ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Οι ξένοι καλά κρατούν

οι-ξένοι-καλά-κρατούν-660887

Στον εισαγόμενο τουρισμό έχει μετατοπιστεί το κέντρο βάρους της κίνησης των νησιωτικών περιοχών, όπου συνεχίζονται, στο μεταξύ, οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν έως το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα, ο κύκλος των πτήσεων του εξωτερικού στο διεθνές αεροδρόμιο της Σκιάθου ολοκληρώνεται στις 12 Οκτωβρίου, με την αναχώρηση των τελευταίων Νορβηγών τουριστών της φετινής περιόδου για Οσλο. Την προηγούμενη μέρα, εξάλλου, θα αναχωρήσουν οι τελευταίοι Βρετανοί επισκέπτες της Σκιάθου και των Βορείων Σποράδων γενικότερα, με προορισμό την πατρίδα τους.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών, καθώς την προηγούμενη Παρασκευή καταγράφηκαν δεκατέσσερις συνολικά πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο της Σκιάθου. Το συγκεκριμένο γεγονός δείχνει ότι υπάρχει δυναμική στο νησί, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η μέση χωρητικότητα ανά αεροπλάνο κυμαίνεται από 180 – 220 περίπου άτομα. Στην παρούσα φάση η πλειοψηφία των αλλοδαπών τουριστών της Σκιάθου είναι Αγγλοι και Σκανδιναβοί, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι πτήσεις από Αυστρία και Ιταλία. Το αεροδρόμιο της Σκιάθου διατηρεί, παράλληλα, το διεθνή του χαρακτήρα και μετά την ολοκλήρωση της τουριστικής σεζόν, δεδομένου ότι «είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε, οποτεδήποτε» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου. Αλλωστε, μεταξύ των εκατοντάδων τσάρτερ που προσεγγίζουν το αεροδρόμιο της Σκιάθου, καταγράφονται και δεκάδες ιδιωτικά αεροσκάφη, τα οποία μεταφέρουν κατά κανόνα διάσημους επισκέπτες και μέλη του διεθνούς επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού χώρου.

Σχολιάζοντας την κίνηση της συγκεκριμένης περιόδου, επιχειρηματίας της Σκιάθου αναφέρει ότι: «το νησί έχει κόσμο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ η κύρια αγορά της παρούσας περιόδου είναι η Αγγλία και η Σκανδιναβία». Η διεύρυνση της τουριστικής σεζόν είναι, ωστόσο, ένα ακόμη σημείο που απασχολεί ιδιαίτερα όσους ασχολούνται με τον τουρισμό. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά επιχειρηματικοί κύκλοι του νησιού: «προσπαθούμε να ανοίξουμε την αγορά του 2014 με μεγαλύτερο αριθμό σχολικών εκδρομών, διευρύνοντας παράλληλα το συνεδριακό τουρισμό, στο τέλος της σεζόν». Τα συνέδρια που πραγματοποιούνται στη Σκιάθο, πανελλαδικού αλλά και διεθνούς χαρακτήρα, προσελκύουν αρκετούς επισκέπτες στο νησί, όπως συνέβη πρόσφατα με το πανελλήνιο συνέδριο της ΠΑΝΔΟΙΚΟ που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ. Πάνω στη συγκεκριμένη βάση κινούνται ξενοδόχοι και επιχειρηματίες, γενικότερα, του νησιού, διερευνώντας όλες τις προοπτικές που υπάρχουν, για περαιτέρω ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού.

Στο πεδίο της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, διατυπώνονται, παράλληλα, και άλλες προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων τη διοργάνωση φεστιβάλ, σε διάφορες χρονικές περιόδους, αλλά και την από κοινού συμμετοχή των παραγωγικών τάξεων του νησιού, σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, σε συνεργασία με το Δήμο Σκιάθου. Τέλος, θα δοθεί ανάλογη έμφαση στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας της Σκιάθου, προκειμένου να προωθηθούν στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια του νησιού. Ηδη ορισμένες επιχειρήσεις του νησιού έχουν προ πολλού ενστερνιστεί τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, η οποία κερδίζει, όπως όλα δείχνουν, διαρκώς έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κοινό ζητούμενο είναι η σύμπλευση στους στόχους που έχουν τεθεί, προκειμένου να επιτευχθεί με πνεύμα συνεργασίας, το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου