ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αυξημένη 15% η τουριστική κίνηση ~ ΣΤΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

αυξημένη-15-η-τουριστική-κίνηση-στη-χερ-684208

Αύξηση αφίξεων με μεγάλη πτώση τζίρων έως και 25%

Σε… χαμηλές πτήσεις «επιδόθηκε» ο τουρισμός τόσο στη χερσαία όσο και στη νησιωτική Μαγνησία. Η σεζόν μπορεί να κλείνει με θετικό πρόσημο όσον αφορά τις αφίξεις και κρατήσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα, ωστόσο το ποσοστό της αύξησης δεν αγγίζει τις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, πολλώ μάλλον όταν πρόκειται για τζίρους που κατρακύλησαν στο -25%. Απλώς η φετινή τουριστική κίνηση, μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση για την ενίσχυση του τουρισμού στη Μαγνησία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Λίγο πριν την αυλαία της θερινής σεζόν, ξενοδόχοι της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας, προχωρούν σε απολογισμό της τουριστικής περιόδου.

Μικρή αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού και παράλληλα μικρή μείωση του εσωτερικού τουρισμού και πτώση τζίρων κατά 25%, αφήνουν «πικρή» γεύση στους τουριστικούς παράγοντες του νομού, που πάντως πιστεύουν ότι μπήκαν τα θεμέλια για μία καλύτερη σεζόν του χρόνου το καλοκαίρι.

Κόσμος ήρθε

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Κων. Λεβέντη και με βάση τα δεδομένα μέχρι τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, η τουριστική κίνηση κλείνει με θετικό πρόσημο για τους παραθαλάσσιους προορισμούς του νομού.

Ο εσωτερικός τουρισμός αυξήθηκε φέτος κατά 10%. Αφορά σε τουρίστες κυρίως από την περιοχή των Βαλκανίων (Σκόπια, Ρουμανία, Βουλγαρία) και από τη Ρωσία, αγορές στις οποίες «ανεβαίνει» σταδιακά η Μαγνησία.

Σταθερή «γραμμή» και για τις αφίξεις Γερμανών αλλά και Άγγλων τουριστών, που τίμησαν και φέτος το Πήλιο.

Αντιθέτως ο τουρισμός στη Μαγνησία, δέχθηκε «χτύπημα» από μέσα. Έλληνες τουρίστες περιορίστηκαν σε επαναλαμβανόμενα διήμερα και τριήμερα και τελικώς ο απολογισμός κλείνει με μείωση του εσωτερικού τουρισμού σε ποσοστό 15%.

Οι μειώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες σε ό,τι αφορά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σε κάποιες περιπτώσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων, η κίνηση μειώθηκε έως και 40%.

Χρήματα δεν μπήκαν στα ταμεία

Η κίνηση όμως από μόνη της, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα. Αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, οι ξενοδόχοι μείωσαν τις τιμές τους σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, πετυχαίνοντας μικρότερους τζίρους. Κατά μέσο όρο η ενοικίαση ενός δίκλινου δωματίου με πρωινό σε υψηλής κατηγορίας ξενοδοχειακό κατάλυμα κινήθηκε περίπου στα 30 ευρώ, ενώ στην υψηλή περίοδο από 15 Ιουλίου έως τέλος Αυγούστου, κυμάνθηκε περίπου στα 60 ευρώ.

Το βασικό είναι ότι δεν έγιναν καταναλώσεις μέσα στα ίδια τα ξενοδοχεία, με τους τζίρους να κατρακυλούν στο -25%.

Οι ξενοδόχοι επιβεβαιώθηκαν όταν εμφανίστηκαν να… κρατούν μικρό καλάθι, απέναντι στις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, δεδομένου ότι η τοπική αγορά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εγχώριο τουρισμό.

Αλλωστε και το ίδιο το προϊόν που προσφέρει, έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό, αυτό της εναλλακτικής διαφορετικότητας του, που κατατάσσει τη Μαγνησία στις περιοχές που δεν εξαρτώνται από το μαζικό τουρισμό.

Στα νησιά

Η ίδια εικόνα και στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Στη Σκιάθο, η αύξηση των τουριστών άγγιξε σύμφωνα με τον ξενοδόχο Α. Δερβένη, το 20%, ενώ λίγο πιο χαμηλά στο +15% κλείνει ο απολογισμός της σεζόν για τη Σκόπελο και την Αλόννησο.

Η ικανοποιητική ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση, φαίνεται ότι κράτησε τον τουρισμό των νησιών στο ύψος του, έστω κι αν ο τουριστικός κόσμος θα περίμενε κάτι… παραπάνω.

«Η Σκιάθος μπορεί να μην πήγε τόσο καλά όσο στην υπόλοιπη Ελλάδα, είμαστε όμως στα ίδια επίπεδα και λίγο καλύτερα από πέρυσι. Περιμένουμε βεβαίως και το τελευταίο τσάρτερ στις 7 Οκτωβρίου, πριν κάνουμε… ταμείο», ανέφερε ο κ. Δερβένης.

Ως ελπιδοφόρο μήνυμα για τη νέα τουριστική σεζόν ήταν η φετινή κίνηση και για την Αλόννησο. «Το θετικότερο όλων είναι το γεγονός ότι εξαλείφθηκε το αρνητικό κλίμα που υπήρχε για την Ελλάδα και μπαίνουν οι βάσεις για καλύτερες εποχές», υποστήριξε ο Πρόεδρος των ξενοδόχων της Αλοννήσου και τουριστικός πράκτορας, κ. Κώστας Ευσταθίου.

Ο ίδιος ζήτησε και μικρές διορθωτικές κινήσεις από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, όσον αφορά την έγκαιρη ανακοίνωση των δρομολογίων που θα ισχύουν μέσα στις τουριστικές περιόδους, προκειμένου οι ξένοι τουρίστες να μπορούν να προγραμματίζουν εγκαίρως τις διακοπές τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου