ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προσπάθειες ανάδειξης ιστορικών καλντεριμιών

προσπάθειες-ανάδειξης-ιστορικών-καλ-679485

Πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην διατήρηση δύο ιστορικών καλντεριμιών της Σκιάθου έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», με στόχο την διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η συνεργασία που αναπτύχθηκε από το Νοέμβριο του 2012 με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, με σκοπό την κήρυξη ως νεότερου μνημείου του παραδοσιακού τύπου πλακόστρωσης του οικιστικού ιστού, δηλαδή του καλντεριμιού. Ο φάκελος της πρότασης έχει ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και θα τεθεί προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, προτείνεται να κηρυχθεί ιστορικός τόπος, και ως εκ τούτου διατηρητέο, ένα σημαντικό κομμάτι του νησιού. Πρόκειται για το μεγάλο καλντερίμι που εκτείνεται από την πάνω γειτονιά έως την οδό Παπαδιαμάντη, την οδό Μωραΐτου, η οποία απαρτίζεται από δύο κατηφορικά τμήματα, και την οδό Φιλοκλέους Γεωργιάδου, που αποτελούσε παλιά τον κεντρικό δρόμο της ανατολικής παραλίας της Σκιάθου, πριν δημιουργηθεί το λιμάνι του νησιού. Στόχος είναι τα δύο ιστορικά λιθόστρωτα καλντερίμια της Σκιάθου, να διατηρήσουν εσαεί τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, σύμφωνα με το ζητούμενο της πρότασης που έχει υποβληθεί στο ΚΑΣ προς έγκριση.

Με αφορμή την αναζήτηση στοιχείων γα την ιστορική τεκμηρίωση των καλντεριμιών, τα μέλη του Συλλόγου διενέργησαν πολύμηνη έρευνα στα αρχεία του Δήμου, από όπου εντοπίστηκαν 34 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου από το 1906 έως και το 1930, όπου περιγράφονται οι αποφάσεις κατασκευής των λιθόστρωτων καλντεριμιών. Τα δεδομένα που προέκυψαν, εμπλουτίστηκαν με ιστορικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό, προκειμένου να υποβληθούν στην αρμόδια υπηρεσία, ενώ ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Δημήτρης Παλιούρας, έτεινε αμέσως ευήκοον ους, προωθώντας το αίτημα του Συλλόγου. Τις τεχνικές διαδικασίες ανέλαβε ο μηχανικός της ίδιας Εφορείας κ. Γεωργιάδης, ο οποίος επισκέφτηκε το νησί, προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία και με την καθοδήγηση των μελών του Συλλόγου και της Ιστορικού – Αρχαιολόγου κ. Συραϊνώς Κορωνιού – Διονυσίου, συνέλεξε τα απαραίτητα στοιχεία.

Με πρωτοβουλία του ίδιου Συλλόγου, σημειωτέον, υλοποιήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να κηρυχθεί ιστορικός τόπος το νότιο τμήμα του Κοιμητηρίου της Σκιάθου, με απόφαση του ΚΑΣ, ενώ η επιστημονικά τεκμηριωμένη και άρτια ανεπτυγμένη ιστορική μελέτη της κ. Κορωνιού – Διονυσίου είχε καταλυτική σημασία για την κήρυξη του ιστορικού αυτού χώρου, για τη Σκιάθο.

Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες από τον ίδιο Σύλλογο, για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού μονοπατιού της Σκιάθου, που συνέδεε την μεσαιωνική κάστρο-πολιτεία «Κάστρο» της Σκιάθου με το σημερινό λιμάνι και γι’ αυτό το λόγο έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα προς την 7η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για τέσσερα σημεία της διαδρομής, στα τοπωνύμια, ρέμα Μαμούς, κρύο πηγάδι, τρεις σταυροί και Πρυί, που σώζονται ως σήμερα αλλά χρήζουν προστασίας, προκειμένου να διατηρηθούν αναλλοίωτα στο χρόνο.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου