ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κλείνουν οι ΔΟΥ των νησιών

κλείνουν-οι-δου-των-νησιών-707178

Αναστέλλεται στις 28 Αυγούστου η λειτουργία των ΔΟΥ Σκιάθου και Σκοπέλου, σύμφωνα με την εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε στους αρμοδίους στις αρχές του μήνα, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων που εντάσσονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Η αρμόδια ΔΟΥ υποδοχής για τους κατοίκους των νησιών των Βορείων Σποράδων, θα είναι η ΔΟΥ της Νέας Ιωνίας.

Στο μεταξύ, ωστόσο, υπάρχει εντονότατος προβληματισμός στην τοπική κοινωνία της Σκιάθου, διότι δεν έχει κοινοποιηθεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, καμία εγκύκλιος σχετική με τη διάδοχη κατάσταση. Δεν έχει δοθεί καμία οδηγία για τη λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, το οποίο κρίνεται αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών και των κατοίκων του νησιού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, τα λειτουργικά έξοδα του ΓΕΦ, αναλαμβάνει ο Δήμος Σκιάθου.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δήμαρχος Σκιάθου, επισημαίνει ότι: «το αίτημά μας προς το αρμόδιο Υπουργείο είναι η διατήρηση του τοπικού τμήματος της Σκιάθου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση». Παράλληλα ο κ. Πλωμαρίτης αναφέρει ότι: «υπάρχει χώρος διαθέσιμος και πρόθεση από την πλευρά μας να υποστηρίξουμε τη λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, αλλά πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να δοθεί τουλάχιστον παράταση λειτουργίας στην ΔΟΥ Σκιάθου, προκειμένου να μεταφερθεί το τεράστιο αρχείο της Εφορίας».

Η ΔΟΥ της Σκιάθου εξυπηρετεί, σημειωτέον, 1.500 περίπου επιχειρήσεις, και χιλιάδες κατοίκων, αντίστοιχα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη καμιά ενημέρωση από την πολιτεία σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι μετά την 28η Αυγούστου.

Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η Αναστασία Φιλαρέτου, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σκιάθου: «από τη στιγμή που το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου πήρε την απόφαση, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, να καλύψει τις δαπάνες του ΓΕΦ, θα έπρεπε πρώτα να οριστούν οι αρμοδιότητες, να γίνει η σύστασή του, να ενημερωθεί το σύστημα ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι του νησιού, και κατόπιν να προβούν οι αρμόδιοι στην κατάργηση μιας εφορίας».

Στη γειτονική Σκόπελο γίνεται, στο μεταξύ, η απαραίτητη προεργασία, προκειμένου να δημιουργηθεί το Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, το οποίο θα λειτουργήσει στον κάτω όροφο του κτιρίου όπου βρίσκεται το ΚΕΠ της Σκοπέλου και θα στελεχωθεί από δύο υπαλλήλους της Εφορείας. Παρά τα διαβήματα διαμαρτυρίας και τα γραπτά υπομνήματα που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή της Σκοπέλου, τελικά δεν επετράπη η διατήρηση της ΔΟΥ Σκοπέλου.

Σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις ο Δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Μιχελής, επισημαίνει ότι: «θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση του κόσμου, προκειμένου να μην αναγκάζονται ανά πάσα στιγμή να μεταβαίνουν στη ΔΟΥ της Νέας Ιωνίας για φορολογικές τους υποθέσεις. Εκτιμώ ωστόσο, προσθέτει ο ίδιος, ότι τα νησιά που είναι απομακρυσμένα, κυρίως το χειμώνα, πρέπει να έχουν όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του κόσμου».

Ο κ. Μιχελής χαρακτηρίζει «ημίμετρα» τα ΓΕΦ, κάνοντας παράλληλα λόγο για «συνέχιση της ερήμωσης των νησιών».

Το αίτημα της δημιουργίας Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων έχει διατυπώσει, εξάλλου, προ καιρού και η Αλόννησος, προκειμένου να εξυπηρετούνται επιτόπου οι κάτοικοι του νησιού, χωρίς να χρειάζεται μας μεταβαίνουν στη Σκόπελο για τις φορολογικές τους υποθέσεις.

Στο αίτημα που κατέθεσε ο Δήμαρχος του νησιού κ. Βαφίνης, προτείνεται η στέγαση του συγκεκριμένου γραφείου στο ΚΕΠ του νησιού, όπου υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες υποδομές, υπό την προϋπόθεση ότι θα στελεχωθεί από υπάλληλο, για τον οποίο θα μεριμνήσει το αρμόδιο Υπουργείο.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου