ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αναστήλωση φάρου στη νησίδα Ρέπι

αναστήλωση-φάρου-στη-νησίδα-ρέπι-622599

Αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος» προς το Ιδρυμα Λασκαρίδη

Η αποκατάσταση και ανάδειξη του φάρου που βρίσκεται στη νησίδα Ρέπι, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των προσπαθειών που αναπτύσσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σκιάθος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος Σύλλογος απηύθυνε πρόσφατα έγγραφο αίτημα προς το ΔΣ του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη», ζητώντας την κάλυψη των δαπανών ανακαίνισης και αποκατάστασης του Φάρου της νησίδας Ρέπι.

Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και του Τοπικού Τμήματος Σκιάθου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στάλθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2012, επιστολή στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού με θέμα τη λήψη άδειας για διοργάνωση εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δράσεων στο φάρου της νησίδας Ρέπι καθώς επίσης και για εργασίες καθαρισμού και ευπρεπισμού του κτηρίου του Φάρου.

Οι δύο φορείς έχουν στόχο να κινητοποιούν κατοίκους και φίλους του νησιού ώστε να βοηθούν στην πολιτιστική του ανάπτυξη, να αφυπνίζουν ήθη και έθιμα, και να

ανακαλύπτουν την ιστορία του τόπου. Στα τελευταία χρόνια της συνεργασίας τους, έχουν διοργανώσει από κοινού και μεμονωμένα πολλές δράσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου.

Από την επικοινωνία με την Υπηρεσία Φάρων του Γ.Ε.Ν. στην οποία ανήκει η ευθύνη για την διαχείριση του δικτύου των Φάρων, προέκυψε η ανάγκη σύστασης μελέτης αποκατάστασης του Φάρου από ειδικό αρχιτέκτονα. Στη συνέχεια οι δύο φορείς αποτάθηκαν στον κ. Πρώιο, αρχιτέκτονα μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, προκειμένου να αναλάβει τη σύσταση της μελέτης.

Ο κ. Πρώιος αποδέχθηκε την πρόταση και επισκέφτηκε μαζί με μέλη του Συλλόγου τη βραχονησίδα τον Οκτώβριο του 2012, για να εκτιμήσει την κατάσταση του κτηρίου. Ακολούθως από κοινού το Τοπικό Τμήμα ΣΕΟ, η Τοπική Επιτροπή Βορείων Σποράδων της Ελληνικής Εταιρείας και ο πολιτιστικός «Η Σκιάθος», απέστειλαν στις αρχές Νοεμβρίου 2012 στην Υπηρεσία Φάρων, την έκθεση αυτοψίας που αφιλοκερδώς συνέταξε ο κ. Πρώιος.

«Μέσα από την συνεργασία των φορέων του νησιού και την απαραίτητη συμβολή και καθοδήγηση της Υπηρεσίας Φάρων θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προχωρήσουν τα έργα επισκευής και αξιοποίησης αυτού του σημαντικού μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Θοδωρής Τζούμας, συγχαίροντας παράλληλα τους υπευθύνους του Ιδρύματος Λασκαρίδη «για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχουν αναλάβει για τη συντήρηση του ιδιαίτερα εκτεταμένου συστήματος φάρων της χώρας μας».

Το Ρέπι, σημειωτέον, είναι μία μικρή ακατοίκητη νησίδα των Βορείων Σποράδων και βρίσκεται ανατολικά της Σκιάθου σε γεωγραφικό πλάτος 39ο 08΄ 48΄΄ και γεωγραφικό μήκος 23ο 31΄ 42΄΄. Το ύψος του πέτρινου κυλινδρικού πύργου του είναι 15,1 μέτρα , το εστιακό του ύψος είναι 42 μέτρα και η φωτοβολία του φθάνει τα 16 ναυτικά μίλια.

Ο Φάρος της νησίδας Ρέπι κατασκευάστηκε το 1914 από Γάλλους τεχνικούς χαρακτηρίζεται από έντονα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και είναι διατηρητέο μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής. Ο Φάρος ανήκει στο Δίκτυο Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και η νησίδα Ρέπι ανήκει διοικητικά στον Δήμο Σκιάθου. Στόχος είναι να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί μελλοντικά σε εκπαιδευτικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου