ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ρίχνουν τις τιμές στα νησιά

ρίχνουν-τις-τιμές-στα-νησιά-723503

Στην κατεύθυνση της εκπτωτικής πολιτικής οδηγούνται ολοένα και περισσότερο οι επαγγελματίες των νησιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα παρελκόμενα της κρίσης, τα οποία ευθύνονται για την αισθητή μείωση των ημεδαπών τουριστών. Το εκπτωτικό κουπόνι που θέσπισε από πέρυσι η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Σκοπέλου, ειδικότερα, εντάσσεται στο συγκεκριμένο πλαίσιο, προσφέροντας μείωση τιμών σε ποσοστά από 10-30%, στους εν δυνάμει επισκέπτες του νησιού. Αρκετές επιχειρήσεις του νησιού, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης, ξενοδοχεία αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια, έχουν ήδη συμβληθεί, προσβλέποντας στην προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών και στην διεύρυνση, παράλληλα, της τουριστικής περιόδου.

Το εκπτωτικό κουπόνι, ενταγμένο στην καμπάνια «Σκόπελος 2013», έχει προωθηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των διεθνών εκθέσεων, στις οποίες συμμετείχε στη διάρκεια της χρονιάς ο Δήμος Σκοπέλου, ενώ παράλληλα είναι διαθέσιμο και στην ιστοσελίδα του Δήμου Σκοπέλου, Skopelos.gr, απ’ όπου μπορούν να το εκτυπώσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Στο μεταξύ, η κίνηση των ημεδαπών τουριστών χαρακτηρίζεται μάλλον υποτονική, τουλάχιστον κατά την παρούσα χρονική στιγμή, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό και την αγωνία των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων της Σκοπέλου, Γιώργος Αναγνώστου, αναφέρει ότι «οι τιμές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι φέτος στο σύνολό τους μειωμένες κατά 30-40% σε σχέση με το παρελθόν, διότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ζήτηση από τους Έλληνες». Σκιαγραφώντας την κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στην Σκόπελο, ο κ. Αναγνώστου την χαρακτηρίζει «εξαιρετικά δύσκολη» προσθέτοντας μάλιστα ότι: «πολλοί επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω της κρίσης, χωρίς να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους». Η αισθητή κάμψη της προηγούμενης χρονιάς, σε ότι αφορά τουλάχιστον στους Έλληνες τουρίστες, εντείνει τον προβληματισμό των επαγγελματιών, ορισμένοι μάλιστα από τους οποίους εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μην δραστηριοποιηθούν πλέον στον τουρισμό, δεδομένου ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Ανάλογη εικόνα υπάρχει, εξάλλου, και στην γειτονική Αλόννησο, όπου μάλιστα δεν έχει ανοίξει ακόμη το σύνολο των καταλυμάτων του νησιού. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Αλοννήσου, Μιχάλης Αγάλλου: «η κατάσταση που επικρατεί, είναι η ίδια σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Σε σχέση μάλιστα με πέρυσι, επισημαίνει ο ίδιος, έχουμε μειώσει ακόμη περισσότερο τις τιμές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ στα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, οι ενδιαφερόμενοι ζητούν κυρίως πληροφορίες». Οι κρατήσεις των ημεδαπών είναι ελάχιστες, αλλά οι προσδοκίες των μελών του Συλλόγου εναποτίθενται στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής διότι «αρκετοί Έλληνες αποφασίζουν την τελευταία στιγμή για τις διακοπές τους», υπογραμμίζει ο κ. Αγάλλου και προσθέτει «οι τιμές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Αλοννήσου, ξεκινούν από 25 ευρώ και διαμορφώνονται ανάλογα με την περίοδο που διανύουμε». Στην παρούσα χρονική περίοδο λειτουργεί μεγάλος αριθμός ενοικιαζομένων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να ανοίξουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, η κίνηση στο νησί δε δείχνει να δικαιώνει τις προσδοκίες των επαγγελματιών, οι οποίοι εντείνουν, ωστόσο, τις προσπάθειές τους, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις τιμές, στο πλαίσιο της ευρύτερης εκπτωτικής πολιτικής που υιοθετείται.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου