ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα

σε-απόσταση-αναπνοής-από-τη-θάλασσα-653090

Το φως της δημοσιότητας είδε βίντεο, το οποίο κάνει το γύρο του διαδικτύου και δείχνει την προσγείωση αεροπλάνου πολύ κοντά στην άκρη του αεροδιαδρόμου της Σκιάθου, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Oπως αναφέρει και το onalert που δημοσιεύει το βίντεο: «η απόσταση από το λάθος ήταν πολύ μικρή και φυσικά αν συνέβαινε, θα ήταν μοιραίο».

Περισσότερα από 55 αεροπλάνα προσεγγίζουν κάθε εβδομάδα, στη διάρκεια της σεζόν, το αεροδρόμιο της Σκιάθου, γεγονός που μεταφράζεται σε οκτακόσιες και πλέον πτήσεις τσάρτερ συνολικά από το εξωτερικό. Η διαδικασία προσγείωσης γίνεται, με βάση, τη μορφολογία του αερολιμένα της Σκιάθου, σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα και πολλές φορές υπό τα βλέμματα δεκάδων θεατών.

Από την αρχή της λειτουργίας του αεροδρομίου «είναι καθορισμένο το μήκος του διαδρόμου και τα δύο άκρα του μαζί με το φωτισμό, που οδηγεί το αεροπλάνο στην προσγείωση και την απογείωση, και δεν υπάρχει με την τωρινή εργολαβία αλλαγή σε κανένα από αυτά τα ζητήματα», επισημαίνει ο Ηλίας Πετράκης αναπληρωτής Αερολιμενάρχης Σκιάθου. «Ο αεροδιάδρομος γειτνιάζει με το δημόσιο δρόμο, αλλά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει: «οι κατατοπιστικές πινακίδες που υπάρχουν στα Ελληνικά και τα Αγγλικά είναι ορατές προς πάσα κατεύθυνση και παράλληλα υπάρχουν ειδικά φανάρια για τα οχήματα σε όλες τις κατευθύνσεις του δρόμου, τα οποία ενεργοποιεί ο πύργος ελέγχου στην προσγείωση και την απογείωση, οπότε διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων».

Στο μεταξύ, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες επέκτασης του αεροδιαδρόμου προς τη βόρεια πλευρά, και στο πλαίσιο των προβλεπόμενων έργων εντάσσεται η τοποθέτηση μεταλλικών ανακλαστήρων, προκειμένου «τα καυσαέρια των αεροσκαφών να ανακλώνται, και να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας», τονίζει ο ίδιος. Στο πλαίσιο των έργων που πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, συμπεριλαμβάνεται, σημειωτέον, και η επέκταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, προκειμένου να καταστεί πιο λειτουργικό. Σε ότι αφορά, τέλος, στην ασφάλεια του αεροδρομίου «είναι αδιαπραγμάτευτη», επισημαίνει ο κ. Πετράκης, τονίζοντας παράλληλα ότι: «δεν υπάρχει ζήτημα που να έχει απασχολήσει αεροπλάνο και να έχει γίνει αναφορά από πιλότο ή από κάποιον άλλο φορέα, που εξυπηρετεί πτήσεις, και να μην έχουμε επιληφθεί άμεσα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου