Οχι στο τουριστικό νομοσχέδιο

Τελευταία ενημέρωση: 2013-08-02, 16:50:40
Οχι στο τουριστικό νομοσχέδιο

Καταστροφικές χαρακτηρίζουν τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για τον τουρισμό, το οποίο προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση, δεκάδες Δήμαρχοι ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, διατυπώνοντας μάλιστα εγγράφως την ευθεία αντίθεσή τους στις διατάξεις του νομοσχεδίου με τίτλο: «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις».  Οι έντονες αντιδράσεις των αιρετών, αποτυπώνονται σε όλους τους τόνους στην κοινή επιστολή, την οποία έχουν συνυπογράψει, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα συντελέσει στη μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας και συνεπώς της τοπικής οικονομίας και του κοινωνικού ιστού.

«Είμαστε αντίθετοι, τονίζουν οι Δήμαρχοι,  στη σαφή προτίμηση των νομοθετών υπέρ εκείνων των τουριστικών επενδύσεων που είναι ξένες προς το περιβάλλον, την κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα των νησιών μας, όπως των «οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων» και των «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων». Η θέση μας αυτή, προσθέτουν,  ενισχύεται από το γεγονός πως σε άλλες χώρες στις οποίες έχουν δοκιμαστεί έχουν αποτύχει, με καταστρεπτικές επιπτώσεις για την εθνική τους οικονομία».

Στο κείμενο διαμαρτυρίας που έχουν συντάξει οι Δήμαρχοι, καθίσταται σαφές ότι: «η παραθεριστική κατοικία δεν είναι τουριστική επένδυση και η μέση δαπάνη του παραθεριστή έχει αποδειχθεί πολλάκις κατώτερη από εκείνη των τουριστών. Συνεπώς, η στόχευση του νομοσχεδίου για αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προωθούμενες διατάξεις για την περαιτέρω δόμηση νέων κατοικιών, οδηγώντας στην υποβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, τη στιγμή που υπάρχουν 55.000 αδιάθετες κατοικίες σε εθνικό επίπεδο, το 44% των οποίων υπολογίζονται σε ευαίσθητης κλίμακας και περιορισμένης φέρουσας ικανότητας περιοχές όπως ελληνικά νησιά».

Ανάλογη επιστολή διαμαρτυρίας συνέταξε στο μεταξύ ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Μιχελής, την οποία απέστειλε στους Βουλευτές της περιοχής μας, ζητώντας τους «να

καταψηφίσουν τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχέδιου που θίγουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, ώστε να αποτραπεί η οικοπεδοποίηση, η τσιμεντοποίηση και τελικά η καταστροφή τους, όπως άλλωστε επιθυμούν και οι συμπολίτες μας».

 Ο κ. Μιχελής επισημαίνει παράλληλα ότι: «παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν, όπως το άρθρο 148 του νόμου 4070/2012 του Υπουργείου Υποδομών, με τίτλο «Χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και άλλες σχετικές διατάξεις», είχαν προκαλέσει τη μαζική αντίδραση των Βουλευτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα την απόσυρσή τους. Επιπρόσθετα,  η κατάφωρη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από την εκμετάλλευση δασών, δασικών εκτάσεων και αιγιαλού καθώς και προστατευόμενων περιοχών, ενισχύει ακόμα περισσότερο το επιχείρημά μας, πως το πρότυπο αυτό που προτείνεται, μόνο υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μπορεί να επιφέρει».

Ο κ. Μιχελής υπογραμμίζει, επίσης, ότι: «ο τουρισμός, χάρις τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, οφείλει να αποτελέσει έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξής της στη σημερινή κρισιμότατη συγκυρία, αλλά ως τουρισμός ποιότητας και όχι ως ένα είδος κτηματομεσιτικής δραστηριότητας», ζητώντας από τους εκπροσώπους της περιοχής μας στο κοινοβούλιο, να καταψηφίσουν «τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχέδιου,  που θίγουν τα παραπάνω συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
7
=