ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αβεβαιότητα για τις νησιωτικές ΔΟΥ

αβεβαιότητα-για-τις-νησιωτικές-δου-772064

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στους φορείς και τους κατοίκους των νησιών το αβέβαιο μέλλον των ΔΟΥ Σκιάθου και Σκοπέλου, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες συγκαταλέγονται μεταξύ των Εφοριών που έχουν λάβει παράταση λειτουργίας έως τις 17 Ιουνίου.

Στο μεταξύ, δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση σχετικά με την προσφυγή που κατέθεσαν από κοινού τα νησιά των Βορείων Σποράδων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να παραμείνουν ως έχουν οι Εφορίες, λαμβανομένων υπόψη των αναγκών των νησιών, αλλά και της πρακτικής δυσκολίας που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι, οι οποίοι θα πρέπει να μεταβαίνουν στην χερσαία Μαγνησία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Ερωτηθείς σχετικά ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής, επισημαίνει ότι «η 17η Ιουνίου είναι η αρχική ημερομηνία που είχε δοθεί ως παράταση στην τότε απόφαση για κατάργηση των ΔΟΥ, εν αναμονή της εκδίκασης της προσφυγής που καταθέσαμε στο Συμβούλιο Επικρατείας. Δεν γνωρίζω, όμως, αν έχει εκδοθεί στο μεταξύ νέα απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών. Εάν πρόκειται για νέα απόφαση, τονίζει ο ίδιος, πρέπει να κινητοποιηθούμε εκ νέου».

Πάγιο αίτημα των νησιών των Βορείων Σποράδων είναι, κατά συνέπεια, η διατήρηση των αντίστοιχων υπηρεσιών και γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης που προβλέπει την κατάργηση της ΔΟΥ, από τον Δήμο Σκοπέλου, ενώ ο Δήμος Αλοννήσου που συνδράμει την ίδια πρωτοβουλία, κατέθεσε αντίστοιχα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, κατόπιν συνεννόησης των δύο δημάρχων.

Οι επικεφαλής των δύο νησιών ένωσαν την φωνή τους με τα νησιά των Κυκλάδων τα οποία αποφάσισαν να καταθέσουν, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, αίτηση ένστασης και ακύρωσης, με παράλληλο αίτημα χορήγησης άρσης της προσωρινής διαταγής του Π.Δ. 18/1989, σύμφωνα με το οποίο περιορίζεται ο αριθμός των Δ.Ο.Υ.

Όπως υπογραμμίζει επιπροσθέτως στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής «πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα νησιά και να γίνει αντιληπτό από την πολιτεία ότι οι νησιωτικές περιοχές χρίζουν διαφορετικής αντιμετώπισης, σε σχέση με τις αντίστοιχες χερσαίες».

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε, εξάλλου, η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τα έσοδα που άντλησαν από φόρους οι ΔΟΥ στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2013, φαίνεται ότι έχουν χαμηλές επιδόσεις οι υπό κατάργηση νησιωτικές Εφορείες.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο σημείο ο Δήμαρχος Σκοπέλου, υπογραμμίζει ότι «είναι παράλογο να καταργηθούν οι νησιωτικές ΔΟΥ, διότι εάν εισπράττουν έστω κι ένα ευρώ παραπάνω από τα έξοδά τους, είναι κέρδος για το κράτος. Από την άλλη πλευρά, τονίζει ο ίδιος, δεν γνωρίζω αν και κατά πόσο είναι εφικτή η κατάργηση των νησιωτικών ΔΟΥ, με δεδομένη την προσφυγή που έχει κατατεθεί από όλα τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Βορείων Σποράδων».

Παράλληλα όμως, κατατέθηκε υπόμνημα διαμαρτυρίας από τους νησιωτικούς Δήμους προς το αρμόδιο Υπουργείο, όπου καθίσταται σαφές ότι «χωρίς την παρουσία μίας Δ.Ο.Υ. σε κάθε νησί, θα υπάρξει δυσαναπλήρωτο κενό και μεγάλη δυσχέρεια στις συναλλαγές όλων των φυσικών και νομικών προσώπων με το δημόσιο, καθώς εκτός των δεκάδων εργασιών, που πραγματοποιούνται στις Δ.Ο.Υ.

Tα ταμεία που λειτουργούν σε αυτές εξυπηρετούν ταμειακά σε πλήθος εργασιών, όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες του δημοσίου στα νησιά μας, συμπεριλαμβανομένων και των Ο.Τ.Α.. Επιπρόσθετα, διαφαίνεται ότι στις υπηρεσίες, που παρέχουν οι Δ.Ο.Υ. προς τους πολίτες, σύντομα πρόκειται να προστεθούν η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών και η είσπραξη προστίμων από τα ανασφάλιστα οχήματα».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου