ΣΠΟΡΑΔΕΣ

263.638 επισκέπτες στις Σποράδες

263-638-επισκέπτες-στις-σποράδες-614612

Ανοδικούς δείκτες και θετικό πρόσημο εμφανίζουν στο σύνολό τους, οι δια θαλάσσης αφίξεις και στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων στη διάρκεια της φετινής σεζόν, γεγονός που μεταφράζεται σε 263.638 επισκέπτες. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, από τις κατά τόπους λιμενικές αρχές, δείχνουν την εμφανή προτίμηση των τουριστών, αλλοδαπών αλλά και ημεδαπών και στα τρία νησιά, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη των τοπικών επιχειρήσεων εμφανίζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία μειωμένα.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Σκιάθου, ειδικότερα, δείχνουν αύξηση σε σχέση με πέρυσι, σε επίπεδο αφίξεων στο λιμάνι του νησιού. Στη διάρκεια της φετινής σεζόν, συμπεριλαμβανομένου του Σεπτεμβρίου, οι αφίξεις επιβατών στο λιμάνι της Σκιάθου ανήλθαν σε 145.540, έναντι 138.692, την αντίστοιχη περσινή σεζόν, γεγονός που μεταφράζεται σε 6.848 περισσότερους επιβάτες. Στο μεταξύ, διατυπώνεται έντονος προβληματισμός από τους επαγγελματίες οι οποίοι ασχολούνται με τον τουρισμό, με δεδομένη τη σημαντική πτώση τζίρου που παρατηρήθηκε στις επιχειρήσεις του νησιού.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω δεδομένα οι ιθύνοντες περί τα τουριστικά θέματα της Σκιάθου, εκτιμούν ότι το νησί έχει δυναμική, είναι δημοφιλής προορισμός αλλά το ζητούμενο είναι η διεύρυνση της σεζόν, προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο παραγωγικός ο Μάιος και ο Σεπτέμβριος, και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η τουριστική κίνηση του νησιού.

Στη γειτονική Σκόπελο, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Λιμεναρχείου, έχουν επίσης θετικό πρόσημο, καθώς το σύνολο των αφίξεων στα λιμάνια της Σκοπέλου και της Γλώσσας, μεταφράζονται σε 87.088 επιβάτες, έναντι 80.843 την αντίστοιχη περσινή σεζόν. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της φετινής σεζόν αποβιβάστηκαν 62.124 συνολικά επιβάτες στο λιμάνι της Σκοπέλου και 24.964, αντίστοιχα, στο λιμάνι της Γλώσσας. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Λιμεναρχείου για την αντίστοιχη περσινή σεζόν, μεταφράζονται σε 60.931 αφίξεις στο λιμάνι της Σκοπέλου και 19.912 στο λιμάνι της Γλώσσας.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής, υπογραμμίζει ότι το νησί σαφώς είχε φέτος περισσότερους επισκέπτες σε σχέση με πέρυσι, αλλά «δεν γνωρίζω επακριβώς πως εξελίχθηκε το θέμα των εσόδων για το σύνολο των επαγγελματιών του νησιού» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου Γιάννης Γιολδάσης, αναφέρει από την πλευρά του ότι ήταν διάχυτη στο νησί η πτώση στις πληρότητες των καταλυμάτων, αλλά και στους τζίρους των καταστημάτων. Κατά μια εκδοχή, η ουσιαστική αύξηση στην κίνηση του λιμανιού, οφείλονταν στο γεγονός ότι πολλοί γηγενείς οι οποίοι διαμένουν μόνιμα σε άλλες περιοχές, επέστρεψαν στο νησί τους, για τις θερινές τους διακοπές. Σύμφωνα με τη γενική εκτίμηση, πάντως, η αριθμητική αύξηση του επιβατικού κοινού δεν είναι ευθέως ανάλογη με τις εισπράξεις των επαγγελματιών της Σκοπέλου, οι οποίοι εμφανίζονται αρκετά προβληματισμένοι.

Στα ευνοημένα νησιά της φετινής σεζόν συγκαταλέγεται και η Αλόννησος, όπου ταξίδεψαν δια θαλάσσης, 31.010 επισκέπτες. Η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και του Δημοτικού Συμβουλίου Αλοννήσου, Ζαφειρούλα Αναγνώστου, χαρακτηρίζει «ικανοποιητική την κίνηση στο νησί» κάνοντας, παράλληλα λόγο για πτώση τον Μάιο και Ιούνιο και αύξηση τον Αύγουστο, η οποία διήρκεσε έως και τον Σεπτέμβριο. Στην αιχμή της σεζόν, παρατηρήθηκε, εξάλλου, σημαντική άνοδος στους Ιταλούς και του Γάλλους επισκέπτες του νησιού, ενώ στο σημείο αυτό η κ. Αναγνώστου επισημαίνει την ανάγκη υιοθέτησης πρωτοβουλιών, οι οποίες έχουν ως στόχο τη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν, «προκειμένου να έχει ένα επιπλέον κίνητρο ο επισκέπτης, για να επισκεφτεί το νησί».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου