ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πρόστιμα για λιμενικές εγκαταστάσεις

πρόστιμα-για-λιμενικές-εγκαταστάσει-649683

Πρόστιμα συνολικού ύψους 60.000 ευρώ έχουν επιβληθεί στο Δήμο Αλοννήσου σε διάφορες χρονικές περιόδους, από το 2008 έως και το 2012, για λιμενικές εγκαταστάσεις που θεωρήθηκαν αυθαίρετες, με βάση την τωρινή ισχύουσα νομοθεσία.

Το τέλος αυθαίρετου επιβλήθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία, κατά τις προαναφερθείσες χρονικές περιόδους, για τις λιμενικές εγκαταστάσεις στη Στενή Βάλλα, το Καλαμάκι, το Γέρακα και το Ρουσούμ γυαλό, οι οποίες κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τα δεδομένα και τις προδιαγραφές που είχε θέσει η πολιτεία, προ εικοσαετίας. Λόγω της αλλαγής νομοθεσίας και με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, απατούνται άλλου τύπου αδειοδοτήσεις, προκειμένου να θεωρηθούν νόμιμες οι συγκεκριμένες κατασκευές.

Στις άμεσες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής Αλοννήσου είναι η ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών αφενός και η εξόφληση του προστίμου, αφετέρου, το ταχύτερο δυνατό. Στο πλαίσιο αυτό έγινε αναμόρφωση προϋπολογισμού, η οποία εντάχθηκε μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλοννήσου. «Στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού εντάχθηκε και η αποπληρωμή των προστίμων, που αφορούν παλιές λιμενικές εγκαταστάσεις. Έχουμε κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη νομιμοποίηση των κατασκευών και το μόνο που μας λείπει είναι να εξοφλήσουμε τις οφειλές αυτές», αναφέρει ο Δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης και προσθέτει: «λόγω της αλλαγής νομοθεσίας, έχουν κληθεί όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας να νομιμοποιήσουν λιμενικές κατασκευές, που έγιναν παλαιότερα».

Οι διαδικασίες νομιμοποίησης των παραπάνω λιμενικών εγκαταστάσεων, που γίνονται στο Υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας ξεκίνησαν επί των ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, και έχουν εισέλθει πλέον στην τελική ευθεία. Η καθυστέρηση που σημειώθηκε έως την λήψη της απόφασης αποπληρωμής των προστίμων που επέβαλε στο Δήμο Αλοννήσου η Κτηματική Υπηρεσία «οφείλεται σε καθαρά διαδικαστικούς λόγους», επισημαίνει ο κ. Βαφίνης, ο οποίος υπογραμμίζει παράλληλα ότι: «έχουμε λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις για τις τρεις κατασκευές και είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το πρόστιμο, ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες για τη νομιμοποίησή τους».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς οι διαδικασίες για την εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται για τη δημιουργία εναλλακτικής προβλήτας στη θέση Σπαρτίνες. Η δημιουργία εναλλακτικού λιμανιού σε υπήνεμο σημείο του νησιού, είναι ένα αίτημα που διατυπώνεται επί σειρά ετών, προκειμένου να μην παραμένει αποκομμένο το νησί κάθε φορά που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και πνέουν ισχυροί άνεμοι. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, στη διάρκεια, ειδικότερα, του χειμώνα, το πλοίο ή το ταχύπλοο αδυνατούν να προσεγγίσουν το λιμάνι του νησιού, κάθε φορά που πνέουν ισχυροί άνεμοι. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, ξεκίνησε η διαδικασία αναζήτησης ενός σημείου το οποίο είναι ανά πάσα στιγμή προφυλαγμένο από το μέτωπο των ισχυρών ανέμων και προτάθηκε τελικά η παραθαλάσσια περιοχή Σπαρτίνες, με βάση τα προαναφερθέντα.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου