ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Φορολογικά γραφεία στα νησιά

φορολογικά-γραφεία-στα-νησιά-681143

Εντονο προβληματισμό δημιουργεί στους κατοίκους και τους επαγγελματίες των νησιών η νέα τάξη πραγμάτων που σημειώνεται στο φορολογικό πεδίο, μετά την κατάργηση των κατά τόπους νησιωτικών ΔΟΥ και την αντικατάστασή τους από Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων. Ο προβληματισμός των πολυάριθμων φορολογουμένων των νησιωτικών περιοχών απορρέει από το γεγονός ότι και τα δύο γραφεία στελεχώνονται από ελάχιστο προσωπικό και συγκεκριμένα ένα άτομο θα καλύψει, μέχρι νεωτέρας, τις ανάγκες του ΓΕΦ της Σκιάθου και δύο, αντίστοιχα, το ΓΕΦ της Σκοπέλου. Το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι πως θα διεκπεραιωθεί ο όγκος εργασίας και οι υποθέσεις των φορολογουμένων, ιδιωτών και επαγγελματιών, οι οποίοι είναι πολυάριθμοι, σε περιόδους αιχμής.

Το ΓΕΦ της Σκιάθου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σε χώρο του Δήμου όπου στεγάζονταν μέχρι πρότινος το ΚΑΠΗ. Ο συγκεκριμένος χώρος παραχωρήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ήδη διαμορφώνεται, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολυάριθμοι φορολογούμενοι και επαγγελματίες του νησιού. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι πρόσφατα καταργηθείσες Εφορίες της Σκιάθου και της Σκοπέλου ήταν β τάξης και κατά συνέπεια προβλέπεται η στελέχωση των κατά τόπους αντίστοιχων ΓΕΦ, με ένα ή δύο άτομα.

Τα αιτήματα και τις υποθέσεις των φορολογουμένων της Σκιάθου, ειδικότερα, θα εξυπηρετεί ο διευθυντής της πρώην ΔΟΥ Σκιάθου, κ. Μαρκεζίνης, ο οποίος θα στελεχώσει τη λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων του νησιού. Το ΓΕΦ της Σκοπέλου λειτουργεί ήδη από την περασμένη Παρασκευή, στο κτίριο του ΚΕΠ της Σκοπέλου και στελεχώνεται, όπως προαναφέρθηκε, από δύο υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονταν μέχρι πρότινος στην Εφορία της Σκοπέλου.

Βασικό ζητούμενο της τοπικής κοινωνίας είναι, εξάλλου, η δημιουργία ταμείου, προκειμένου να υπάρχει επιτόπου εξυπηρέτηση, χωρίς να απαιτείται η μετάβαση των φορολογουμένων στη ΔΟΥ της Νέας Ιωνίας, με την οποία συγχωνεύθηκαν οι Εφορίες των νησιών. Μέχρι στιγμής τα αιτήματα των φορολογουμένων διαβιβάζονται στην ΔΟΥ της Νέας Ιωνίας, δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ένταξή τους στο νέο TAXIS, ενώ στην πορεία εκτιμάται ότι θα εμπλουτισθούν με επιπλέον πεδία οι αρμοδιότητες των νησιωτικών ΓΕΦ, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κοινού.

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Αλοννήσου επαναδιατυπώνει το αίτημα της δημιουργίας Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στο νησί, ελλείψει αντίστοιχης δομής. Οι κάτοικοι της Αλοννήσου εξυπηρετούνταν από τη ΔΟΥ της Σκοπέλου καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της, ενώ στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία δομών και υπηρεσιών που θα λειτουργήσουν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ώστε να αποφευχθεί η μετάβαση των φορολογουμένων στη χερσαία Μαγνησία, ανά πάσα στιγμή. Το αίτημα έχει διαβιβαστεί εγγράφως από τον Δήμαρχο του νησιού Πέτρο Βαφίνη, στους καθ’ ύλην αρμοδίους του Υπουργείου Οικονομικών και αναμένεται σύντομα απάντηση. Προτείνεται μάλιστα η στέγασή του στο ΚΕΠ Αλοννήσου, το οποίο λειτουργεί σε δημοτικό κτίριο που διαθέτει τις ανάλογες υποδομές, ώστε «να μην προκληθεί δαπάνη στο υπουργείο οικονομικών».

Οπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο αίτημα του Δημάρχου Αλοννήσου: «η Αλόννησος είναι το πιο απομακρυσμένο νησί από την έδρα του νομού, αλλά και με τα λιγότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα άλλα δύο νησιά». Απευθυνόμενος στον αρμόδιο Υφυπουργό, ο Δήμαρχος Αλοννήσου ζητάει να μπει τέλος «σε αυτήν την ανισότητα που υφιστάμεθα για πολλά χρόνια και να εγκρίνετε, όπως υπογραμμίζει, τη δημιουργία και τη στελέχωση ενός Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων και στην Αλόννησο».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου