ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εναλλακτική πρόταση για λιμάνι

εναλλακτική-πρόταση-για-λιμάνι-617943

Προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση ενός φιλόδοξου στόχου, ο οποίος είναι συνώνυμος με τη δημιουργία εναλλακτικού λιμανιού στην Αλόννησο. Η πρόταση που διατυπώθηκε επί των ημερών της παρούσας Δημοτικής Αρχής, παίρνει σιγά-σιγά «σάρκα και οστά», ενώ όπως εκτιμάται, ο κύκλος των μελετών θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τον ερχόμενο Μάϊο, προκειμένου να επιδιωχθεί στη συνέχεια η ένταξη του συγκεκριμένου έργου σε ανάλογο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η θέση Σπαρτίνες, που επελέγη, βρίσκεται μεταξύ των περιοχών Βότση και Μηλιάς και εκτιμάται ότι είναι η πλέον ιδανική θέση, προκειμένου να δημιουργηθεί λιμάνι το οποίο θα είναι απολύτως ασφαλές και ανά πάσα στιγμή προστατευμένο από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που λειτουργούν απαγορευτικά για τα πλοία, στην διάρκεια, κυρίως, της χειμερινής περιόδου.

Τα αρχικά σχέδια για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων στο λιμάνι του Πατητηρίου, προκειμένου να «θωρακιστεί» απέναντι στους ισχυρούς ανέμους, δείχνουν να αλλάζουν κατεύθυνση, με δεδομένο το απαγορευτικό κόστος, που υπολογίζεται σε 15 εκατομμύρια περίπου. Κατά συνέπεια, επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία εναλλακτικής προβλήτας στη θέση Σπαρτίνες, προκειμένου να αποφορτιστεί, παράλληλα το ήδη υπάρχον λιμάνι και να αναδεχθεί μακροπρόθεσμα ο σημερινός οικισμός του Πατητηρίου, ως ιστορικό εμπορικό κέντρο του νησιού, αλλά και ως τουριστικό αγκυροβόλιο.

Στην παρούσα φάση «έχουμε ολοκληρώσει και τη χάραξη του δρόμου, της επικοινωνίας, δηλαδή, με το λιμάνι και είμαστε στη φάση των περιβαλλοντικών όρων και της τουριστικής μελέτης» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Αλοννήσου, Ορέστης Παπαχρήστου, προσθέτοντας ότι: «εκτιμούμε πως οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά και στη συνέχεια θα γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις». Συγκεκριμένα, θα αναζητηθούν πόροι για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου αυτού στόχου κατά τη νέα προγραμματική περίοδο και «πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε την ολοκληρωμένη μελέτη με όλα τα σχετικά έγγραφα ωριμότητας, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη και εν συνεχεία η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Αλοννήσου.

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αλοννήσου, προγραμματίζονται αναγκαίες παρεμβάσεις στο λιμάνι του Πατητηρίου. Συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν πίλαρς σε συγκεκριμένο τμήμα του λιμανιού όπου προσεγγίζουν σκάφη, σε πρώτη φάση, με την προοπτική να επεκταθούν σταδιακά σε όλο το μήκος του λιμανιού. Αναφερόμενος στους στόχους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αλοννήσου, ο πρόεδρος του ΔΣ Μιχάλης Καλογιάννης, επισημαίνει παράλληλα: «προωθείται το θέμα του εναλλακτικού λιμανιού στις Σπαρτίνες και επιλέξαμε την μεσαία λύση που μας πρότειναν οι μελετητές, για την υλοποίηση της οποίας δεν απαιτείται μεγάλο κόστος». Συγκεκριμένα, «προβλέπεται η δημιουργία ενός ευρύχωρου λιμανιού, το οποίο θα είναι σε θέση να «φιλοξενεί» δύο μεγάλα πλοία ταυτόχρονα και παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία ενός μικρού καταφυγίου σκαφών», εξηγεί ο ίδιος. Παράλληλα το συγκεκριμένο φυσικό λιμάνι είναι ανά πάσα στιγμή προφυλαγμένο από πιθανές δυσμενείς καιρικές συνθήκες, γεγονός το οποίο συνεπάγεται διαρκή σύνδεση και επικοινωνία της Αλοννήσου με τη χερσαία Μαγνησία και τα υπόλοιπα νησιά, ανεξαρτήτως καιρού.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου