ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Γεύσεις με τοπική σφραγίδα

γεύσεις-με-τοπική-σφραγίδα-662661

Η Σκιάθος προωθεί την ντόπια γαστρονομική παράδοση

Ημερίδα γαστρονομικού τουρισμού θα πραγματοποιηθεί στη Σκιάθο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 έως τις 13.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου – Λυκείου Σκιάθου.

Η διοργάνωση, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο νησί, τελεί υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και συνδιοργανώνεται από την Ενωση Καταστηματαρχών Εστιατορίων, Ταβερνών και Συναφών Επαγγελμάτων Νήσου Σκιάθου, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και την Ενωση Ξενοδόχων Σκιάθου, σε συνεργασία με την ΠΥΤ (Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού) Θεσσαλίας – ΕΟΤ Βόλου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Θέμα της ημερίδας είναι: «Γαστρονομικός τουρισμός, Σκιαθίτικη τοπική κουζίνα, τοπικά σύμφωνα ποιότητας – Συνέργειες ως εργαλεία ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας».

Η συγκεκριμένη διοργάνωση αφορά όσους αναπτύσσουν αντίστοιχη επιχειρηματική δραστηριότητα στις Βόρειες Σποράδες, όσους παράγουν ντόπια προϊόντα και ειδικότερα όσους ανήκουν στον επισιτιστικό τομέα των νησιών.

Στόχος της ημερίδας είναι η ανάδειξη του τοπικού γαστρονομικού πλούτου, ο εμπλουτισμός της εμπειρίας των επισκεπτών, η πιστοποίηση διαδικασιών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω συνεργειών παραγωγών και επιχειρηματιών.

Η συμμετοχή όλων των άμεσα ενδιαφερομένων επαγγελματιών εκτιμάται ότι σηματοδοτεί μια νέα θέση της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην περαιτέρω τουριστική τους ανάπτυξη.

«Στόχος είναι η αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη και η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, με βάση και γνώμονα τα τοπικά προϊόντα», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Σκιάθου, κ. Αθανάσιος Ζλατούδης και προσθέτει: «περνάμε, δηλαδή, από τη θεωρία στην πράξη και από τις μεμονωμένες, στις συλλογικές προσπάθειες».

Όπως εξηγεί ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, σε πρώτη φάση «θα γίνει ενημέρωση των παραγωγών του νησιού, προκειμένου να προωθηθούν τα τοπικά προϊόντα της Σκιάθου και μέσω των ξενοδοχείων, αλλά και των εστιατορίων του νησιού».

Παράλληλα, η προώθηση των τοπικών συμφώνων ποιότητας θα δημιουργήσει ουσιαστικά ένα δίκτυο καταστημάτων εστίασης τα οποία θα προωθούν την Σκιαθίτικη παραδοσιακή γαστρονομία, η οποία θα βασίζεται στην αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων, προσελκύοντας ουσιαστικά το ενδιαφέρον των τουριστών.

Στη διάρκεια της παραπάνω ημερίδας θα γίνει, επίσης, διαδικτυακή παρουσίαση του προγράμματος «Κουζίνα του Αιγαίου» σε μια προσπάθεια γαστρονομικής σύνδεσης και συνεργασίας των νησιών.

Επίσης θα ακουστούν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ παράλληλα θα κατατεθεί η εμπειρία ξενοδόχων του νησιού, οι οποίοι υιοθετούν το ελληνικό πρωινό στις επιχειρήσεις τους.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου