Θαλασσινό μπάνιο για ΑμεΑ σε Σκιάθο και Βόλο

Τελευταία ενημέρωση: 2013-08-18, 13:45:56
Θαλασσινό μπάνιο  για ΑμεΑ σε Σκιάθο και Βόλο

 Δίνεται η δυνατότητα για αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα 

Σε φάση υλοποίησης μπαίνει το έργο της προμήθειας και εγκατάστασης τριών βοηθητικών διατάξεων SEATRAC, για την αυτόνομη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στη θάλασσα, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το έργο, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, μετά από εισήγηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και χρηματοδοτείται από πόρους ΚΑΠ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αφορά στην εγκατάσταση της τηλεχειριζόμενης, μη μόνιμης διάταξης, που δίνει τη δυνατότητα σε Άτομα με Αναπηρίες, και κατά κύριο λόγο, με κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα χωρίς την ανάγκη βοήθειας συνοδού ατόμου. Με τη συγκεκριμένη εγκατάσταση τα άτομα με ιδιαιτερότητες θα έχουν πρόσβαση στην ακτή με τη χρήση ενός μηχανισμού τύπου ράγας, ο οποίος συναρμολογείται εύκολα στην παραλία.

Οι υποδομές στα παράλια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μεταξύ τους στην παραλία Αγία Ελένη στη Σκιάθο και μία που θα επιλέξει ο δήμος Βόλου, θα εξασφαλίσουν τη διαμόρφωση προσπελάσιμων ακτών με δυνατότητα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) έχει αποδώσει στην εν λόγω συσκευή το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών για τη «Μη μόνιμη συναρμολογούμενη διάταξη για αυτόνομη πρόσβαση σε υδάτινο περιβάλλον ατόμων με ειδικές ανάγκες», καθιστώντας το Πανεπιστήμιο το μοναδικό κατασκευαστή του συγκεκριμένου μηχανισμού.

Το έργο περιλαμβάνει τρεις συσκευές για την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα των ΑμεΑ. Η κάθε συσκευή είναι ενεργειακά αυτόνομη και αποτελείται από σιδηροτροχιά, η οποία έχει ως αρχή της το πλησιέστερο σημείο της ακτής, όπου μπορεί να έχει πρόσβαση ένας χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου. Στην αρχή της σιδηροτροχιάς υπάρχει δομή τύπου πύργου, η οποία υποστηρίζει το φωτοβολταϊκό πάνελ που είναι απαραίτητο για την ενεργειακή αυτονομία της συσκευής. Επιπλέον, στη βάση του πύργου υπάρχει κλειστός χώρος όπου είναι εγκατεστημένος ο ηλεκτρομηχανικός εξοπλισμός κίνησης, καθώς και το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της συσκευής.

Στο τέλος της σιδηροτροχιάς, μέσα στη θάλασσα τοποθετείται κατασκευή με διπλή χειρολαβή και κατάλληλα διαμορφωμένη βάση, επί της οποίας καταλήγει η σιδηροτροχιά και η οποία εξυπηρετεί τους χρήστες κατά την άνοδό τους στο νερό. Κατά μήκος της τροχιάς κινείται κατάλληλα διαμορφωμένο φορείο με κάθισμα που μετακινεί τα άτομα με αναπηρία από την παραλία στη θάλασσα. Η συσκευή είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από ανοξείδωτο χάλυβα.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
3
=