ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Τόνοι σκουπίδια κάθε μέρα

τόνοι-σκουπίδια-κάθε-μέρα-647151

Περισσότερους από εκατό τόνους σκουπιδιών δέχονται συνολικά, σε καθημερινή βάση οι ΧΥΤΑ των νησιών στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επικεφαλής των Δήμων Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.

Το παραπάνω φαινόμενο γίνεται εντονότερο στις περιόδους του καλοκαιριού, κατά τις οποίες αυξάνεται κατακόρυφα ο πληθυσμός των νησιών, λόγω των πολυάριθμων επισκεπτών της καλοκαιρινής περιόδου, με αποτέλεσμα να αναζητούνται επιπλέον λύσεις και πρωτοβουλίες, που θα επιτρέψουν τη μακροημέρευση ή καλύτερα την παράταση λειτουργίας των ΧΥΤΑ και παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος, για προφανείς λόγους.

Στο Δήμο Σκιάθου ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Διολέττας, ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγει στο ΧΥΤΑ, υπερβαίνει τους 45 τόνους ημερησίως στη διάρκεια του καλοκαιριού. Κατά συνέπεια, και με βάση τα προαναφερθέντα, είναι προφανές ότι οι προτεραιότητες που τίθενται προς υλοποίηση έχουν ως επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος και την «αποφόρτιση» του ΧΥΤΑ από τον τεράστιο όγκο απορριμμάτων που δέχεται.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο της Σκιάθου ενέκρινε στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης, τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Σκιάθου με το Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Μαγνησίας (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.), προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα κομποστοποίησης των αστικών βιοαποβλήτων. Παράλληλα εγκρίθηκε στο ίδιο συμβούλιο, η ένταξη του νησιού στην ανακύκλωση. «Ότι έχει σχέση με ανακύκλωση και κομποστοποίηση μπαίνει σε προτεραιότητα, προκειμένου να ελαττωθεί ο συνολικός όγκος των απορριμμάτων που δέχεται ο ΧΥΤΑ, διότι σε βάθος χρόνου θα έχουμε πρόβλημα», αναφέρει ο κ. Διολέττας.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη γειτονική Σκόπελο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ανακύκλωσης διάφορων υλικών, όπως χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, άχρηστες ηλεκτρικές συσκευές και πολλά ακόμη υλικά. «Στόχος όλων των προσπαθειών που υλοποιούνται στο νησί, σχολιάζει ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής, είναι να μην επιβαρύνεται πλέον το περιβάλλον και να ελαφρυνθεί ο ΧΥΤΑ, γεγονός που επιτυγχάνεται και με την ανακύκλωση άχρηστων λάστιχων αυτοκινήτων και ηλεκτρικών συσκευών, που καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο».

Στο μεταξύ, έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ των Δήμων Σκοπέλου και Αλοννήσου και του ΣΥΔΙΣΑ, προκειμένου να επεκταθεί σε όλα τα νησιά των Βορείων Σποράδων το πρόγραμμα της κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν, εν συνεχεία, ως λίπασμα για τις καλλιέργειες των αγροτών.

Ο ΧΥΤΑ της Αλοννήσου, τέλος, δέχεται επίσης μεγάλο όγκο απορριμμάτων, ο οποίος μεταφράζεται σε 7 και πλέον τόνους ημερησίως, στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν και κυρίως το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος, σύμφωνα με την επισήμανση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Νίκου Αγάλλου. Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξελικτική φάση η διαδικασία της ανακύκλωσης και ήδη έχουν απομακρυνθεί από το νησί δύο κοντέηνερ με άχρηστα υλικά, συνολικού όγκου εννέα περίπου τόνων.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στο νησί, ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, επισημαίνει από την πλευρά του ότι: «το πρόβλημα της συσσώρευσης μεγάλου όγκου σκουπιδιών παρατηρείται σε όλους τους ΧΥΤΑ. Οι ενέργειες που κάνουμε από την πλευρά μας, έχουν ως στόχο να απαλλαγεί το νησί από έναν πολύ μεγάλο όγκο άχρηστων αντικειμένων μέσω της ανακύκλωσης, ενώ το πρόγραμμα της κομποστοποίησης, για το οποίο έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση, θα συμβάλει αποφασιστικά στην ελάφρυνση του ΧΥΤΑ από τον όγκο των σκουπιδιών που δέχεται, κυρίως στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου