ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Τυροκομείο στην Αλόννησο

τυροκομείο-στην-αλόννησο-773827

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα προσφέρει η δημιουργία σύγχρονου τυροκομείου στην Αλόννησο, μέσω του οποίου θα γίνουν ευρύτερα γνωστά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, τα τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η συγκεκριμένη προοπτική συζητήθηκε στην διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε ο Δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, με τους κτηνοτρόφους και τους κρεοπώλες του νησιού, με αφορμή την πρόσφατη αδειοδότηση και λειτουργία των σφαγείων Αλοννήσου. Όπως αναφέρει μάλιστα ο κ. Βαφίνης «η συγκεκριμένη σκέψη υπήρχε πολλά χρόνια στο μυαλό μου και θα μπορούσε να υλοποιηθεί με την μορφή ιδιωτικής συνεταιριστικής πρωτοβουλίας.

Παρότρυνα τους κτηνοτρόφους, τονίζει ο ίδιος, να συνεταιριστούν και να προχωρήσουν στην δημιουργία ενός σύγχρονου τυροκομείου. Από την πλευρά μας ως Δήμος, θα τους βοηθήσουμε όπου μπορούμε, στο μέτρο του δυνατού πάντα».

Η προτροπή του κ. Βαφίνη προς τους κτηνοτρόφους του νησιού, βασίζεται στην παραδοχή ότι «είναι πάρα πολύ σημαντική η τυποποίηση των τοπικών προϊόντων, προκειμένου να αποκτήσει ονομασία προέλευσης η φέτα Αλοννήσου».

Εάν υλοποιηθεί τελικά η πρόταση που διατυπώθηκε, θα προκύψουν πολλά και σημαντικά οφέλη για την Αλόννησο, ενώ όπως τονίζει ο δήμαρχος του νησιού «και τα τοπικά προϊόντα θα αναβαθμιστούν και παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα να προωθηθούν και σε άλλες αγορές, πέραν της τοπικής». Ουσιαστικά ανοίγονται δρόμοι προς την κατεύθυνση των εξαγωγών, με επίκεντρο πάντα τα τοπικά προϊόντα που είναι κορυφαία στην προτίμηση των γηγενών, αλλά και των επισκεπτών του νησιού.

Η παραπάνω ιδέα έτυχε θερμής ανταπόκρισης από τους παριστάμενους, ενώ εκτιμάται ότι θα διερευνηθούν σταδιακά οι προοπτικές και οι επιμέρους παράμετροι που θα επιτρέψουν την μελλοντική υλοποίησή της.

Σύμφωνα με την επισήμανση του Δημάρχου Αλοννήσου «θα πρέπει να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα, την γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα με τον τουρισμό, διότι θα αποβεί προς όφελος του νησιού καθώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Από την στιγμή που το νησί θα διαθέτει ένα σύγχρονο τυροκομείο, μεταποίησης των γαλακτοκομικών προϊόντων, τονίζει ο ίδιος, θα δοθούν ενδεχομένως κίνητρα και σε νεώτερους ανθρώπους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία».

Η πρόταση του κ. Βαφίνη προς τους κτηνοτρόφους του νησιού, αφορά στην δημιουργία συνεταιριστικού τυροκομείου, από τους ιδιώτες, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν. « Θα είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία από κτηνοτρόφους του νησιού, που δραστηριοποιούνται εδώ. Ο Δήμος, εξηγεί ο Δήμαρχος Αλοννήσου, θα σταθεί αρωγός και θα τους δώσει κατευθύνσεις και την αντίστοιχη βοήθεια, προκειμένου να οργανώσουν την δράση».

Η συγκεκριμένη σκέψη και προοπτική, αποτελεί ένα ακόμη φιλόδοξο βήμα, μετά την αδειοδότηση των σφαγείων της Αλοννήσου και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει προπομπό για ακόμη περισσότερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στα νησιά, εφόσον τελεσφορήσει.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου