ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Χαμηλές προσδοκίες για το τριήμερο

χαμηλές-προσδοκίες-για-το-τριήμερο-725072

Υποτονική χαρακτηρίζεται, την παρούσα χρονική περίοδο, η κίνηση των Ελλήνων τουριστών προς τα νησιά των Βορείων Σποράδων ενόψει του Αγίου Πνεύματος, ενώ όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, το κέντρο βάρους της τουριστικής κίνησης έχει μετατοπιστεί προς την κατεύθυνση του εισερχόμενου τουρισμού. Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο τονίζουν ότι είναι μεν ενθαρρυντικά τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τον εσωτερικό τουρισμό.

Σκιαγραφώντας την εικόνα που επικρατεί την δεδομένη χρονική στιγμή στην Σκιάθο, ο ξενοδόχος Άρης Δερβένης, υπογραμμίζει ότι: «παρατηρείται μια γενικότερη μείωση στις αφίξεις των Ελλήνων σε σχέση με πέρυσι, αλλά σε επίπεδα τα οποία είναι ανεκτά». Τα ποσοστά πληρότητας ποικίλουν στα ξενοδοχεία του νησιού, αλλά οι τουρίστες, σε γενικές γραμμές, δεν ξοδεύουν χρήματα στις διακοπές τους όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν, γεγονός το οποίο έχει αντίκτυπο στους τζίρους των καταστημάτων. Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι η κίνηση των αλλοδαπών τουριστών παρουσιάζει αυξητική τάση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «η κίνηση των Ελλήνων θα είναι πιο υποτονική» σε σχέση με το παρελθόν.

Ανάλογη εικόνα εμφανίζει και η γειτονική Σκόπελος, όπου εκτιμάται ότι οι πληρότητες του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος στα τοπικά τουριστικά καταλύματα, θα κυμανθούν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 70% περίπου. «Αυτή τη στιγμή η κύρια δύναμη είναι ο εισερχόμενος τουρισμός, κυρίως από την Αγγλία και την Σκανδιναβία», αναφέρει ο Γιάννης Γιολδάσης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου και προσθέτει ότι: «η εξωτερική αγορά είναι καλή, αλλά δεν γνωρίζουμε πως θα κινηθεί τελικά η εσωτερική αγορά». Ο ίδιος εκτιμά ότι η κίνηση των ημεδαπών τουριστών, σε ότι αφορά τα νησιά, θα είναι υποτονική, και σαφώς μειωμένη, τουλάχιστον για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, σε σχέση με αντίστοιχα παλαιότερα χρόνια.

Η μάλλον διστακτική στάση των Ελλήνων απέναντι στο θέμα «διακοπές» αποδίδεται εν πολλοίς στην οικονομική κρίση, ενώ όπως εκτιμούν οι καλά γνωρίζοντες τα τουριστικά ζητήματα, η δραματική συρρίκνωση του εισοδήματός τους, σε συνάρτηση με τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας, είναι οι δύο βασικοί λόγοι που έχουν διαφοροποιήσει αισθητά την καθημερινότητά τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί, είναι υψηλά τα ποσοστά της πτώσης του εσωτερικού τουρισμού, ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Γιολδάσης: «δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση σε σχέση με τους Έλληνες. Στο μεταξύ όμως, προσθέτει ο ίδιος: «η μέχρι στιγμής κίνηση των αλλοδαπών τουριστών βρίσκεται στα περσινά επίπεδα».

Τα δεδομένα της Αλοννήσου είναι σε γενικές γραμμές τα ίδια, ενώ όπως τονίζει ο Κώστας Ευσταθίου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου: «δεν υπάρχουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές κρατήσεις από τον εσωτερικό τουρισμό». Σε γενικές γραμμές πάντως, ο κ. Ευσταθίου δηλώνει αισιόδοξος διότι: «παρατηρώ μια αύξηση από τον ξένο τουρισμό, ο οποίος φαίνεται ότι έχει μια δυναμική φέτος και μας δίνει πιο πολλές ελπίδες για του χρόνου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Στο νησί υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα δωμάτια για τους αφιχθέντες της τελευταίας στιγμής, ενώ όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου «υπάρχουν πολλά διαθέσιμα δωμάτια και προσφορές σε όλων των ειδών τα καταλύματα, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των τουριστών, αλλά και των αφίξεων της τελευταίας στιγμής».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου