ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ζητούν χρηματοδότηση για τον Αγνώντα

ζητούν-χρηματοδότηση-για-τον-αγνώντα-710886

Μείζον αίτημα η αποκατάσταση του προβλήματος του συγκεκριμένου λιμανιού

«Πονοκέφαλος» είναι για τους επικεφαλής του Δήμου Σκοπέλου η αποκατάσταση της ζημιάς που έχει καταστήσει το λιμάνι του Αγνώντα ανενεργό τους τελευταίους μήνες. Η εξεύρεση χρηματοδότησης είναι το ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη Δημοτική Αρχή, ενώ ήταν παράλληλα ένα από τα βασικά θέματα που τέθηκαν προχθές υπόψη του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Βενιζέλου, από τον Δήμαρχο του νησιού κ. Μιχελή.

Ο δεύτερος απαρίθμησε στον κ. Βενιζέλο τα προβλήματα που δημιουργεί στο νησί η κατάρρευση τμήματος του λιμανιού, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα εξασφάλισης του αναγκαίου ποσού, που θα επιτρέψει την επισκευή του τμήματος που παραμένει κλειστό.

Στις προτεραιότητες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου της Σκοπέλου είναι, στο μεταξύ, η εκπόνηση μάστερ πλαν για τα λιμάνια της Σκοπέλου και του Λουτρακίου και η εξασφάλιση, ταυτόχρονα, της χρηματοδότησης, που απαιτείται για την αποκατάσταση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι του Αγνώντα.

Στο μεταξύ, στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο του ίδιου φορέα, θα τεθεί προς ψήφιση η ανάθεση της μελέτης αποκατάστασης της ζημιάς που έχει προκληθεί στο λιμάνι του Αγνώντα, προκειμένου να επικαιροποιηθεί.

Το συγκεκριμένο θέμα έθεσε, εξάλλου, πρόσφατα υπόψη του αρμόδιου Υπουργείου ο δήμαρχος της Σκοπέλου και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχελής, στον οποίο δόθηκε μάλιστα άνωθεν δέσμευση ότι θα διατεθούν οι απαραίτητες πιστώσεις για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Στην παρούσα φάση «πρέπει να γίνει η επικαιροποίηση της μελέτης, προκειμένου να αποσταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο θα εκδώσει τις άδειες που απαιτούνται», επισημαίνει ο κ. Μιχελής. Το ποσό που απαιτείται για την αποκατάσταση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, ανέρχεται σε 200.000 ευρώ περίπου, ενώ το ποσό που απαιτείται για την μελέτη υπολογίζεται αντίστοιχα σε 10.000 ευρώ.

Το τμήμα του λιμανιού που υποχώρησε παραμένει στο μεταξύ κλειστό, ενώ εντείνεται η ανησυχία των επικεφαλής του Δήμου Σκοπέλου, διότι υπάρχει διάβρωση των υποθαλάσσιων βάσεων, των κιβόλιθων που στηρίζουν δηλαδή την προβλήτα, σε έκταση 30 περίπου μέτρων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται κυριολεκτικά «στον αέρα» το πάνω τμήμα.

Το σημείο κατάρρευσης του λιμανιού του Αγνώντα εντοπίζεται στο δεξί τμήμα της προβλήτας εισερχομένου του πλοίου, στο σημείο όπου παρατηρήθηκε προ διετίας μετατόπιση της καθέτου και μικρή εσωτερική καθίζηση 20 εκατοστών εσωτερικά του δαπέδου, μαζί με την επικλινή ράμπα. Το σημείο πρόσδεσης του πλοίου και του φλάϊν κατ έχει μετατοπιστεί, κατά συνέπεια, στο υπόλοιπο τμήμα του λιμανιού, δεδομένου ότι το προβληματικό σημείο παραμένει κλειστό, όπως προαναφέρθηκε, έως ότου επισκευαστεί.

Στο μεταξύ, το μάστερ πλαν του λιμανιού της Σκοπέλου βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση σε εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να επιλεγούν τα απολύτως αναγκαία έργα για το νησί και στη συνέχεια να αναζητηθεί χρηματοδότηση. Βασικός στόχος των επικεφαλής του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου της Σκοπέλου είναι, παράλληλα, η εκπόνηση μάστερ πλαν και για το λιμάνι του Λουτρακίου, αφού προηγουμένως ψηφιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις.

Μέχρι στιγμής τα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία και το ιπτάμενο δελφίνι προσεγγίζουν τα λιμάνια της Σκοπέλου και του Λουτρακίου, ενώ εκτιμάται ότι η αποκατάσταση της ζημιάς στον Αγνώντα είναι μείζονος σημασίας ζήτημα για το νησί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου