ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αύξηση 10% στη Σκόπελο στα ανταποδοτικά τέλη

αύξηση-10-στη-σκόπελο-στα-ανταποδοτικά-τ-699775

Αύξηση τελών 10% στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού θα εισηγηθεί η Οικονομική Επιτροπή σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου, παρά την αρχική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου για αύξηση 20% στα ανταποδοτικά τέλη. Η απόφαση για την παραπάνω πρόταση ελήφθη κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σκοπέλου, με τους εκπροσώπους των παρατάξεων της μειοψηφίας να κάνουν, αντίστοιχα, λόγο για μηδενικές αυξήσεις αλλά και για μείωση 10% στα τέλη, λαμβανομένης υπόψη της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνει η πλειοψηφία.

Αιτιολογώντας το σκεπτικό που οδήγησε στην παραπάνω απόφαση, ο Δήμαρχος Σκοπέλου επισημαίνει ότι: «μετά την περσινή μείωση 10% στα ανταποδοτικά τέλη, φέτος εισηγούμαστε 10% αύξηση, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά που υπάρχει μεταξύ του ετήσιου κόστους της υπηρεσίας και του ποσού που εισπράττουμε». Σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα που παραθέτει ο κ. Μιχελής, το ετήσιο λειτουργικό κόστος της υπηρεσίας καθαριότητας ανέρχεται στο ποσό των 780.000 ευρώ περίπου, ενώ το σύνολο των εισπράξεων δεν υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ. «Άρα, εξηγεί ο Δήμαρχος Σκοπέλου, έχουμε ένα έλλειμμα 180.000 ευρώ, το οποίο πρέπει να καλυφθεί με αυτό τον τρόπο, διότι έχουν μειωθεί κατά πολύ οι ΚΑΠ, και πρέπει να αναζητήσουμε τα ανάλογα έσοδα». Παράλληλα ο ίδιος προσθέτει ότι: «εάν δεν αυξηθούν τα τέλη, θα είναι αδύνατο να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που θα μας επιτρέψουν να συντηρήσουμε το στόλο, να προμηθευτούμε καύσιμα, να πληρώνουμε τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Καθαριότητας και να καθαρίζουμε το νησί. Νομίζω, καταλήγει ο κ. Μιχελής, ότι πρέπει να εκτιμηθεί το γεγονός ότι πέρσι είχαμε κάνει μείωση, αλλά φέτος δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μειώσεις».

Στο μεταξύ θα παραμείνει ως έχει το τέλος ακίνητης περιουσίας, ενώ διατυπώνεται, ταυτόχρονα, πρόταση αναπροσαρμογής του φόρου ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών σε ποσοστό 20%. Παράλληλα όμως θα γίνουν έλεγχοι σε όλο το νησί, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν καταγραφεί σωστά τα τετραγωνικά των οικιών και των επαγγελματικών χώρων του νησιού. Η διασταύρωση στοιχείων κρίνεται επιβεβλημένη με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σκοπέλου, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν διαφορές που ενδεχομένως υπάρχουν.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου