ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ιστορικά μονοπάτια στην Σκιάθο

ιστορικά-μονοπάτια-στην-σκιάθο-723996

Πρωτοβουλίες ανάδειξης οικοτουριστικών διαδρομών στο νησί του Παπαδιαμάντη

Αίτημα ετών αποτελούν για την Σκιάθο οι πρωτοβουλίες ανάδειξης οικοτουριστικών διαδρομών, οι οποίες είναι άμεσα συνυφασμένες με ειδυλλιακές και συνάμα ιστορικές περιοχές του νησιού. Η μελέτη που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, δίνει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση μιας σημαντικής πρότασης, η οποία αποσκοπεί στην ανάπτυξη του περιπατητικού και φυσιολατρικού τουρισμού, μέσω της δημιουργίας δικτύου οικοτουριστικών διαδρομών.

Η υλοποίηση του στόχου εντάσσεται στο Ε. Π. «Ανταγωνιστικότητα-Δράσεις για την ανάπτυξη του Οικοτουρισμού» και όπως επισημαίνεται στην σχετική μελέτη «η Σκιάθος, με την μοναδική φύση της, που συνδυάζει αρμονικά τα καταπράσινα βουνά με τις πεντακάθαρες παραλίες καθώς και το πλήθος των μοναστηριών και εκκλησιών Βυζαντινής και Μετα-Βυζαντινής περιόδου, αποτελεί ιδανικό τόπο για ανάπτυξη αυτού του είδους των νέων μορφών τουρισμού».

Η ύπαρξη παλαιών μονοπατιών, μέτριας ή κακής προσπελασιμότητας και βατότητας, αποτέλεσε το έναυσμα για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης, η οποία σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε από το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Τουριστικών Εγκαταστάσεων του ΕΟΤ, σε συνεργασία με τον Δήμο Σκιάθου.

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου περιπατητικών διαδρομών καθώς και σημείων ανάπαυλας, τα οποία θα δίνουν στον περιπατητή την δυνατότητα να απολαύσει την θέα αλλά και ιστορικά μνημεία του νησιού. Οι διαδρομές σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να έχουν αφετηρία το λιμάνι της Σκιάθου και κατάληξη την παλιά πρωτεύουσα στο Κάστρο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα γίνουν ήπιες παρεμβάσεις προκειμένου να μην αλλοιωθεί το περιβάλλον, αλλά να αναδειχθούν τα υπάρχοντα μονοπάτια, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η ταυτότητα της κάθε περιοχής του νησιού. Το δίκτυο των οικοτουριστικών διαδρομών χωρίζεται σε πέντε επιμέρους ενότητες, οι οποίες συνθέτουν ισάριθμες παραδοσιακές διαδρομές, μήκους 25 περίπου χιλιομέτρων, οι οποίες διατρέχουν μεγάλο τμήμα του εσωτερικού-ορεινού τμήματος του νησιού.

Η πρώτη διαδρομή έχει ως συντεταγμένες την Σκιάθο και την Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας. Ενδιάμεσοι σταθμοί της διαδρομής αυτής είναι ο Αγιος Ταξιάρχης και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.

Η δεύτερη διαδρομή έχει ως αφετηρία την Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας και διέρχεται από τον Αγιο Χαράλαμπο και την Παναγία Ντουμάν, φθάνοντας μέχρι το Κάστρο. Στις προβλεπόμενες εργασίες περιλαμβάνονται βελτίωση της βατότητας, καθαρισμός, σήμανση, αποκατάσταση του καλντεριμιού και δημιουργία χώρων ξεκούρασης.

Η τρίτη διαδρομή έχει ως αφετηρία το λιμάνι της Σκιάθου και κατευθύνεται βόρεια, με ενδιάμεσους σταθμούς τον Αγιο Δημήτριο και τους Αγίους Αποστόλους και προορισμό το Κάστρο. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν σήμανση, αποκατάσταση και συμπλήρωση του καλντεριμιού όπου απαιτείται, καθαρισμός και βελτίωση βατότητας, καθώς και διαμόρφωση χώρων ξεκούρασης.

Η τέταρτη διαδρομή διατρέχει την Σκιάθο, τον Αγιο Αντώνιο, την Μουρτίτσα, το Ρέμα Αχειλά και τις Αλυγαριές. Κατά μήκος της συγκεκριμένης διαδρομής, υπάρχει η δυνατότητα παράκαμψης προς την βρύση της Μαμμούς και το λιθόστρωτο μονοπάτι που αρχίζει από αυτήν, μήκους 200 μέτρων, ενώ προβλέπονται ήπιες παρεμβάσεις που συνάδουν με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του μονοπατιού.

Η πέμπτη διαδρομή, τέλος, έχει ως συντεταγμένες τις Αλυγαριές, την Ιερά Μονή Κεχριάς, το Πυργί και το Κάστρο και χαρακτηρίζεται από σκιερά και καταπράσινα τοπία, που εντυπωσιάζουν τον περιπατητή. Σε όλες τις παραπάνω διαδρομές περιλαμβάνονται μια σειρά ήπιων παρεμβάσεων, οι οποίες θα αναδείξουν το φυσιολατρικό προφίλ της Σκιάθου, πέρα από τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου