ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Χωρίς αγροτικό γιατρό η Γλώσσα

χωρίς-αγροτικό-γιατρό-η-γλώσσα-717320

Μείζον αίτημα αποτελεί για τους κατοίκους του Έλιος και της Γλώσσας η κάλυψη της θέσης του αγροτικού γιατρού, που παραμένει κενή από τον περασμένο Μάρτιο. Στο μεταξύ, έχει επαναπροκυρηχθεί η κενή θέση αλλά δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αγροτικούς ιατρούς. Παρά δε το γεγονός ότι είχαν αρχικά προβλεφθεί δύο θέσεις αγροτικών γιατρών στο Περιφερειακό Ιατρείο της Γλώσσας, είχε καλυφθεί για κάποιο διάστημα η μια εκ των δύο. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας αγροτικός ιατρός, ενώ αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον ούτε κατά την προηγούμενη προκήρυξη της θέσης, από το αρμόδιο Υπουργείο, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της χρονιάς.

Για την εξυπηρέτηση των 1.500 κατοίκων του Γλώσσας και του Έλιος, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια εκ των ενόντων και γίνεται κυριολεκτικά αγώνας δρόμου από το έμψυχο δυναμικό του Κέντρου Υγείας του νησιού. Συγκεκριμένα μεταβαίνει μία φορά την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, ενίοτε και δύο, ιατρός από το Κέντρο Υγείας της Σκοπέλου, στο περιφερειακό ιατρείο της Γλώσσας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, στο βαθμό του δυνατού, σε επίπεδο συνταγογράφησης και εξέτασης. Στο μεταξύ, στη διάρκεια της εβδομάδας, οι κάτοικοι των δύο παραπάνω περιοχών, μεταβαίνουν αναγκαστικά στο Κέντρο Υγείας της Σκοπέλου, κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη, διανύοντας μια απόσταση 31 περίπου χιλιομέτρων.

«Το πρόβλημα είναι χρόνιο και αναμφίβολα προβληματίζει τους κατοίκους της Γλώσσας και του Έλιος» αναφέρει ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής, ο οποίος έχει υποβάλλει κατ’ επανάληψη υπομνήματα στους αρμόδιους φορείς. Όπως επισημαίνει παράλληλα ο Δήμαρχος της Σκοπέλου: «εάν δεν έρθει μόνιμος ιατρός, και συγκεκριμένα παθολόγος στο περιφερειακό ιατρείο της Γλώσσας, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης στο συγκεκριμένο πρόβλημα, η δημοτική αρχή είχε διατυπώσει την πρόταση της μόνιμης εξασφάλισης γιατρού για τις ανάγκες των κατοίκων της Γλώσσας και του Νέου Κλήματος, με κάποια μορφή διαχείρισης των ιατρικών υπηρεσιών, αλλά δεν τελεσφόρησε, διότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν υπόκειται σε νομικό πλαίσιο και ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται «ατελέσφορη». Τα βασικά σημεία της αρχικής πρότασης που διατύπωσε ο Δήμαρχος Σκοπέλου ήταν η συνεισφορά των κατοίκων των δύο παραπάνω περιοχών προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαμονή και η μισθοδοσία του ιατρού, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, οι νομικοί που τη διερεύνησαν αποφάνθηκαν ότι είναι ανέφικτη στην πράξη.

«Ο κόσμος εκφράζει συνεχώς παράπονα γιατί το μείζον πρόβλημα για τους κατοίκους είναι το θέμα της υγείας και σε κάθε περίπτωση επιθυμούν να έχουν ανά πάσα στιγμή γιατρό στη διάθεσή τους, όχι μόνο για τη συνταγογράφηση αλλά και για εξέταση στις παθήσεις τους», επισημαίνει ο κ. Μιχελής και προσθέτει: «θέλουμε να καλυφθεί η κενή θέση, αλλά το αίτημά μας είναι για μόνιμο γιατρό, προκειμένου να αντιμετωπίζονται ανά πάσα στιγμή τα αιτήματα των κατοίκων».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου