ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διαγραφές παλιών οφειλών

διαγραφές-παλιών-οφειλών-640592

Σε διαγραφές οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών θα προχωρήσει ο Δήμος Σκιάθου, με βάση τη διάταξη του άρθρου 90 του Ν. 2362/1995 περί δημοσίου λογιστικού, που προβλέπει την παραγραφή οφειλών μετά την παρέλευση πενταετίας, με την Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών να τάσσεται σύσσωμη, κατά της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Το συνολικό ποσό των οφειλών του Δήμου Σκιάθου προς τρίτους που προτείνεται να παραγραφεί, ανέρχεται σε 48.356 ευρώ και ανάγεται στα οικονομικά έτη 2004, 2005, 2006 και 2007. Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε χθες από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σκιάθου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και θα υποβληθεί προς επικύρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Την πλήρη αντίθεσή της εκφράζει η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Σκιάθου, που καταψήφισε, σημειωτέον, ανάλογη πρόταση, η οποία είχε διατυπωθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου. Όπως αναφέρει η επικεφαλής της παράταξης Αναστασία Φιλαρέτου, «ο νόμος που θεσπίστηκε το 96, προβλέπει τη διαγραφή χρεών μετά την παρέλευση πενταετίας. Ως παράταξη, ωστόσο, είμαστε αντίθετοι με αυτή την τακτική, διότι δεν είναι σωστό ο Δήμος να διαγράφει τις οφειλές του προς τρίτους, αλλά να διεκδικεί ταυτόχρονα τα ποσά που του οφείλονται. Γι’ αυτό το λόγο καταψηφίσαμε τη συγκεκριμένη πρόταση στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, αλλά και στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής».

Ερωτηθείσα σχετικά η αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Σκιάθου, Λίτσα Τσολοβίκου, αναφέρει ότι «οι διαγραφές αφορούν μικρά κατά βάση ποσά, τα οποία δεν εξοφλήθηκαν, είτε διότι οι ενδιαφερόμενοι δεν προσκόμισαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είτε διότι πρόκειται για εταιρείες που δεν υφίστανται πλέον».

Όπως εξηγεί παράλληλα η κ. Τσολοβίκου «βάσει του νόμου 2362 του 95, για να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, πρέπει να γίνει εκκαθάριση του πίνακα. Οσοι δικαιούνται, θα λάβουν το αντίστοιχο ποσό της οφειλής από το Υπουργείο. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, ο νόμος ορίζει σαφώς τη διαγραφή τους, εφόσον έχει παρέλθει πενταετία ή δεν έχουν αιτηθεί οι δικαιούχοι την αποπληρωμή του χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί κατά περίπτωση, είτε πρόκειται για εταιρείες, οι οποίες έχουν καταργηθεί».

Το ποσό που έχει εγκριθεί, σημειωτέον, για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου Σκιάθου, ανέρχεται σε 1.700.000 ευρώ και θα δοθεί στους δικαιούχους μέσω του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων. Τα χρήματα για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν θα δοθούν απευθείας στο Δήμο Σκιάθου, αλλά τα εντάλματα πληρωμής αποστέλλονται από το Δήμο Σκιάθου στο αρμόδιο Υπουργείο, συνοδευόμενα με όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά που απαιτούνται, προκειμένου να εξοφληθούν μέσω του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων.

«Για να γίνει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πρέπει προηγουμένως να ξεκαθαρίσουν οι πίνακες με τις οφειλές του Δήμου», επισημαίνει η αρμόδια αντιδήμαρχος, τονίζοντας παράλληλα ότι: «οι οφειλές που έχουν υπερβεί χρονικό διάστημα πενταετίας, πρέπει βάσει νόμου να διαγραφούν». Η ίδια διευκρινίζει παράλληλα ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση ευχάριστη η συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά ορίζεται βάσει του παραπάνω νόμου και ο Δήμος οφείλει εκ των πραγμάτων να την εφαρμόσει.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου