ΣΠΟΡΑΔΕΣ

17.757 αφίξεις το Σεπτέμβριο

17-757-αφίξεις-το-σεπτέμβριο-643199

Στατική παραμένει σε γενικές γραμμές η κίνηση των αλλοδαπών τουριστών στα νησιά, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του αερολιμένα της Σκιάθου για το Σεπτέμβριο, τα οποία έχει στη διάθεσή του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, το σύνολο των αφίξεων του συγκεκριμένου μήνα, μεταφράζεται φέτος σε 17.757 επισκέπτες. Το αντίστοιχο σύνολο των αφίξεων του Σεπτεμβρίου του 2012, μεταφράζεται σε 17.956 επισκέπτες, γεγονός που συνεπάγεται σχετική διαφοροποίηση των δεδομένων του συγκεκριμένου μήνα, ενώ στο σύνολό της, η κίνηση δείχνει μάλλον στατική τάση.

Αναλυτικότερα, το φετινό Σεπτέμβριο ταξίδεψαν 9.464 Βρετανοί στη Σκιάθο, έναντι 9.781 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σημαντική θέση μεταξύ των αλλοδαπών τουριστών, κατέχουν επίσης οι Ιταλοί, οι οποίοι μεταφράζονται σε 1.729 επισκέπτες των νησιών το Σεπτέμβριο του 2012. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ταξίδεψαν φέτος στα νησιά στη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι το τέλος Αυγούστου. Είναι εμφανής η αυξητική τάση που υπάρχει από την ιταλική αγορά, ενώ όπως εκτιμούν οι καλά κατέχοντες τα θέματα του τουρισμού, υπάρχουν περαιτέρω προοπτικές στο μέλλον.

Αρκετοί ήταν παράλληλα και οι Γερμανοί επισκέπτες του φετινού Σεπτεμβρίου (492) έναντι δύο μόλις αφίξεων το Σεπτέμβριο του 2012. Η καινούργια αγορά που φαίνεται να ανοίγει είναι η Τουρκική, καθώς σημειώνονται ήδη οι πρώτες σποραδικές αφίξεις Τούρκων επισκεπτών. Παράλληλα, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου, δείχνουν 1.500 Νορβηγούς επισκέπτες φέτος, έναντι 1.778 τον περσινό Σεπτέμβριο, ενώ οι Σουηδοί δείχνουν επίσης μια σαφή προτίμηση στη Σκιάθο, που αντιστοιχεί σε 1.069 επισκέπτες το Σεπτέμβριο του 2013, αριθμός ο οποίος διαφοροποιείται, ωστόσο, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά δεδομένα, καθώς τον ίδιο μήνα επισκέφτηκαν 1.552 τουρίστες από την ίδια χώρα, το νησί του Παπαδιαμάντη.

Τα στατιστικά στοιχεία για το σύνολο της σεζόν αναμένεται να εξαχθούν περί τα μέσα του μήνα, μόλις ολοκληρωθούν οι πτήσεις των τσάρτερ του εξωτερικού, στο διεθνές αεροδρόμιο της Σκιάθου. Παρόλα ταύτα, είναι διάχυτος ο προβληματισμός στους επαγγελματίες και τους ξενοδόχους των νησιών, οι οποίοι κάνουν λόγο για «οριακή αύξηση, τη στιγμή κατά την οποία άλλοι τουριστικοί προορισμοί είχαν αύξηση της τάξης του 10 – 25%». Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ξενοδόχος της Σκιάθου: «δεν καταφέραμε να εξαργυρώσουμε μεσοθεσμικά, την αύξηση που σημειώθηκε σε όλη την Ελλάδα».

Ανάλογες θέσεις διατυπώνει στο σημείο αυτό και ο κ. Αλέκος Ευσταθίου, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Σκιάθο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «το νησί δείχνει να είναι καθηλωμένο στα ίδια νούμερα τα τρία τελευταία χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι δε δημιουργεί δυναμική». Ο ίδιος τουριστικός πράκτορας της Σκιάθου επισημαίνει παράλληλα ότι: «προφανώς θα πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα και να γίνει, ενδεχομένως, επαναπροσδιορισμός του σχεδιασμού στο τουριστικό πεδίο».

Στο μεταξύ, γίνονται κινήσεις και αναπτύσσονται πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση των νέων αγορών, γίνονται διερευνητικές επαφές, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως, γίνονται κινήσεις προκειμένου να ανοίξουν καινούργιες αεροπορικές γραμμές και να εδραιωθούν απευθείας πτήσεις με διάφορες περιοχές του εξωτερικού, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αποφέρουν σταδιακά, μακροπρόθεσμα οφέλη.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου