέσω κονδυλίων που εξασφάλισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ανάπτυξη των νησιών.

Ο κορυφαίος του πνεύματος και βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, Ζήσης Οικονόμου, συγκαταλέγεται στους μεγάλους δωρητές και ευεργέτες του Δήμου Σκιάθου, καθώς με την αρ. 696/26-12-2002 δημόσια διαθήκη του, δώρησε στο Δήμο Σκιάθου το σπίτι που γεννήθηκε, στην οδό Ουρανίτσας 5, για πολιτιστικούς σκοπούς, καθώς επίσης το αγροτεμάχιο μετά της οικίας και των βοηθητικών χώρων στη θέση «Λειβάδι», επίσης για πολιτιστικούς σκοπούς. Βούληση του Δήμου Σκιάθου είναι να διαμορφώσει την οικία όπου γεννήθηκε ο κορυφαίος ποιητής σε Μουσείο Ζήση Οικονόμου, προκειμένου να αναδειχθεί το έργο και η πλούσια πνευματική παρακαταθήκη του. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, το Μουσείο θα περιέχει προσωπικά αντικείμενα, ενθυμήματα και βιβλία του επιφανούς λόγιου.

Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη αποκατάστασης του παραπάνω κτιρίου, ειδικότερα, όπου γεννήθηκε ο ποιητής Ζήσης Οικονόμου, προβλέπεται η δημιουργία εκθεσιακού χώρου και βιβλιοπωλείου με τα σημαντικότερα έργα του Σκιαθίτη λόγιου. Κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από τους μηχανικούς του Δήμου Σκιάθου στο κτίριο, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν βλάβες σε μεμονωμένα στοιχεία του κτιρίου, των οποίων ο χαρακτήρας και η έκταση δεν επηρεάζουν τη γενική ευστάθεια του κτιρίου. Η υδραυλική και ηλεκτρική εγκατάσταση θα ανακατασκευαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες της πρότασης ανάδειξης. Το ξύλινο μεσοπάτωμα ανακατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, επισκευής χρήζει και το ξύλινο χαγιάτι, καθώς και το πάτωμα του ισογείου.

Ο πολυταξιδεμένος, πολυβραβευμένος και ιδιαίτερα σεμνός Ζήσης Οικονόμου γεννήθηκε στη Σκιάθο. Έμαθε γερμανικά και ιταλικά και κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου του ’40 υπηρέτησε ως διερμηνέας. Έζησε στην Αθήνα και συνεργάστηκε με λογοτεχνικά περιοδικά. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1930 με δημοσιεύσεις στίχων στο περιοδικό Νέα Γενιά και το 1934 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του, που είχε τίτλο: «Η εποποιία των αγενών μετάλλων». Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 και ως το 1976 διέκοψε τις δημοσιεύσεις και ασχολήθηκε με έρευνες στο χώρο της γλωσσολογίας, της κοινωνιολογίας και της πολιτικής.

Τοποθετείται στη μεσοπολεμική γενιά των ελλήνων ποιητών. Η ποιητική του πορεία κάλυψε μια ευρεία θεματική και υφολογική περιοχή, με βασικό στόχο του ποιητή την αναζήτηση μιας ενιαίας κοσμοθεωρίας που να αντλεί στοιχεία από όλες τις εκφάνσεις του επιστητού. Οι αναζητήσεις του είχαν αντίκτυπο και στο ποιητικό έργο του, που οδηγήθηκε σταδιακά σε έναν λόγο όλο και πιο λιτό και δραστικότερο. Το 1977 έλαβε το βραβείο ποιήσεως της Ακαδημίας Αθηνών, για όλο το ποιητικό του έργο και ιδιαίτερα για το βιβλίο του: «Αιθρία σιγή», και το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο ποίησης για το βιβλίο του «Χρονικό της νέας ευταξίας για τη νέα εποχή». Το χώμα της Σκιαθίτικης γης τον σκέπασε στις 4 Αυγούστου του 2005. Αφιέρωμα τιμής είχε πραγματοποιήσει παλαιότερα ο Δήμος Σκιάθου, που τον τίμησε εν ζωή, ενώ παράλληλα, έχουν διοργανώσει αντίστοιχες εκδηλώσεις διάφοροι φορείς, μεταξύ των οποίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκιάθου «Δύο Αλέξανδροι».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου