ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κάνουν θραύση οι Βρετανοί στη Σκιάθο

κάνουν-θραύση-οι-βρετανοί-στη-σκιάθο-718032

Μικρή απόκλιση παρουσιάζει σε σχέση με πέρυσι η κίνηση στο διεθνές αεροδρόμιο της Σκιάθου, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Ιουλίου. Ο συνολικός αριθμός των ξένων επισκεπτών ήταν 30.581 τον Ιούλιο του 2012, ενώ ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός των αφιχθέντων από το εξωτερικό κατά την αντίστοιχη φετινή περίοδο ήταν 29.845 αλλοδαποί τουρίστες.

Επαγγελματίες του νησιού, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών στον τουρισμό, υπογραμμίζουν ότι η απόκλιση της τάξης του συν-πλην 1-2% είναι αναμενόμενη και δεν προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι καθορίζεται ουσιαστικά από το συνολικό αριθμό των αφίξεων οι οποίες καταγράφονται ημερολογιακά. «Όσο περισσότερες είναι οι Παρασκευές στην διάρκεια του μήνα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο συνολικός αριθμός των αφίξεων» αναφέρει χαρακτηριστικά επαγγελματίας του νησιού, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ο προβληματισμός πρέπει να επικεντρωθεί στην εμφανή μείωση του τζίρου των καταστημάτων του νησιού».

Κορυφαία τουριστική δύναμη παραμένει η Μεγάλη Βρετανία, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του διεθνούς αερολιμένα της Σκιάθου στη διάρκεια του περασμένου μήνα επισκέφτηκαν το νησί 13.418 Βρετανοί, έναντι 13.049 που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Εξίσου σημαντική είναι και η παρουσία από Νορβηγούς, όπου όμως παρατηρήθηκε μείωση των συνολικών αφίξεων του Ιουλίου, η οποία μεταφράζεται σε 2.828 αφιχθέντες, έναντι 3.811 κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε εξαιρετικά σημαντική δύναμη δείχνει να εξελίσσεται παράλληλα και η Ιταλία με 3.728 αφιχθέντες τον φετινό Ιούλιο, έναντι 3.472 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Άνοδο εμφανίζει παράλληλα και η αγορά της Γερμανίας, γεγονός που μεταφράζεται αριθμητικά σε 457 αφιχθέντες, έναντι των έξι αφίξεων του περσινού Ιουλίου. Όπως εκτιμάται, η απευθείας πτήσεις από το Μόναχο, έχουν αναμφίβολα συνδράμει προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης του παραπάνω αποτελέσματος. Στο μεταξύ, καταγράφηκαν το φετινό Ιούλιο μια άφιξη από την Κροατία, μια από την μακρινή Αίγυπτο, μία από την Ελβετία και εννέα από την Τουρκία.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία ο κ. Αλέκος Ευσταθίου, τουριστικός πράκτορας και ξενοδόχος της Σκιάθου, εκφράζει τον προβληματισμό του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «αναμφίβολα με ανησυχούν τα δεδομένα που έχουν προκύψει. Πιστεύω, προσθέτει ο ίδιος, ότι στη γενικότερη κρίση των αγορών έχουν επικρατήσει οι μεγάλοι προορισμοί, που προσφέρουν προϊόντα all inlusive, τα οποία καλύπτουν πλήρως τον τουρίστα σε επίπεδο διαμονής, διατροφής αλλά και διασκέδασης». Ο κ. Ευσταθίου τονίζει παράλληλα ότι: «δε δείχνουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να επαληθεύονται οι αρχικές προβλέψεις που είχα διατυπώσει για αύξηση της τάξης του 5-10% στον εισερχόμενο τουρισμό. Θα είναι ευχής έργο, προσθέτει ο ίδιος, εάν η χρονιά κλείσει σύμφωνα με τα περσινά επίπεδα».

Οι απόψεις των επαγγελματιών διίστανται στο πεδίο του εισερχόμενου τουρισμού, καθώς ορισμένοι εκτιμούν ότι οι λιγότερες, ημερολογιακά, μέρες αφίξεων, καθορίζουν τις συνολικές αποκλίσεις, ενώ κατ’ άλλους είναι ευδιάκριτη η πτωτική τάση των ξένων τουριστών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ελπίδες των επαγγελματιών, όχι μόνο της Σκιάθου αλλά και των υπολοίπων νησιών, εναποτίθενται στον Αύγουστο, με την ελπίδα της περαιτέρω αύξησης.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου