ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Παράγει γάλα γαϊδούρας

παράγει-γάλα-γαϊδούρας-692747

Ο 32χρονος Παναγιώτης Καλογιάννης είναι ο μοναδικός εκτροφέας γαϊδουριών στην περιοχή μας

Σημαντικό βήμα και παράλληλα καινοτόμα πρόταση αποτελεί για την περιοχή μας η δραστηριότητα που αναπτύσσει Σκιαθίτης, ο οποίος ασχολείται με την εκτροφή γαϊδουριών, με σκοπό την παραγωγή γάλακτος.

Ο 32χρονος Παναγιώτης Καλογιάννης έχει αναπτύξει πρότυπες υποδομές, με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση του νησιού, δημιουργώντας καινούργιες προοπτικές στο πεδίο του αγροτουρισμού.

Ο μοναδικός στην περιοχή μας εκτροφέας γαϊδουριών, έχει θέσει ως στόχο την τυποποίηση και εξαγωγή του γάλακτος γαϊδούρας, που φημίζεται για τις ευεργετικές και εν γένει θεραπευτικές του ιδιότητες, από αρχαιοτάτων χρόνων, παράλληλα δε, τη δημιουργία θεματικού πάρκου, με επίκεντρο τα ζώα που εκτρέφει.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Γλυκερία Υδραίου

Η ενασχόλησή του με την εκτροφή γαϊδουριών Θεσσαλικής φυλής, προέκυψε μετά από έντονο προβληματισμό και στη διάρκεια της αναζήτησης φυσικών τρόπων θεραπείας, για την αντιμετώπιση ενός δερματικού προβλήματος.

Η αναζήτηση σε διαδικτυακούς τόπους, τον οδήγησε στο συγκεκριμένο πεδίο, καθώς ανακάλυψε τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχει το γάλα γαϊδούρας. «Το χρησιμοποίησα για θεραπευτικούς σκοπούς και διαπίστωσα ότι έχει βελτιωθεί αισθητά το πρόβλημα που αντιμετώπιζα (ψωρίαση κατά πλάκας)», αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει: «είδα βελτίωση αλλά δε γνωρίζω αν οφείλεται αποκλειστικά στο γάλα γαϊδούρας ή στην καλή ψυχολογική κατάσταση που μου δημιουργεί η ενασχόληση με το συγκεκριμένο αντικείμενο».

Το μεγάλο βήμα έγινε πριν από ένα περίπου χρόνο, μετά από μια περίοδο έντονου προβληματισμού και αναζήτησης. «Ούτως ή άλλως ήθελα να αναπτύξω αγροτική δραστηριότητα και γι’ αυτό το λόγο είχα παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων με διάφορα αντικείμενα, όπως η εκτροφή σαλιγκαριών.

Στόχος μου, επισημαίνει ο ίδιος, ήταν να ασχοληθώ με κάτι καινοτόμο, το οποίο δεν προϋπήρχε κι έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με την εκτροφή γαϊδουριών, με σκοπό την παραγωγή γάλακτος». Μετά από προσπάθειες ενός χρόνου, ο δραστήριος Σκιαθίτης έχει ήδη αρχίσει να πειραματίζεται προς την κατεύθυνση της μεταποίησης του γάλακτος και την δημιουργία σαπουνιών με βάση το παρθένο ελαιόλαδο, δικής του παραγωγής, αρωματικά φυτά και βότανα που καλλιεργεί στο κτήμα του στον Άγιο Αντώνιο και το γάλα γαϊδούρας που προέρχεται από τα ζώα που εκτρέφει.

«Η προσπάθεια βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αναπτύσσεται, τη δεδομένη στιγμή, σε οικιακό περιβάλλον και προσπαθώ να βελτιώσω το προϊόν, που αποσπά ενθουσιώδη σχόλια από τούς φίλους που το δοκιμάζουν», αναφέρει ο ίδιος.

Στην παρούσα φάση η παραγωγή γάλακτος είναι μικρή, ενώ στόχος του κ. Καλογιάννη είναι η σταδιακή αύξηση του ζωϊκού κεφαλαίου, προκειμένου να επιτευχθεί μελλοντικά η προσδοκώμενη βιοτεχνική δραστηριότητα. Η πρόταση που διατυπώνει ο Σκιαθίτης εκτροφέας γαϊδουριών είναι καινοτόμα, καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «το σαπούνι είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Σκέψη μου είναι να μην ασχοληθώ με ένα μόνο προϊόν. Στόχος μου είναι να δημιουργήσω μια σειρά προϊόντων πρώτης ποιότητας, βασισμένα στο αγνό παρθένιο ελαιόλαδο, τα οποία όμως θα είναι αρωματισμένα με διάφορα βότανα του νησιού».

Σημαντικό κεφάλαιο

Η ενασχόληση με το αγροτικό πεδίο είναι οικεία έννοια για τον κ. Καλογιάννη, ο οποίος από παιδί βοηθούσε την οικογένειά του στη συγκομιδή της ελιάς ή σε διάφορες ακόμη εργασίες. «Ως παιδί της επαρχίας πάντα είχα κάποια αγροτική ενασχόληση, βοηθώντας τους γονείς μου, είτε να μαζέψουμε ελιές, είτε να κάψουμε κλάρες, είτε να κόψουμε ξύλα κι όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα ερχόμασταν οικογενειακώς στα κτήματα για να μαζέψουμε ελιές».

Τελειώνοντας το Λύκειο, σπούδασε σε Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο του Βόλου Μηχανολόγος ψυκτικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων. Επιστρέφοντας στο νησί ασχολήθηκε περισσότερο με άμεσα τουριστικές δραστηριότητες, έχοντας ωστόσο πάντα κατά νου την επιστροφή στη γη, ως επαγγελματίας αγρότης. Όταν δημιούργησε οικογένεια, η συγκεκριμένη σκέψη έγινε εντονότερη και σιγά – σιγά άρχισε η αναζήτηση ενός πρόσφορου πεδίου.

Επί δύο χρόνια παρακολούθησε σεμινάρια και ομιλίες που είχαν ως αντικείμενο την εκτροφή σαλιγκαριών, βρέθηκε κοντά σε παραγωγούς, αλλά τελικά έμελλε να στραφεί η προσοχή του προς μια διαφορετική κατεύθυνση.

«Ψάχνοντας στο ίντερνετ για φάρμακο που να θεραπεύει την ψωρίαση, ανακάλυψα το γάλα της γαϊδούρας κι επειδή ήταν αδύνατο να το προμηθευτώ, σκέφτηκα να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο αντικείμενο, έχοντας πάντα τη στήριξη από την οικογένειά μου», αναφέρει ο ίδιος. Μέσω της δραστηριότητας που ανέπτυξε ο κ. Καλογιάννης, ξαναζωντάνεψε ένα σημαντικό κεφάλαιο της τοπικής παράδοσης, που τείνει να εκλείψει τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέρει μάλιστα ο ίδιος: «όταν παίρνω το γαϊδουράκι και κατεβαίνω στο χωριό, μου λένε συντοπίτες μου «πόσα χρόνια έχουμε να ακούσουμε τον ήχο που κάνουν οι οπλές όταν χτυπούν στα καλτερίμια» και παράλληλα συγκινούνται».

Ολη η μέρα είναι αφιερωμένη στα ζώα που εκτρέφει καθώς: «δεν υπάρχει ωράριο» όπως επισημαίνει ο ίδιος. Μακροπρόθεσμος στόχος του Παναγιώτη Καλογιάννη είναι η προώθηση του προϊόντος στην αγορά, ενώ σύμφωνα με την επισήμανση του ιδίου: «αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη η τυποποίηση και εμπορία του γάλακτος από γαϊδούρα, διότι δεν υπάρχει κωδικός πώλησης.

Έχω τη δυνατότητα να το μεταποιήσω ως δικό μου προϊόν και να το χρησιμοποιήσω ως πρώτη ύλη στη σαπουνοποιΐα, αλλά δεν μπορώ να το πουλήσω ως φρέσκο γάλα». Υπάρχει, ωστόσο, προοπτική και είναι προς συζήτηση το ενδεχόμενο να θεωρηθεί παραγωγικό και να κωδικοποιηθεί ενδεχόμενα στο μέλλον, σύμφωνα με το αίτημα που διατυπώνουν όσοι ασχολούνται με την εκτροφή γαϊδουριών ανά την Ελλάδα.

Θεματικό πάρκο

Ο Παναγιώτης Καλογιάννης, διατυπώνει παράλληλα μια καινοτόμα πρόταση, η οποία είναι συνώνυμη με τη δημιουργία θεματικού πάρκου στο νησί. Σε συνεργασία με σύμβουλο επιχειρήσεων καταρτίζει δύο φακέλους, που θα κατατεθούν στο ΕΣΠΑ και έχουν ως αντικείμενο την δημιουργία βιοτεχνίας σαπουνοποιίας και θεματικού πάρκου.

Αναλύοντας το σκεπτικό και τη φιλοσοφία του, ο μοναδικός εκτροφέας γαϊδουριών της περιοχής μας, υπογραμμίζει ότι: «στο θεματικό πάρκο θα μπορεί ο επισκέπτης που θα έρθει στη Σκιάθο, να δει προστατευόμενες θεσσαλικές φυλές και γενικότερα ότι υπήρχε σε ένα παραδοσιακό αγρόκτημα, πριν από κάποια χρόνια». Η συγκεκριμένη πρόταση έχει ταυτόχρονα τουριστικές και εκπαιδευτικές προεκτάσεις, διότι μπορεί να συμβάλει αφενός στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και ταυτόχρονα να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών από όλη την Ελλάδα, που πραγματοποιούν ημερήσιες ή ολιγοήμερες εκδρομές στη Σκιάθο.

Η πρόταση που διατυπώνει ο κ. Καλογιάννης ανοίγει ουσιαστικά δρόμους και σε άλλους νέους, οι οποίοι αναζητούν απασχόληση. «Πρέπει να δραστηριοποιηθούν και άλλοι, να βγάλει η γενιά μου τις παρωπίδες και να αντιληφθούν όλοι, ότι τουρισμός δεν είναι μόνο οι παραλίες και τα κλαμπ. Η Σκιάθος είναι ένα τεράστιο νησί, που μπορεί να προσφέρει πολλά στον τουρίστα και να φύγει από εδώ τόσο γεμάτος από μνήμες και στιγμές, ώστε να ξανάρθει με την πρώτη ευκαιρία».

Στην επόμενη πενταετία, ο δραστήριος Σκιαθίτης εκτιμά ότι θα έχει υλοποιήσει τους στόχους του, τονίζοντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη ενασχόλησή του έχει προσφέρει «χρήσιμες εμπειρίες και καλύτερη ποιότητα ζωής».

Θεραπευτικές ιδιότητες

Tο γάλα της γαϊδούρας είναι μια τροφή ζωολογικής προέλευσης που παρουσιάζει οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που είναι τα πιο συγγενή στο ανθρώπινο γάλα, ενώ η τιμή πώλησης ανά λίτρο κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ, περίπου. Αναλύσεις δείχνουν την παρουσία σε αρκετά μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α1, Β1, Β2, C και Ε καθώς και ένα εξαιρετικό ποσοστό ανοσοσφαιρήνης, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και sodium. Οι πρωτεΐνες γάλακτος προσφέρουν αξιόλογες ενυδατικές και θρεπτικές ιδιότητες.

Η ενυδατική τους ικανότητα είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής απορρόφησής τους από την επιδερμίδα, καθώς και της δυνατότητας τους να δεσμεύουν νερό. Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Κλεοπάτρα, έκανε μπάνιο καθημερινά μέσα σε γάλα γαϊδούρας, προκειμένου να χαρίζει στο δέρμα της λάμψη και νεότητα.

Παράλληλα αποτοξινώνει το συκώτι αποφέροντας άμεση ανανέωση των κυττάρων του δέρματος. Ρυθμίζει τη μικροπανίδα του εντέρου χάρις τη δράση της λυσοζύμης και της λακτόζης και προλαμβάνει καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ρυθμίζει τη φυσιολογική μεταβολική δραστηριότητα των κυττάρων, διορθώνει τη θαμπάδα και αναζωογονεί τις γραμμές έκφρασης του προσώπου. Βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων όπως έκζεμα και ψωρίαση και αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης.

Αποψη της φάρμας που έχει δημιουργήσει στη Σκιάθο

Ο Παναγιώτης Καλογιάννης εκτρέφει γαϊδουράκια

Εξαιρετικά συμπαθή στους τουρίστες τα γαϊδουράκια, ενώ η τιμή πώλησης ανά λίτρο από το γάλα τους κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου