ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διαφωνίες για τις παλιές οφειλές

διαφωνίες-για-τις-παλιές-οφειλές-727171

Εντάσεις προκάλεσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σκιάθου η πρόταση παραγραφής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου Σκιάθου προς τρίτους, συνολικού ύψους άνω των 200.000 ευρώ, που καταγράφηκαν προ του 2007, για την οποία διατυπώθηκαν αντικρουόμενες απόψεις. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, η συγκεκριμένη πρόταση παραπέμφθηκε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, τάχθηκε κατά της παραγραφής των οφειλών του Δήμου προς τρίτους, άσχετα αν έχει παρέλθει πενταετία. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Σκιάθου Λίτσα Τσολοβίκου, αρμόδια για οικονομικά θέματα, υπογράμμισε ότι «λόγω της σοβαρότητας του θέματος, το οποίο είναι πάρα πολύ λεπτό και ταυτόχρονα πολύ λυπηρό, κρίναμε ότι πρέπει να παραπεμφθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Ο Δήμος Σκιάθου συγκαταλέγεται, σημειωτέον, μεταξύ των Δήμων που υπέβαλαν αίτημα υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση της πολιτείας, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών, παρελθόντων οικονομικών ετών προς τρίτους. Το ποσό που καλύπτεται από την πολιτεία, αφορά, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου προς τρίτους, οι οποίες έχουν καταγραφεί από την 1η Ιανουαρίου του 2008 και εντεύθεν. Το συγκεκριμένο σημείο εγείρει τις αντιρρήσεις των άμεσα ενδιαφερομένων, στους οποίους οφείλονται χρήματα προ της προαναφερθείσας ημερομηνίας.

Σύμφωνα με όσα ορίζει, συγκεκριμένα, ο νόμος, είναι διαγραπτέες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν καταγραφεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου του 2007, εκτός εάν υπάρχει γραπτή όχληση στην διάρκεια του χρόνου, οπότε δεν υφίστανται τα περί διαγραφής. Το ποσό για το οποίο έγινε έντονη συζήτηση στην διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σκιάθου, πρέπει υποχρεωτικά, βάσει νόμου, να εξαιρεθεί από το συνολικό ποσό που θα καλυφτεί από την πολιτεία. Όπως υπογραμμίζει η κ. Τσολοβίκου «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών, για τις οποίες έχει παρέλθει πενταετία, είναι διαγραπτέες βάση νόμου, εκτός εάν υπάρχει γραπτή όχληση των ενδιαφερομένων (εργολάβων, προμηθευτών) προς τον Δήμο Σκιάθου, οπότε μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο, προκειμένου να δικαιωθούν».

Η πρόταση διαγραφής προκάλεσε τις έντονες αντιρρήσεις της Αναστασίας Φιλαρέτου, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σκιάθου, η οποία δήλωσε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσω την διαγραφή χρεών λόγω παρέλευσης πενταετίας, διότι παρότι είναι νόμιμο, εντούτοις δεν είναι ηθικό και με αυτό τον τρόπο, εκτιμούμε ότι ο Δήμος Σκιάθου θα χάσει την όποια αξιοπιστία του έχει μείνει». Παράλληλα εκτιμάται ότι η παραγραφή των συγκεκριμένων ληξιπρόθεσμών θα προκαλέσει την μήνιν των άμεσα ενδιαφερομένων, οι οποίοι ήδη εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους, απέναντι στην συγκεκριμένη προοπτική.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου