ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διεθνές ενδιαφέρον για τα νησιά

διεθνές-ενδιαφέρον-για-τα-νησιά-725018

Πολυσέλιδα αφιερώματα στις ομορφιές των Βορείων Σποράδων

Με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια σκιαγραφούνται οι ομορφιές των νησιών των Βορείων Σποράδων από τα διεθνή μέσα, με πολυσέλιδα αφιερώματα, που διανθίζονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Εντυπα και ηλεκτρονικά μέσα εκθειάζουν τις φυσικές καλλονές της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν ιδανικούς προορισμούς ξεκούρασης και χαλάρωσης.

Παράλληλα όμως, διεθνή τηλεοπτικά συνεργεία έχουν προγραμματίσει επισκέψεις στα νησιά, προκειμένου να καταγράψουν το ιδιαίτερο χρώμα, την αρχιτεκτονική, τα ήθη, τα έθιμα και τις γεύσεις που δίνουν το τοπικό γαστρονομικό στίγμα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το ολοσέλιδο αφιέρωμα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε μεγάλης κυκλοφορίας Αυστριακή εφημερίδα, προτρέποντας ουσιαστικά τους Αυστριακούς να επιλέξουν τον νησιωτικό πλούτο της περιοχής μας για τις θερινές τους διακοπές. Όπως επισημαίνεται μάλιστα στο συγκεκριμένο αφιέρωμα, το οποίο συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος αποτελούν «ό,τι πιο πράσινο έχει να προσφέρει η Ελλάδα».

Τα τρία κυριότερα νησιά, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος προσφέρουν 200 παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, στα λίγα χωριά τους βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο κατάλευκα σπίτια στις πλαγιές τους, μερικά με τα σημάδια του σεισμού του 1965, ενώ περισσότερες από 500 είναι οι εκκλησίες στις σημαδεμένες από την παράδοση βόρειες Σποράδες.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι Σποράδες έχουν μείνει σχεδόν ανέγγιχτες από τον μαζικό τουρισμό, ενώ γίνεται παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι επικεφαλής των νησιών, προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες και εκτός της τουριστικής περιόδου, έχοντας ως σύμμαχο την παρθένα φύση, τις όμορφες παραλίες και το πεντακάθαρο κρυστάλλινο νερό της θάλασσας, που είναι ιδιαίτερα ελκυστικά.

Όπως σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ «η Σκιάθος είναι το νησί με την ευκολότερη πρόσβαση, χάρη στο μικρό αεροδρόμιο που διαθέτει και το καλοκαίρι ο πληθυσμός της διπλασιάζεται φτάνοντας συχνά τις 10.000 ανθρώπους, ενώ ο κεντρικός της εμπορικός δρόμος φέρει το όνομα του σημαντικότερου των συγγραφέων της, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με τις παραλίες της, Κουκουναριές και Λαλάρια να είναι οι ομορφότερες και το κάστρο της παλαιάς πρωτεύουσάς της να διαθέτει φανταστικές τοιχογραφίες».

Η γειτονική Σκόπελος «εντυπωσιάζει ήδη από την είσοδο στο λιμάνι με την εκπληκτική εικόνα πλήθους λευκών σπιτιών και εκκλησιών στον λόφο, κάτι που οδήγησε τους παραγωγούς της κινηματογραφικής ταινίας «Μάμα Μία» να παρατείνουν εκεί τα γυρίσματά της με τη συμμετοχή διάσημων ηθοποιών» επισημαίνεται μεταξύ άλλων. Αναφορές γίνονται επίσης στην τοπική οικονομία του νησιού, παλιότερα και σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι τώρα η τοπική κοινωνία ασχολείται περισσότερο με τον τουρισμό, αναζητώντας εναλλακτικές προτάσεις για τους επισκέπτες, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα το νησί και τους ανθρώπους του.

Στο ίδιο αφιέρωμα παρουσιάζεται, παράλληλα με τις ομορφιές και τις προσφορές του για τον επισκέπτη, και το νησί της Αλοννήσου, με τους 2.700 κατοίκους της, όπου, όπως τονίζεται, επικρατεί η γαλήνη και η παράδοση, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με τις εκατοντάδες εικόνες της. Το αφιέρωμα συμπληρώνεται με πληροφορίες και προτάσεις ως προς τη διαμονή, τη γαστρονομία, αλλά και τις δυνατότητες πρόσβασης στις Σποράδες από τη Βιέννη και την Αθήνα, όπως επίσης και την υπάρχουσα βιβλιογραφία για τον νησιωτικό πλούτο της περιοχής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου