Διεθνής ο Παπαδιαμάντης

Τελευταία ενημέρωση: 2013-11-04, 12:05:28
Διεθνής ο Παπαδιαμάντης

Διεθνές ενδιαφέρον εκδηλώνεται για το έργο του κορυφαίου των Ελληνικών γραμμάτων, του Σκιαθίτη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με επίκεντρο τη διοργάνωση ειδικών αφιερωμάτων λόγου σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής.

Ομογενείς αλλά και φιλέλληνες, οι οποίοι είτε έχουν επισκεφτεί το Μουσείο Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο, είτε έχουν διαβάσει το έργο του Παπαδιαμάντη, εκφράζουν την επιθυμία διοργάνωσης εκδηλώσεων λόγου, προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο του στο εξωτερικό. Στην παρούσα φάση διατυπώνονται προτάσεις για τη διοργάνωση αφιερωμάτων στο Βελιγράδι και την Αμερική, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες διοργανώσεις στην Κύπρο και το Γκρατς της Αυστρίας, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο Παπαδιαμάντης και το έργο του αποτελούν, εξάλλου, το επίκεντρο μελετών που εκπονούν Αμερικανικά Πανεπιστήμια, όπως το περίφημο Τζο Χόπκινς της Βαλτιμόρης, και γενικά κάθε Πανεπιστήμιο όπου υπάρχει έδρα ελληνικού τμήματος της φιλοσοφικής ή νεοελληνικών σπουδών. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί το γεγονός ότι τα έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες του κόσμου, ακόμη και στην Ιαπωνική, αποδεικνύει έμπρακτα την διεθνή απήχηση του Παπαδιαμαντικού λόγου.

            Στο μεταξύ, επιφανείς διεθνείς προσωπικότητες παραβρέθηκαν στο αφιέρωμα μνήμης και τιμής στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Graz της Αυστρίας, από την Αυστρο-ελληνική Εταιρεία της ίδιας πόλης.    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πριγκιπικό Ανάκτορο του  Palais Meran, που σήμερα ανήκει στο συγκρότημα του Πανεπιστημίου Τέχνης του Graz και φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές Εκδηλώσεις και μουσικές συναυλίες. Συμμετείχε πλήθος κόσμου, τόσο Ελλήνων όσο και Αυστριακών. Ως εκ τούτου το περιεχόμενο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και στα Ελληνικά και στα Γερμανικά. Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο Ολλανδός καθηγητής Λειτουργικής θεολογίας του Πανεπιστημίου του Graz Prof. Basilius Groen, ο Πανεπιστημιακός καθηγητής Dr. Klaus Lichem, κεντρικός ομιλητής, ο Έλληνας Καθηγητής Υγειονολόγος Dr. Athanasios Bogiatsis και άλλοι.

            Στο πλαίσιο του αφιερώματος ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Ντάνιελ Ντουζένης ανέγνωσε αποσπάσματα από τη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο πρωτότυπο και στη γερμανική της μετάφραση. Παράλληλα ο  Κωνσταντίνος Κουτούμπας απέδωσε δύο από τα υμνογραφήματα του Παπαδιαμάντη αφιερωμένα στον  Άγιο Αντίπα. Ως κοινό εκπαιδευμένο που διατηρεί ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική παιδεία και την κλασική όπερα, οι πολίτες του Graz ενθουσιάστηκαν με την «αρχαιοπρεπή πρωτοτυπία» των βυζαντινών ύμνων. Η εκδήλωση έκλεισε με το  ιστορικό των τελευταίων στιγμών του Σκιαθίτη συγγραφέα και τον ύμνο που έψαλε πριν αφήσει την τελευταία του πνοή από την Ακολουθία των Θεοφανείων.

            Στην εκδήλωση παρέστη η διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη κ. Αθηνά Παπαγεωργίου, η οποία παρουσίασε με το γνωστό γλαφυρό της τρόπο, το ιστορικό του σπιτιού του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με λόγο

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
4
=