ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Συγκεντρώθηκαν οκτώ τόνοι άχρηστα υλικά

συγκεντρώθηκαν-οκτώ-τόνοι-άχρηστα-υλ-681150

Πάνω από οκτώ τόνοι άχρηστων υλικών συγκεντρώθηκαν στην Αλόννησο και χθες απομακρύνθηκε το δεύτερο μεγάλο κοντέηνερ από το νησί, με είδη προς ανακύκλωση. Σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες χαρτιού, γυαλιού και μεταλλικών κουτιών, τα οποία δόθηκαν για ανακύκλωση. Η διαδικασία συλλογής και ανακύκλωσης των παραπάνω άχρηστων υλικών ξεκίνησε περί τα τέλη Ιουλίου και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες, προς όφελος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να καλυφθεί σε ποσοστό 100% ο τομέας της ανακύκλωσης, με τη μελλοντική σύναψη προγραμματικής που θα αφορά την απομάκρυνση ελαστικών και άχρηστων λαμπτήρων φωτισμού από το νησί, τα οποία μέχρι στιγμής συγκεντρώνονται σε χώρο του ΧΥΤΑ.

«Μέχρι στιγμής η ανακύκλωση στο νησί πραγματοποιείται σε ποσοστό 95% και ευελπιστούμε ότι σε διάστημα ενός χρόνου θα έχει φτάσει το 100%», αναφέρει ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, επισημαίνοντας παράλληλα την ένθερμη ανταπόκριση του κόσμου στην προσπάθεια.

Στο μεταξύ, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Αλοννήσου θα υποβάλει αίτημα προκειμένου να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για κομποστοποίηση αστικών βιοαποβλήτων και συγκεκριμένα στο ΕΠΕΡΑ. Το ίδιο θέμα τέθηκε προς συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλοννήσου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αλοννήσου, του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Μαγνησίας (ΣΥ.Δ.Ι. ΣΑ) και του Δήμου Σκοπέλου, που έχει ήδη ενταχθεί στο ίδιο πρόγραμμα και διαθέτει, παράλληλα, διαχειριστική επάρκεια.

Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε 1 εκ. ευρώ περίπου και η υλοποίησή του, εκτιμάται ότι θα αποφέρει πολλά οφέλη στο νησί. Αναλύοντας την φιλοσοφία της συγκεκριμένης πρότασης, ο Δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, επισημαίνει ότι: «η κομποστοποίηση αφορά φυτικά και ζωικά απορρίμματα, δηλαδή υπολείμματα τροφών, φρούτων, λαχανικών κ.λπ., τα οποία μετά από ειδική επεξεργασία θα αποτελέσουν λίπασμα, το οποίο θα είναι ευεργετικό για τους αγρότες και τους καλλιεργητές του νησιού». Παράλληλα όμως, το πρόγραμμα κομποστοποίησης σε συνάρτηση με τις πρωτοβουλίες ανακύκλωσης δημιουργούν ένα ευρύ πλαίσιο για την περιβαλλοντική προστασία του νησιού και τη βελτίωση, παράλληλα, της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου