ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Νέες βάσεις στην ανακύκλωση

νέες-βάσεις-στην-ανακύκλωση-663547

Η σημασία της ανακύκλωσης για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η ανάγκη αναθεώρησης των ήδη υπαρχόντων δεδομένων πάνω σε νέες βάσεις, υπογραμμίστηκαν μεταξύ άλλων στο πανελλήνιο συνέδριο που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Skiathos Palace» στις Κουκουναριές της Σκιάθου.

Οι εργασίες του 23ου Πανελληνίου Συνεδρίου του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την ΚΕΔΕ και έχει ως κεντρικό θέμα το τρίπτυχο «ΟΤΑ – Απορρίμματα – Ανακύκλωση», ξεκίνησαν προχθές, με τη συμμετοχή εκατό περίπου συνέδρων από όλη την Ελλάδα. Στο Συνέδριο συμμετέχουν Δήμαρχοι και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οργανισμών της Τ.Α., Σύμβουλοι Ανάπτυξης των ΠΕΔ, στελέχη των ΦΟΔΣΑ, και φορείς που σχετίζονται με το περιβάλλον, καθώς και οικολογικές οργανώσεις, φορείς και πολίτες της Σκιάθου.

Το θέμα του συνεδρίου είναι ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο καθώς τα οφέλη από την ανακύκλωση είναι κοινά για όλους, δημιουργείται ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας με την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, προς όφελος των ΟΤΑ και άρα των πολιτών. Παράλληλα εξοικονομούνται πρώτες ύλες και άρα πολύτιμοι φυσικοί πόροι, αλλά και ενέργεια προς όφελος του περιβάλλοντος και της εθνικής οικονομίας. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, γεγονός πολύ σημαντικό στη σημερινή συγκυρία, της διαρκώς διογκούμενης ανεργίας. Τέλος, δημιουργεί ένα πλαίσιο δυναμικής στις δημόσιες σχέσεις της Αυτοδιοίκησης, των ΜΚΟ, των επιχειρήσεων και των συστημάτων ανακύκλωσης, προς κοινό όφελος.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κώστας Βολιώτης, συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «βασικός στόχος του συνεδρίου είναι να φέρει σε επαφή την τοπική αυτοδιοίκηση, τους ΟΤΑ, τα συστήματα ανακύκλωσης και τις οικολογικές οργανώσεις, που ουσιαστικά εκπροσωπούν τους πολίτες. Ο συγκεκριμένος στόχος, προσθέτει ο ίδιος, πιστεύω ότι επετεύχθη γιατί οι εισηγήσεις είναι εξαιρετικές και πραγματικά δίνουν την σαφή εικόνα των σημερινών δεδομένων».

Στη διάρκεια των εργασιών διατυπώθηκαν, σημειωτέον, προβληματισμοί γύρω από το θέμα ανακύκλωση, επισημάνθηκαν τα οφέλη που θα προκύψουν από τη σωστή εφαρμογή της ανακύκλωσης, την ευαισθητοποίηση του κόσμου, την συνεργασία φορέων και τον ενδελεχή έλεγχο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται ανά την Ελλάδα, προκειμένου να τεθεί σε νέες βάσεις το συγκεκριμένο θέμα. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν, παράλληλα, η ανυπολόγιστη καταστροφή που προκαλεί στο περιβάλλον η απόρριψη υλικών όπως τα λάδια αυτοκινήτων και τα υγρά των μπαταριών, ενώ τονίσθηκε ιδιαιτέρως η σωτήριος ρόλος της ανακύκλωσης.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την τοποθέτηση των εκπροσώπων του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), τα συστήματα που δημιουργήθηκαν το 2004 με υπουργικές αποφάσεις, και είχαν συνεταιριστική μορφή, ήταν τα πλέον επιτυχημένα, ενώ όπως αναφέρθηκε επίσης, απαιτείται συνεργασία φορέων, ευαισθησία από τους πολίτες, έλεγχος από τους αρμόδιους και η ανάλογη προσοχή από όσους δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα, με τον ορισμό του θέματος και τον τόπο διεξαγωγής του επόμενου συνεδρίου, παράλληλα δε τη διατύπωση σκέψεων και προτάσεων, γύρω από το μέλλον του ΠΑΝΔΟΙΚΟ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου