ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εκδηλώσεις μνήμης στη Σκιάθο

εκδηλώσεις-μνήμης-στη-σκιάθο-671152

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής πραγματοποίησε με κάθε λαμπρότητα ο Δήμος Σκιάθου, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με αφορμή την ανάμνηση της κατασκευής και υψώσεως της πρώτης Ελληνικής Σημαίας στην Ι. Μ. Ευαγγελιστρίας Σκιάθου το Σεπτέμβριο του 1807 και της βυθίσεως του υποβρυχίου «Κατσώνης» στη Σκιάθο στις 14 Σεπτεμβρίου 1943.

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου τελέστηκε δοξολογία στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ακολούθησε εκφώνηση του Ιστορικού της Ημέρας από το Δήμαρχο Σκιάθου κ. Πλωμαρίτη και κατόπιν έγινε η αναπαράσταση της Υψώσεως της 1ης Ελληνικής Σημαίας στην Ι. Μ. Ευαγγελιστρίας παρουσία: της Βουλευτού Μαγνησίας Μαρίνας Χρυσοβελώνη, του Περιφερειακού Συμβούλου Θεσσαλίας Γεώργιου Τσίγκα, του Δημάρχου Σκιάθου Νικόλαου Πλωμαρίτη, του Πλοιάρχου Ιωάννη Αγγελόπουλου Π.Ν. Διοικητή Υποβρυχίων, του Πλωτάρχη Γεώργιου Καραγιάννη Π.Ν. Κυβερνήτη του Υποβρυχίου «Παπανικολής», του Επίτιμου Αρχηγού Στόλου Ναυάρχου ε.α. Γεώργιου Μπεζεριάνου, του Διοικητή της 4ης ΠΕΔΙΛΣ Πλοιάρχου Θεόδωρου Κλιάρη Λ.Σ, των Αντιδημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων Σκιάθου, των εκπροσώπων Αρχών και Υπηρεσιών και κατοίκων του νησιού.

Στην εκφώνηση του ιστορικού της ημέρας ο Δήμαρχος Σκιάθου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «αναμφισβήτητα η πρώτη ελληνική Σημαία, υψώθηκε στη Σκιάθο το 1807. Αξίζει λοιπόν το μεγάλο αυτό γεγονός να γιορτάζεται από τους Σκιαθίτες σα μια γιορτή περίλαμπρη, γιατί αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Σκιάθου και της Ελλάδας γενικότερα. Και πρέπει η μεγάλη αυτή προσφορά της Σκιάθου να αναγνωριστεί από το Πανελλήνιο και την Πολιτεία».

Προχθές το πρωί, τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών και ακολούθησε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από το Διοικητή Υποβρυχίων, Πλοίαρχο Ιωάννη Αγγελόπουλο Π.Ν. Στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων του Υ/Β «Κατσώνης». Ο Διοικητής Υ/Β Πλοίαρχος Αγγελόπουλος Ιωάννης Π.Ν στην εκφώνησή του ανέφερε τις σημαντικές δράσεις του Υποβρυχίου «Κατσώνης» με Κυβερνήτη το Βασίλη Λάσκο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην τελευταία, ηρωική και μοιραία περιπολία του υποβρυχίου κοντά στα νερά της Σκιάθου, όπου μετά από σκληρή μάχη με τον εχθρό, βυθίστηκε παίρνοντας μαζί του στα βαθιά νερά του Αιγαίου τον Κυβερνήτη Βασίλη Λάσκο και 30 άντρες του, ανήμερα του Σταυρού. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, τέλος, παρατέθηκε επίσημο γεύμα στο Ξενοδοχείο Skiathos Palace.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου