ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Νεολαία κατέκλυσε τα νησιά

νεολαία-κατέκλυσε-τα-νησιά-717639

Νεανικές παρέες είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι τουρίστες της θερινής περιόδου στα νησιά των Βορείων Σποράδων, όπου τις τελευταίες κυρίως μέρες γίνεται περισσότερο αισθητή η παρουσία των ημεδαπών επισκεπτών. Η άνοδος της τουριστικής κίνησης λόγω Αυγούστου δεν είναι, ωστόσο, πάντα ευθέως ανάλογη με την κίνηση και στα καταστήματα εστίασης, δεδομένου ότι διίστανται οι απόψεις των επαγγελματιών στο συγκεκριμένο πεδίο.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Πρόδρομος Καθηνιώτης, ιδιοκτήτης παραλιακού εστιατορίου της Σκοπέλου, αναφέρει ότι: «τα καταστήματα εστιάσεως του νησιού παρουσιάζουν μεγαλύτερη κίνηση το τελευταίο τριήμερο» προσθέτοντας ότι: «το δίμηνο Ιούνιος – Ιούλιος, υπήρξε πτώση της τάξης του 20% περίπου». Στην παρούσα χρονική στιγμή η παρουσία των Ελλήνων τουριστών είναι εξίσου έντονη σε σχέση με τους αλλοδαπούς, ενώ η κατανάλωση στα τοπικά καταστήματα χαρακτηρίζεται «αρκετά συγκρατημένη».

Οπως υπογραμμίζει παράλληλα ο κ. Καθηνιώτης: «οι επισκέπτες της Σκοπέλου είναι πολλά νεαρά παιδιά και λιγότερες οικογένειες, σε σχέση με πέρυσι. Οι Έλληνες, προσθέτει ο ίδιος, τρώνε μια φορά την ημέρα στο εστιατόριο στη διάρκεια των διακοπών τους, ενώ παλαιότερα, στην περίοδο πριν από την κρίση, έτρωγαν μεσημέρι και βράδυ». Παρόλα ταύτα ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος, τονίζοντας ότι: «δημιουργήσαμε στην περίοδο της κρίσης την επιχείρησή μας, χωρίς να διστάσουμε» εκφράζοντας παράλληλα τη σκέψη ότι: «σε γενικές γραμμές, θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα η κίνηση, με απόκλιση της τάξης του 10% περίπου».

Κινητικότητα παρατηρείται και στη γειτονική Αλόννησο, όπου ο Αύγουστος μεταφράζεται σε αύξηση του συνολικού αριθμού των τουριστών του νησιού. Σκιαγραφώντας την τουριστική εικόνα του νησιού ο κ. Νεκτάριος Φλωρούς, ο οποίος διατηρεί εστιατόριο στην Παλιά Χώρα της Αλοννήσου, επισημαίνει ότι: «από τις αρχές Αυγούστου σημειώνεται σταδιακή άνοδος στην κίνηση των καταστημάτων εστίασης, όπου σε γενικές γραμμές, ωστόσο, υπάρχει πτώση σε σχέση με παλαιότερες σεζόν». Η πλειοψηφία των επισκεπτών του νησιού είναι Άγγλοι, Γάλλοι, Σκανδιναβοί, Σέρβοι, Ιταλοί και αρκετοί έλληνες.

Οπως επισημαίνει, ωστόσο, ο κ. Φλωρούς: «η κρίση στον κλάδο της εστίασης είναι εμφανής, διότι οι τουρίστες είναι πολύ συγκρατημένοι σε σχέση με τα χρήματα που ξοδεύουν στη διάρκεια των διακοπών τους και περιορίζονται στα αναγκαία, δηλαδή διαμονή, διατροφή και μετακίνηση». Παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα των τελευταίων ημερών, ο Αλοννησιώτης επιχειρηματίας εκτιμά ότι: «σε γενικές γραμμές θα είναι μειωμένες οι εισπράξεις των καταστημάτων και ο αγώνας όλων των επαγγελματιών επικεντρώνεται στη διατήρηση των περσινών δεδομένων στις εισπράξεις».

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Σκιάθο, όπου ορισμένοι επαγγελματίες κάνουν λόγο για αυξομειώσεις της κίνησης και άλλοι για τη χειρότερη, ίσως, σεζόν που βιώνει η Σκιάθος τα τελευταία χρόνια. «Τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς

οφείλονται πρώτον στη γενικότερη οικονομική κατάσταση που υπάρχει στις χώρες της ευρωζώνης, ταυτόχρονα στην Ελλάδα και την Κύπρο και δεύτερον στο γεγονός ότι με τη διαφήμιση που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα, έχουμε προσελκύσει νεαρότερο σε ηλικία κόσμο», αναφέρει ο Αθανάσιος Ζλατούδης, μέχρι πρότινος πρόεδρος των Συλλόγου Εστιατόρων του νησιού και επανεκλεγείς πρώτος πλειοψηφών. Όπως υπογραμμίζει παράλληλα ο ίδιος, τα προαναφερθέντα είναι το αποτέλεσμα συζητήσεων με επαγγελματίες του κλάδου στο νησί στη διάρκεια του Ιουλίου, ενώ κοινή θέση είναι ότι ο τζίρος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη περσινή χρονιά.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου