ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αχρηστα οχήματα σε ανακύκλωση

αχρηστα-οχήματα-σε-ανακύκλωση-726287

Συντονισμένες προσπάθειες προώθησης της ανακύκλωσης πραγματοποιούνται στον Δήμο Αλοννήσου, όπου ήδη καταγράφονται στον απολογισμό της περασμένης χρονιάς περισσότερα από 70 εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα και άνω των 30 τόνων άχρηστων σιδηρικών.

Στο μεταξύ, έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι η ανακύκλωση διαφόρων ακόμη άχρηστων υλικών, θα ξεκινήσει περί τα τέλη Ιουνίου στο νησί. Γι’ αυτό τον λόγο προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες κατασκευής ράμπας και άλλων συναφών εγκαταστάσεων στον χώρο του ΧΥΤΑ, που αποτελούν συμβατικές υποχρεώσεις του Δήμου.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε χθες από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αλοννήσου η πίστωση για την κατασκευή ράμπας και για την προμήθεια μιας μεταλλικής χοάνης που είναι αμφότερες απαραίτητες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι υποδομές οι οποίες απαιτούνται, ώστε να τοποθετούνται σε ειδικό κοντέηνερ τα άχρηστα υλικά που πρόκειται να ανακυκλωθούν.

Τα υλικά ανακύκλωσης, σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση, είναι χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό, τα οποία θα μεταφέρονται, εν συνεχεία, με ευθύνη και έξοδα της Ελληνικής Εταιρίας Ανακύκλωσης στον χώρο διαλογής, που βρίσκεται στο Βελεστίνο. Από την πλευρά του ο Δήμος Αλοννήσου, έχει την υποχρέωση να συγκεντρώνει τα ανακυκλώσιμα υλικά, διαθέτοντας απορριμματοφόρο και εργάτες του Δήμου. Η επίτευξη του στόχου θα υλοποιηθεί με την συνδρομή των εποχικών υπαλλήλων οι οποίοι θα εργαστούν με δίμηνες συμβάσεις κατά την θερινή περίοδο.

Με την υπογραφή της σύμβασης υπολογίζεται ότι θα ανακυκλώνεται το σύνολο σχεδόν των άχρηστων αντικειμένων, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα επιβάρυναν το περιβάλλον του νησιού, αν ληφθεί υπόψη η παράλληλη σύμβαση που υπογράφτηκε πριν από ενάμισι χρόνο και αφορά εγκαταλειμμένα οχήματα και άχρηστα σιδηρικά, συμπεριλαμβανομένων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών.

Τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα, ειδικότερα, που εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του νησιού, καταγράφονται και η Δημοτική Αστυνομία φροντίζει να ειδοποιεί τους ιδιοκτήτες με σημείωμα, το οποίο τοποθετείται στο όχημα. Εάν παρόλα αυτά δεν υπάρξει ενδιαφέρον από τους ιδιόκτητες, η εταιρία με την οποία έχει υπογραφεί σύμβαση, αναλαμβάνει με δικά της έξοδα την μεταφορά των οχημάτων εκτός του νησιού, για ανακύκλωση.

Στόχος είναι η σταδιακή απομάκρυνση κάθε είδους άχρηστων αντικειμένων από το νησί, προκειμένου να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον, ενώ όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Αλοννήσου «δεν σταματάμε στην περισυλλογή των εγκαταλειμμένων οχημάτων που βρίσκονται σε δρόμους και πλατείες, αλλά προχωρούμε και μέσα στον χώρο του δάσους και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του νησιού, προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου