ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Φουρτούνες… στο Θαλάσσιο Πάρκο

φουρτούνες-στο-θαλάσσιο-πάρκο-721006

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο Φορέας Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, λόγω της παύσης πληρωμών από χρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΥΠΕΚΑ, που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, συνεπεία του δημοσιονομικού ελέγχου που διενεργείται.

Τα πρακτικά προβλήματα που απορρέουν από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, μεταφράζονται σε αδυναμία κάλυψης τόσο των καθημερινών λειτουργικών αναγκών του Φορέα, όσο και της μισθοδοσίας των πέντε συνολικά εργαζομένων.

Η αναστολή πληρωμών κοινοποιήθηκε εγγράφως στους υπευθύνους με έγγραφο του ΥΠΕΚΑ, με αποτέλεσμα να καθίσταται πλέον αδύνατη η υλοποίηση των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων, πέραν των απολύτως απαραίτητων.

Οι επικεφαλής του Φορέα έχουν ήδη πραγματοποιήσει διαβήματα προς την πολιτεία, διατυπώνοντας τις έντονες διαμαρτυρίες τους για την δυσάρεστη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Εκφράζοντας τον προβληματισμό του ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «αυτή τη στιγμή ο Φορέας δε λειτουργεί στην ουσία, διότι το προσωπικό και οι αρμοδιότητές του είναι «παγωμένα». Το χειρότερο όλων, επισημαίνει ο ίδιος, είναι ότι κανένας δε γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι και τι σχέδια υπάρχουν από την πλευρά της κυβέρνησης».

Η μισθοδοσία των εργαζομένων έχει καλυφτεί μέχρι στιγμής από τα υπάρχοντα αποθέματα, με απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα, αλλά το άμεσο μέλλον διαγράφεται εξαιρετικά αβέβαιο, διότι τα οικονομικά αποθέματα εξαντλούνται και ως εκ τούτου είναι φύσει αδύνατο να καλυφθούν ενοίκια και λογαριασμοί προς τις ΔΕΚΟ, πολύ δε περισσότερο, η αγορά καυσίμων για το σκάφος που διενεργεί περιπολίες στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου.

Στο μεταξύ, ανάλογη είναι η εικόνα που επικρατεί και στους υπόλοιπους φορείς που λειτουργούν ανά την Ελλάδα, λόγω των ελέγχων που διενεργούνται. Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό, ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών, εξέδωσε κείμενο διαμαρτυρίας για τη δυσάρεστη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, λόγω της αναστολής πληρωμών.

Οι εργαζόμενοι των Φορέων Διαχείρισης ανά την Ελλάδα υπογραμμίζουν ότι: «το εμπόδιο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί, όσες προσπάθειες κι αν έχουν γίνει, είναι η πλήρης απαξίωση από την ελληνική πολιτεία, ήτοι από τον ίδιο τους τον δημιουργό που διαχρονικά τους αντιμετωπίζει ως ξένο σώμα, αρνούμενο πεισματικά να τους στηρίξει στοιχειωδώς με τα απαραίτητα εργαλεία». Όπως επισημαίνεται, παράλληλα, «όλα τα χρόνια οι Φορείς Διαχείρισης λειτούργησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν, στηριζόμενοι αποκλειστικά στη χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια (Γ ΚΠΣ, ΕΣΠΑ) χωρίς καμία απολύτως στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Στο μεταξύ, έχει επιβληθεί, όπως προαναφέρθηκε, γενική παύση πληρωμών από τις 18 Απριλίου, η οποία έχει αρθεί από τις 30 Μαΐου μόνο για επτά Φορείς Διαχείρισης «με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαραίτητες για τη λειτουργία τους, πάγιες λειτουργικές ανάγκες, καθώς και στην ομαλή υλοποίηση του προγράμματος, για το οποίο είναι υπεύθυνοι μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος, «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», όπως καύσιμα και έξοδα συντήρησης για τα οχήματα φύλαξης, λογαριασμοί ΔΕΗ, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, μισθοδοσία του προσωπικού, ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, οφειλές αναδόχων έργων, μελετών, υπηρεσιών και προμηθειών κ.λ.π.» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου