ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αναβιώνει ο Αλοννησιώτικος γάμος ~ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΧΩΡΑ

αναβιώνει-ο-αλοννησιώτικος-γάμος-σημ-712489

Χιλιάδες κόσμου στο γλέντι Αλοννήσου

Κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός αποτελεί η αναβίωση του παραδοσιακού Αλοννησιώτικου γάμου, που κατά παράδοση πραγματοποιείται σήμερα, ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, στις 7 το απόγευμα, στην Παλιά Χώρα του νησιού.

Χιλιάδες κόσμου, γηγενείς και επισκέπτες, αναμένεται να παρακολουθήσουν και φέτος την αναβίωση των παραδοσιακών ηθών και εθίμων, που αποτελούν μακραίωνη πολιτιστική παρακαταθήκη για το νησί.

Σε πείσμα της κρίσης ο Δήμος Αλοννήσου διατηρεί αναλλοίωτο το τοπικό παραδοσιακό χρώμα, απευθύνοντας, παράλληλα, κάλεσμα συμμετοχής σε όλους, ντόπιους και επισκέπτες, προτάσσοντας τα ήθη κι έθιμα που συνθέτουν την παραδοσιακή φυσιογνωμία του νησιού.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο ΟΠΑΚΔΑ (Οργανισμός Πολιτιστικών Αθλητικών Κοινωνικών Δράσεων) του Δήμου Αλοννήσου, σε συνεργασία με τους δύο Πολιτιστικούς Συλλόγους του νησιού, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Παλαιάς Χώρας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλοννήσου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σήμερα το πρωί θα τελεστεί η λειτουργία της Παναγίας στην εκκλησία του Χριστού στην Χώρα. Στη συνέχεια, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνου στο ηρώο των πεσόντων αγωνιστών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από μέλη της αντίστασης και τις αρχές του νησιού.

Στον παραδοσιακό Αλοννησιώτικο γάμο, που θα αναβιώσει το απόγευμα, οι επισκέπτες, αναλαμβάνουν το ρόλο των συγγενών, κι έτσι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μεταξύ άλλων και τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού, συνοδεία τσίπουρου, που προσφέρουν οι διοργανωτές. Μετά το γάμο, ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο με ζωντανή παραδοσιακή μουσική.

Στη γιορτή της αναβίωσης του παραδοσιακού γάμου, οι παριστάμενοι έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν το παραδοσιακό φαγητό του γάμου, τη φημισμένη γίδα με τα μακαρόνια, το περίφημο κρασί της Αλοννήσου που διανέμεται δωρεάν και το γλέντι διαρκεί έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την ημέρα του γάμου, συγγενείς και φίλοι με συνοδεία οργάνων παίρνουν το γαμπρό από το σπίτι του και πηγαίνουν στο σπίτι της νύφης. Φθάνοντας εκεί ο γαμπρός θα βρει την πόρτα του σπιτιού κλειστή.

Σύμφωνα με το έθιμο, πρέπει να τάξει κάτι στη μάνα της νύφης ώστε να την πείσει να του ανοίξει και να του δώσει την κόρη της. Όταν ο γαμπρός γίνει δεκτός και μπει στο σπίτι της νύφης, θα πατήσει πάνω σε μια κουρελού κάτω από την οποία έχουν βάλει ένα ρόδι και ένα τσεκούρι για τύχη και ευτυχία στο ζευγάρι.

Κατόπιν, ο γαμπρός και η νύφη, που φοράει την επίσημη ενδυμασία του νησιού, συνοδεύονται από τον κουμπάρο, τους συγγενείς, τους φίλους και τους οργανοπαίκτες προς την εκκλησία για το γάμο. Μετά το μυστήριο ακολουθεί γλέντι με καλεσμένο όλο το νησί. Στο φαγοπότι πρωταγωνιστεί το τοπικό παραδοσιακό έδεσμα, η περίφημη γίδα κοκκινιστή με μακαρόνια, που προσφέρεται στους παριστάμενους και αποτελεί σήμα κατατεθέν της τοπικής γαστρονομίας.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου