ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ουρές στις νησιωτικές ΔΟΥ

ουρές-στις-νησιωτικές-δου-698212

Εντονότεροι ρυθμοί παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στις ΔΟΥ της Σκιάθου και της Σκοπέλου, καθώς πολλοί συναλλασσόμενοι, ντόπιοι αλλά και επισκέπτες, σπεύδουν να εξυπηρετηθούν, ενόψει της σημερινής, τελευταίας μέρας λειτουργίας των δύο παραπάνω υπηρεσιών, οι οποίες θα συγχωνευθούν με τη ΔΟΥ Ν. Ιωνίας. Ουρές σχηματίζουν οι συναλλασσόμενοι στις Εφορίες των νησιών, οι οποίες δεν εξυπηρετούν, σημειωτέον, μόνο τους γηγενείς, αλλά και πάρα πολλούς τουρίστες, στο πλαίσιο των διαδικασιών μεταβίβασης σκαφών, αλλά και της αγοραπωλησίας ακινήτων.

Πολλοί κάτοικοι των νησιών, σπεύδουν να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί κάτοικοι της Αλοννήσου, η οποία δε διαθέτει ως γνωστόν Εφορία, μεταβαίνουν στη γειτονική Σκόπελο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, διατυπώνοντας παράλληλα έντονο προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα, θα τεθούν άμεσα σε λειτουργία τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στη Σκιάθο και τη Σκόπελο, τα οποία θα στελεχωθούν από εργαζομένους των ΔΟΥ, ένας για τη Σκιάθο και δύο για τη Σκόπελο, ενώ τα αρχεία των παραπάνω υπηρεσιών θα μεταφερθούν στη ΔΟΥ Ν. Ιωνίας.

Στο μεταξύ, προετοιμάζεται η λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στη Σκόπελο, το οποίο θα στεγαστεί στο ίδιο κτίριο με το ΚΕΠ, ενώ παράλληλα αναμένεται σε εύλογο χρονικό διάστημα και η λειτουργία του Γ.Ε.Φ της Σκιάθου, για το οποίο έχει ληφθεί, εξάλλου, απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Οι φορολογούμενοι θα εξυπηρετούνται με τη βοήθεια της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, δεδομένου ότι τα δύο γραφεία θα διαθέτουν σύζευξη και ίντερνετ και παράλληλα δύο pc έκαστο, τα οποία ανήκουν στις κατά τόπους ΔΟΥ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του συναλλασσόμενου κοινού.

Ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Μιχελής εκφράζει την απογοήτευσή του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «είμαστε πάρα πολύ απογοητευμένοι από αυτή την εξέλιξη, διότι πιστεύαμε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα υπήρχε μια διακριτική μεταχείριση στα νησιά, και ελπίζαμε ότι θα παρέμενε μια τουλάχιστον εφορεία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των Βορείων Σποράδων, αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν εισακουστήκαμε».

Εντονοι προβληματισμοί διατυπώνονται, ωστόσο, και από επαγγελματίες των νησιών, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μηχανικός: «πρέπει να τεθεί άμεσα σε λειτουργία το σύστημα προκειμένου να εξυπηρετούμαστε ηλεκτρονικά, κόβοντας π.χ. παράβολα για τις δουλειές μας, ώστε να μη χρειάζεται να μεταβαίνουμε στη Ν. Ιωνία».

Εντονα προβληματισμένοι είναι, παράλληλα και οι ξενοδόχοι της Σκοπέλου, οι οποίοι κατέγραψαν τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις τους σε έγγραφο το οποίο κοινοποίησαν ευθύς εξαρχής στους αρμόδιους φορείς. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ένωση Ξενοδόχων Σκοπέλου: «η οικονομία της Σκοπέλου και της Αλοννήσου στηρίζεται στον τουρισμό και στην οικοδομή και οι δύο αυτές δραστηριότητες έχουν κατά πολύ να κάνουν με το γραφείο της Δ.Ο.Υ. Σκοπέλου».

Οι ίδιοι διατυπώνουν την πλήρη αντίθεσή τους, διερωτώμενοι παράλληλα

«τι ακριβώς επιθυμεί η πολιτεία; Την απομάκρυνση των κατοίκων από τα νησιά και τη συγκέντρωση μας σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως τη 10ετία του 70; Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη; Θα πρέπει να ταλαιπωρούμαστε και να ξοδεύουμε χρήματα ταξιδεύοντας στο Βόλο για να επιλύουμε θέματα που μας αφορούν;».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου