ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εξι μέρες στο Κάστρο

εξι-μέρες-στο-κάστρο-718268

Γνωριμία με τη φύση ήταν η συνάντηση που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες Πουλιά του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού από την Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη και τη Σκιάθο, προκειμένου να δαμάσουν τα τέσσερα στοιχεία της και να ζήσουν τη μαγεία της. Στην περιπέτεια αυτή δώδεκα στελέχη και δύο Μ.Ο. με αστείρευτο κέφι ταξίδεψαν μαζί με τα παιδιά, στην ιστορία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Σκιάθου.

Το παρατηρητήριο τους βρίσκονταν στον περίβολο του Αγ. Ιωάννη του αποκεφαλισθέντα, που με χαρά παραχώρησε το συμβούλιο της Ιεράς Μητρόπολης των Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, σημείο κατάλληλο για τον κάθε επισκέπτη, να καλημεριστεί από τον ήλιο που ξεπροβάλει μέσα από τα Λαλάρια, να απολαύσει τα χρώματα της Δύσης, να αφουγκραστεί το χτύπημα των κυμάτων στα Καστρονήσια, να νιώσει τη δροσιά των πεύκων το μεσημέρι που τα τριζόνια δίνουν τη μεγάλη τους συναυλία και πάνω απ’ όλα να χαρεί το γάργαρο νερό που τρέχει από την κρήνη ασταμάτητα.

Η φύση όμως επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις στα Πουλιά που αρχικά κλήθηκαν να «δαμάσουν το νερό». Έτσι, επισκέφτηκαν τα Λαλάρια και έπαιξαν με τα κύματα, ενώ το απόγευμα μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού προσπάθησαν να ξανασυρναμολογήσουν το βρεγμένο άλμπουμ φωτογραφιών με επαγγέλματα της εποχής του Κάστρου που είχε χαλάσει.

Την επόμενη μέρα βοήθησαν την Κυρά του Κάστρου που τους επισκέφτηκε, να ανάψει το φανάρι της από τις τέσσερεις ιστορικές φλόγες. Αυτή της Φόνισσας που περνούσε από το Κάστρο προς τον Άη – Σώζο, του πειρατή Μπαρμπαρόσα με την οποία πυρπόλησε το Κάστρο, τη φλόγα από το δράκο που σκότωσε ο Άη- Γιώργης του οποίου τα πατήματα βρέθηκαν στο καλντερίμι του Κάστρου και τέλος από τα Αστροπελέκια που χτύπησαν κάποτε τον Άη – Γιάννη.

Ο «αέρας» έφερε κοντά τους το γλάρο του Κάστρου που κάλεσε τα πουλιά να παρατηρήσουν το χώρο και να γυρίσουν πίσω, στην εποχή που το Κάστρο είχε ζωή. Τα παιδιά άκουσαν με ενδιαφέρον την αφήγηση της Άννας Δεληγιάννη και του Παραμυθά (Νίκου Πιλάβιου), που στο τέλος τους χάρισε το βιβλίο του «Ψηλά στον ουρανό».

Το στοιχείο της Γης όμως δημιούργησε προβλήματα όχι μόνο στο Κάστρο αλλά και στις γυναίκες της Σκιάθου που έχασαν τα ταλέντα τους. Δεν μπορούσαν να ξεμπερδέψουν τα δίχτυα, να φτιάξουν το άσπρο παραδοσιακό γλυκό και να κεντήσουν στον αργαλειό. Κοντά στην Παναγία του Ντουμάν, στη βρύση του Χεριμωνά, στο παλιό αλώνι και στο ρέμα βρήκαν τα απίθανα Πουλιά του Οδηγισμού που τις βοήθησαν να κάνουν τη Γη να «αναπνεύσει». Έτσι το βράδυ όλοι μαζί δάμασαν με το ρυθμό της zumba τη Γη που τόσο έχουν ανάγκη.

Στη συνέχεια τα παιδιά επισκεφτήκαν για μια τελευταία φορά το Κάστρο και την Αγ. Μαρίνα που ως προστάτιδα των παιδιών, τα βοήθησε να ζήσουν ευτυχισμένα έξι μέρες στο Κάστρο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου