Πάνω από 2.500 σκάφη στα νησιά

Τελευταία ενημέρωση: 2013-07-03, 17:20:17
Πάνω από 2.500 σκάφη στα νησιά

  Εμφανή αύξηση παρουσιάζει ο ιστιοπλοϊκός τουρισμός στα νησιά, καθώς υπολογίζεται ότι στη διάρκεια της περασμένης σεζόν, περισσότερα από δυόμιση χιλιάδες ιστιοπλοϊκά και σκάφη προσέγγισαν συνολικά τα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Η ανάπτυξη του ιστιοπλοϊκού τουρισμού κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των πρωτοβουλιών που αναπτύσσουν οι Βόρειες Σποράδες στο πεδίο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η πρόσφατη μάλιστα επίσκεψη πολυμελούς τηλεοπτικού συνεργείου στα νησιά, με στόχο την κινηματογράφηση του Ιταλικού ταξιδιωτικού προγράμματος «Miss Sailing», εκτιμάται ότι θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη, δεδομένου ότι προβάλλεται σε 33 χώρες και το παρακολουθούν κατά  προσέγγιση 15.000.000 τουλάχιστον τηλεθεατές.

Τα επιμέρους στοιχεία που προκύπτουν από τα νησιά κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση των ιστιοπλοϊκών στη διάρκεια της φετινής σεζόν, αρχής γενομένης από τη Σκιάθο, την οποία προσεγγίζουν πολυάριθμα σκάφη εντυπωσιακών προδιαγραφών. Στη γειτονική Σκόπελο οι προσδοκίες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες λόγω του πρόσφατου Ράλι Βορείου Αιγαίου που σημείωσε επιτυχία, αλλά και ενόψει της Ρεγκάτα του Αυγούστου, που αποτελεί θεσμό με κορυφαίες προδιαγραφές.

Αν ληφθεί μάλιστα υπόψη το γεγονός ότι στη διάρκεια του Πάσχα υπολογίζεται ότι  προσέγγισαν περί τα 100 ιστιοπλοϊκά σκάφη το νησί, είναι ευκόλως αντιληπτή η εξαιρετικά ευοίωνη εικόνα που υπάρχει στο συγκεκριμένο πεδίο. Οι πρωτοβουλίες και εν γένει δράσεις που αναπτύσσει ο Ναυτικός Ιστιοπλοϊκός και Κολυμβητικός Όμιλος της Σκοπέλου, αποδίδουν καρπούς, οι οποίοι μεταφράζονται σε αυξημένη επισκεψιμότητα τουριστών εν πλω.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο γεγονός ο πρόεδρος του Ν.Ι.Κ.Ο.Σ, Βαγγέλης Δρόσος, υπογραμμίζει ότι: «το νησί είναι γενικώς ανεβασμένο σε ότι αφορά στον ιστιοπλοϊκό τουρισμό και είναι σημαντικό να αποτελέσει σταθμό στην αγωνιστική ιστιοπλοΐα σε διεθνές επίπεδο».

Για την επίτευξη όμως του μεγάλου στόχου «το σημαντικό κομμάτι του νησιού είναι το λιμάνι, το οποίο θα πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργεί με αυτονομία,  ώστε να ανταπεξέρχεται σε όλα τα επίπεδα», επισημαίνει ο ίδιος.

Οι ειδήμονες χαρακτηρίζουν «ιστιοπλοϊκό παράδεισο τα νησιά, πέρα από κάθε αμφιβολία», τονίζοντας παράλληλα ότι: «υπάρχουν προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του ιστιοπλοϊκού τουρισμού».

Εξίσου ευοίωνα είναι τα στοιχεία που καταγράφονται και στην Αλόννησο, όπου στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, από τον Απρίλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, καταγράφηκαν αφίξεις 830 συνολικά σκαφών, τόσο στο Πατητήρι, όσο και στην Στενή Βάλλα. Επαγγελματίες του νησιού κάνουν, στο μεταξύ, λόγο για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τη φετινή χρονιά, εκτιμώντας παράλληλα ότι τα υπάρχοντα δεδομένα είναι θετικά, στο συγκεκριμένο, τουλάχιστον, πεδίο.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και του Δημοτικού Συμβουλίου Αλοννήσου, Ζαφειρούλα Αναγνώστου, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «ο θαλάσσιος τουρισμός όπως και ο τουρισμός κρουαζιέρας είναι από τους δύο τομείς, οι οποίοι γνωρίζουν μεγαλύτερη άνθηση, διότι το τουριστικό προϊόν έχει πολυδιάστατο χαρακτήρα. Υπάρχουν άτομα, προσθέτει η ίδια,  τα οποία θα συνεχίσουν να κάνουν διακοπές εν πλω και είναι συνήθως άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια».

Γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου, η Αλόννησος κατείχε κομβική θέση στο ταξίδι του Φιλοκτήτη, δίνοντας παράλληλα το «παρών» και στους πρόσφατους αγώνες Βορείου Αιγαίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δίνεται η ανάλογη βαρύτητα στο συγκεκριμένο κομμάτι, προκειμένου να καταστεί εφικτή στην πράξη η πολυδιάσταση ανάπτυξη των νησιών.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
2
=