ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δρόμοι συνεργασίας με την Ισπανία

δρόμοι-συνεργασίας-με-την-ισπανία-722768

H Σκόπελος προωθεί αδελφοποίηση και ανταλλαγές στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος

Δρόμοι συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Σκοπέλου και της Ισπανικής πόλης Ατάρφε ανοίγουν με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου, προκειμένου να διερευνηθούν οι προοπτικές περαιτέρω προσέγγισης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Σκοπέλου στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες 2007-2013» και με συνεργαζόμενη πόλη την Ατάρφε της Ισπανίας (Ανδαλουσία) θα παρουσιάσει πρόταση στην ευρωπαϊκή επιτροπή για τη δράση 1.1 «Ενεργοί πολίτες για την Ευρώπη».

Με τη συγκεκριμένη δράση θα επιχορηγηθούν συναντήσεις πολιτών στο πλαίσιο της αδελφοποίησης πόλεων και παράλληλα θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δίκτυα αδελφοποιημένων πόλεων και να υλοποιηθούν παράλληλα, σχέδια των πολιτών. Η συγκεκριμένη συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο της: «ανάπτυξης επικοινωνίας μεταξύ ομοειδών Δήμων. Είναι πολιτιστικό ως επί το πλείστον και έχει και μια αναπτυξιακή βάση, γιατί η συγκεκριμένη περιοχή της Ισπανίας είναι ελαιοπαραγωγική, όπως είναι και η Σκόπελος.

Επίσης στην Ισπανία ανθεί το φλαμένκο, στην Σκόπελο έχουμε ρεμπέτες, στοιχεία που βρίσκονται πολύ κοντά, προσθέτει ο ίδιος, και θέλουμε να υλοποιήσουμε μια διαδικασία αδελφοποίησης με την συγκεκριμένη πόλη» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Σκοπέλου.

Το θέμα των ανταλλαγών σε επίπεδο έμψυχου δυναμικού κυριαρχεί σε πρώτη φάση, ενώ παράλληλα διερευνώνται και άλλες παράμετροι, οι οποίες σχετίζονται με τις εμπορικές, τουριστικές και ευρύτερα πολιτιστικές συνεργασίες. Η επίσκεψη Ισπανών στην Σκόπελο και αντιστρόφως, είναι ένα βασικό σημείο στο οποίο αναμφίβολα προσβλέπουν και οι δύο πλευρές.

Η ισπανική πόλη Ατάρφε, ανήκει, σημειωτέον, στην επαρχία της Γρανάδας και έχει πληθυσμό 16.432 κατοίκους. Είναι μια πόλη της ισπανικής επαρχίας με έντονο ελαιοπαραγωγικό και αγροτικό στοιχείο. Η πλούσια θρησκευτική της παράδοση χαρακτηρίζει την πόλη καθώς η μοναδικής αρχιτεκτονικής εκκλησίες την κοσμούν, ενώ όπως οι περισσότερες πόλεις της Ν. Ισπανίας, έχει έντονη μουσική παράδοση φλαμένκο. Σκοπός της παραπάνω συνεργασίας είναι η εξωστρέφεια των δύο πόλεων αλλά και η επαφή των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να ανταλλάξουν εμπειρίες, απόψεις και αξίες.

Η συνεργασία αυτή εκτιμάται ότι θα επιφέρει ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε ενεργό επίπεδο, θα ενθαρρύνει τους πολίτες να εμπλακούν περισσότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα κοινά και θα ενισχύσει την συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Στα πλαίσια μάλιστα της παρουσίασης φακέλου για επιχορήγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το πρόγραμμα «Ευρώπη για του Πολίτες 2007-2013» και συγκεκριμένα για τη δράση 1.1 Ενεργοί πολίτες για την Ευρώπη, ο Δήμος Σκοπέλου θα υπογράψει σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας με το Δήμο της Ατάρφε.

«Εάν υλοποιηθεί αυτή η συνεργασία θα μπορούμε στο μέλλον να ενταχθούμε και σε άλλα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συνεργαζόμενες πόλεις στα πλαίσια των δράσεων του προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες 2007-2013», εκτιμούν παράγοντες της Σκοπέλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου