ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ομαδική έκθεση στην Αλόννησο

ομαδική-έκθεση-στην-αλόννησο-725016

Γνωστές εικαστικοί παρουσιάζουν έργα τους στο Μουσείο Μαυρίκη

Ομαδική έκθεση με έργα ελληνίδων καλλιτεχνών και γενικό τίτλο «Φτιαγμένο στην Ελλάδα» λειτουργεί έως τις 27 Ιουνίου στο Μουσείο Μαυρίκη της Αλοννήσου. Πέντε απόφοιτοι της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στη Φλώρινα παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, δαντέλες τέχνης και ψηφιακή τέχνη.

Στην ομαδική έκθεση παρουσιάζεται ένα πλήρες αποτύπωμα της ζωγραφικής πορείας Ελληνίδων δημιουργών που χαρακτηρίζεται όχι μόνο για την καλλιτεχνική τους δεινότητα αλλά και για την επιλογή διαφόρων υλικών έτσι ώστε να συνθέσουν σκηνές της καθημερινής ζωής. Η αυθεντικότητα των έργων αποκαλύπτεται μέσα από πηγές ζωής όπως είναι η παιδική αθωότητα, το όνειρο, ο ανθρωπισμός, το υγρό στοιχείο και ο λετρισμός.

Η Πέννυ Αναγνώστου παρουσιάζει δαντέλες τέχνης και όπως εξηγεί η ίδια «οι δαντέλες τέχνης αποτελούν ξεθωριασμένες αναμνήσεις της παιδικής αθωότητας που έρχονται στην επιφάνεια λόγω της ανάγκης αναζήτησης του πραγματικού μας εαυτού. Πιο συγκεκριμένα, σε μικρά νησιά όπως η Αλόννησος είναι γλυκιά ανάμνηση η φιγούρα της γιαγιάς που πλέκει δίπλα στο τζάκι, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη προίκα για τα εγγόνια της».

Η Ρένα Γρηγοριάδου, παρουσιάζει έργα ζωγραφικής, ενώ όπως αναφέρει μεταξύ άλλων «μέσω των κατοικίδιων ζώων καλλιεργούνται στα παιδιά οι αξίες του ανθρωπισμού, της οικολογικής συνείδησης, της ηθικής ευθύνης του αλτρουισμού. Όταν έχεις επιδιώξει έναν τρόπο ζωής γεμάτο από τέτοιες μικρές και μεγάλες αγκαλιές τότε απλά ανοίγεις τα χέρια και όσο χωράει η αγκαλιά σου το απολαμβάνεις».

Η Αθανασία Γκιλάκη, ασχολείται με την γλυπτική, υπογραμμίζοντας ότι «το αλφαβητάριο του πολέμου χαράχτηκε από χιλιάδες σφαίρες γράφοντας την αλφαβήτα και λέξεις που να μαθαίνουν στα παιδιά να πολεμούν…Ένα παιδί είτε βρίσκεται στον πόλεμο είτε στην ειρήνη παραμένει πάντα αγνό και αθώο.. δε σταματά να παίζει και να ονειρεύεται. Αλλά εμείς τι κάνουμε για να προστατέψουμε αυτό το παιδί».

Η Δώρα Πουγαρίδου, επίσης ασχολείται με την ζωγραφική και δίνει το στίγμα της δουλειάς της λέγοντας χαρακτηριστικά «συναντούμε το υγρό στοιχείο παντού και είναι καθοριστικό για την ύπαρξη μας, είναι προϋπόθεση ζωής. Η καταγραφή του υγρού στοιχείου γίνεται μέσα από τη δημιουργία μιας χρωματικής ατμόσφαιρας σε μορφή φυσαλίδας ενώ ταυτόχρονα παρατηρούμε τη ροή και διάχυση του νερού».

Η Νίκη Σαρακενίδου, εκπροσωπεί την ψηφιακή τέχνη, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η βασική λέξη είναι η αλήθεια. Τα γράμματα και οι λέξεις έχουν την δική τους δυναμική, που κατακερματίζοντας τις λέξεις αναπλάθοντας τες ή ακόμα και δίνοντας τες μια διαφορετική οπτική δημιουργούν μια νέα στην ουσία ανάγνωση των λέξεων αυτών».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου