ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πρόγραμμα κομποστοποίησης

πρόγραμμα-κομποστοποίησης-718266

Πρωτοβουλίες ενταγμένες στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος υιοθετεί ο Δήμος Σκοπέλου, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται η πρόθεση εφαρμογής προγράμματος κομποστοποίησης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Βασικός στόχος είναι η ειδική επεξεργασία των οργανικών καταλοίπων, τα οποία αντί να καταλήγουν στον ΧΥΤΑ, θα αξιοποιούνται ως λίπασμα για τις καλλιέργειες του νησιού. Πρόκειται για πρωτοποριακή κίνηση σε επίπεδο Βορείων Σποράδων, για την οποία εκδηλώνεται, σημειωτέον, ενδιαφέρον και από την Αλόννησο, ενώ όπως εκτιμάται θα συμβάλει αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Σκοπέλου είχε χθες συνάντηση με τους εκπροσώπους εταιρείας που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο πεδίο, σε συνεργασία με Δήμους ανά την Ελλάδα. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μιχελής «θα επιδιώξουμε την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, προκειμένου να απομονώνονται και να τυγχάνουν ειδικής επεξεργασίας τα οργανικά κατάλοιπα που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα εστιατόρια και να αποτελέσουν λίπασμα για τις καλλιέργειες». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ενταγμένο στο ΕΠΕΡΑ, ο χρόνος έναρξης υποβολής των αιτήσεων είναι η 30η Αυγούστου και η διάρκειά τους έχει οριστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Πρόθεση των επικεφαλής του Δήμου Σκοπέλου είναι η προώθηση και εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποφέρει πολλά οφέλη στο νησί. Όπως εξηγεί ο κ. Μιχελής «με αυτό τον τρόπο διατηρείται σε καλή κατάσταση ο ΧΥΤΑ, μεγαλώνει ο χρόνος ζωής του, γίνεται καλύτερα η επεξεργασία των λυμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ και παράλληλα το προϊόν που προκύπτει από τη διαδικασία της κομποστοποίησης, θα διατίθεται ως λίπασμα στους κατοίκους».

Παράλληλος στόχος των επικεφαλής του Δήμου Σκοπέλου είναι η ένταξη του νησιού στο πρόγραμμα υπογειοποίησης κάδων και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη κατατεθεί σχετικό αίτημα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση από το «Πράσινο ταμείο». Σύμφωνα με το αίτημα που έχει κατατεθεί, και εφόσον εγκριθεί, θα τοποθετηθούν υπόγειοι κάδοι κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Σκοπέλου, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του νησιού και να προωθηθεί παράλληλα ακόμη περισσότερο και η ανακύκλωση.

Σύσκεψη για την πυροπροστασία

Σύσκεψη για την πυροπροστασία της Σκοπέλου πραγματοποιήθηκε, εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή, παρουσία της Γ. Γρ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Καλλιόπης Γερακούδη, του Διοικητή Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Νίκου Μιχαλάκη, των συναρμόδιων φορέων του νησιού και εθελοντών.

Οπως υπογραμμίστηκε τα βασικά σημεία για την προστασία του πολύτιμου δασικού πλούτου του νησιού και την αποτροπή κάθε δυσάρεστου ενδεχόμενου είναι η ετοιμότητα, ο συντονισμός και η συνεργασία. Στη διάρκεια της παραπάνω σύσκεψης έγινε εκτενής αναφορά στην προσβασιμότητα των αγροτικών δρόμων και την ανάγκη επικαιροποίησης σχετικής μελέτης του Δασαρχείου, που αφορά στη βελτίωση της προσβασιμότητας των δασικών δρόμων και τη διάνοιξη νέων. «Είναι μια μελέτη η οποία θα επικαιροποιηθεί και θα τεθεί εκ νέου υπόψη της διεύθυνσης δασών, διότι πιστεύουμε ότι θα αποφέρει καρπούς η χρηματοδότησή της», επισημαίνει ο Δήμαρχος Σκοπέλου. Όπως επισημάνθηκε, τέλος, η κατανομή κονδυλίων για την πολιτική προστασία δεν πρέπει να καθορίζεται βάσει των πληθυσμιακών κριτηρίων, αλλά με γνώμονα την επικινδυνότητα κάθε περιοχής και την έκταση που καταλαμβάνει ο δασικός πλούτος.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου